Френският vox populi и европейският популизъм

Любомир Кючуков: Изборът на Макрон даде глътка въздух на ЕС, но проблемите остават

5824 | 10 май 2017 | 15:03

Откъснатостта на евроелитите от еврогражданите силно дискредитира евроидеята, казва в материал за "Стандарт" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения


Европейският съюз остава - както остават и всички негови проблеми. Това е краткият извод от проведените във Франция президентски избори. Изборът на Еманюел Макрон предизвика почти физически доловима въздишка на облекчение в Брюксел и европейските столици. Но би било крайно повърхностно, ако останем само на ниво констатиране на резултатите през призмата на етикетите: че проевропейският центрист е победил крайнодясната нацоналистка.

 

Да, Макрон даде глътка въздух на ЕС и най-вече политическо време да търси решения на множеството кризи, но този избор сам по себе си не решава нито една от тях. Популизмът не постигна своя управленски пробив - както не направи това и на изборите в Австрия и Холандия, както се очаква това да не се случи и на парламентарните избори през септември в Германия. Но остава откъснатостта на евроелитите от еврогражданите, което силно дискредитира евроидеята.


Човекът се чувства изместен от институциите и ефективността
термин, често използван като евфеминистичен заместител на понятието печалба. Загубата на сигурност и перспектива за бъдещето - национална, социална, персонална - е основният проблем на гражданите на ЕС, а оттам - и на самия ЕС.
Популизмът не си отива - както твърде прибързано бе обявено след изборите в Австрия, Холандия, а сега и Франция. Защото популизмът е резултат, а не причина за кризата. И разделението в обществата не е между умни и глупави или красиви и грозни, а е предизвикано от реални и тежки проблеми, на които популизмът дава лесни отговори: кризата на националната държава, разширяване на неравенствата, разтваряне на националните социални баланси в глобалните дисбаланси, маргинализацията и най-вече загубата на перспектива за широки социални слоеве и т.н. Като съдържание популизмът днес е по-скоро национален, отколкото социален, но националното и социалното са тясно преплетени, като дори и крайнодесният популизъм има своя социална, обикновено крайно лява компонента.


Характерно е, че самият европейски популизъм днес има своя географско-политическа специфика.


В Западна Европа той се проявява основно на ниво общество - и разделя обществата. Като в тази част на континента той има два подвида: в Централна и Северна Европа той е националистически, крайно десен и негов обект е държавата; в Южна Европа той е социален, ляв и негов обект е човекът. Което е твърде парадоксална политическа инверсия, доколкото се приема, че приоритет на дясното е свободата на индивида, а на лявото - благоденствието на общността. Френският популизъм в немалка степен съчетава тези характеристики на западно и южноевропейски такъв. Като избирането на Макрон даде основания да се говори и за нов тип популизъм - центристки.


От друга страна, в Източна Европа (в страни както във, така и извън ЕС) популизмът е "одържавен" и се превръща в държавна политика под формата на национал-популизъм. Като се наблюдава и определен посткомунистически рецидив - своеобразно сливане на партия и държава. И за разлика от Западна Европа, където популизмът дълбае разломи в обществата, в източната част на континента той се използва като инструмент за консолидиране на държавата.


Логично десният популизъм е по-агресивен (той призовава към връщане на загубената сигурност на националната държава) и има ясно проследима тенденция към идейна еволюция: от "чист" популизъм (референдумът за Брекзит, изборът на Тръмп) - към прерастване в идеен радикализъм (ксенофобия) - към национализъм (и формиране на такива партии) - към държавен реваншизъм (в Източна Европа). Което поставя редица въпроси: Какво ще се случи с "чистия" популизъм след очакваното разочарование от неизпълнените обещания? Ще се радикализира ли? Или разочарованието от популизма ще доведе до откат към реализъм? Впрочем, обнадеждаващо е, че френските и холандските избори подсказаха, че страхът от Льо Пен и Вилдерс може да бъде по-голям от страховете на Льо Пен и Вилдерс, с които те плашат обществото.


Самият факт, че "втората политическа партия" на френските избори се оказаха негласувалите или тези, пуснали невалидни бюлетини, подсказва, че Макрон беше припознат като разумния избор, но не задължително като алтернатива и носител на решенията на проблемите. И въпросът с позитивната алтернатива продължава да стои отворен
прецедентът, при който на втория тур на президентските избори и в Австрия и Франция отсъстваха представители на традиционните ляво- и десноцентристки партии, свидетелства за дълбока криза на доверието в досегашния политически елит.


За Макрон трудното тепърва предстои: да си осигури необходимата парламентарна подкрепа на изборите през юни и най-вече - да се сблъска с всички трудности при опитите да реализира дадените обещания.

 

За ЕС осъществяването на неговите идеи ще означава нов силен тласък в посока обособяване на едно достатъчно затворено ядро около Еврозоната (и нейното обрастване евентуално със собствен парламент, отделен бюджет и самостоятелен Съвет на министрите), респективно - институционализиране на периферията, със запазено място за България в нея.

 

Източник "Стандарт"


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


15 май 2017 | 22:43Французите, за втори път сбъркаха на президентски избори.Не,че имаха някакъв избор.От две злини те избраха по неясната за себе си.Не ми пука за Франция.За Европейския Социалистичеки Съюз също.Пука ми ,че България си отива заедно с ЕС.А ние нищо не правим за спасението си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Красимир Витанов


11 май 2017 | 14:51ГЛУПОСТИ казани от един умен недостатъчно четящ човек!!! Макрон е "дете" на РОТШИЛД и съществуването на самия ЕС зависи от това какво са решили клана РОТШИЛД!!! Брекзит е "малкото наказание" на Великобритания в резултат на което доста банки ще променят дейността си и включително и банките на Ротшилдови ще се преместят във Франкфурт, където между другото се е пръкнал и праотеца на Управителите на света шестолъчковците с червения знак!!! Всички други съждения за ЕС са само бла..бла..бла!!! Самият Макрон ще потвърди думите ми, а и фрау Меркел е много зависима от клана чрез Сорос!!! Клана Ротшилд притежава 500трилиона долара, което е 30 пъти БВП на САЩ и взема решения, които са немислими даже и за Путин и Тръмп, като президенти на големите световни военни сили!!! Крайно неприятен за мен като българин е фактът, че кланът не харесва България и се стреми към унищожението и, което е на лична основа българка е бивша съпруга на


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


15 май 2017 | 22:35Прав си!Само дето народът ни все още спи!Заканата на рептила Ротшилд от 1987 година е ,че до 2030 година ще унищажи България.Виждам ,че напредва.Спасението ни е само едно.Колкото и да не ни харесва трябва да проиграем руския сценарий от след 2000 година със всички негови негативи иначе просто ще ни затрият разни гробокопачи като Б.Борисов и цялата останала политическа пасмина.За моменти като сегашния в миналото сме имали "Военен ъюз"


Сурвакар Балкански


11 май 2017 | 10:14Пропастта между евроелитите и гражданите ,ако не се преодолее ,това найстина ще провали добрата идея за обединение в ЕС!Както правилно отбелязва Л.Кючуков трябва да се променят радикално правилата на управление на съюза ,като се насочи към ефективно решаване на проблемите на хората !Сега то е насочено единствено към защита интересите на корпорациите! Статията е значима в маркирането на редица важни проблеми ,над които лидерите на Европа действително следва да се замислят и още по ефективно да решават !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Emil Marinov


10 май 2017 | 16:26Много мъдра и изключително значима статия !С нейната дълбочина и обосновани изводи , Българинът Л. Кючуков може да преподава уроци по социалните аспекти на демокрацията и тоталната глобализация на немалко държавни глави! Не бях срещал скоро статия от даровит наш дипломат с маркиране на толкова съществени проблеми за бъдещето на Е С !Браво ! Предлагам я ,на вниманието на посолствата у нас,за да я направят достояние до когото трябва !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.