Тръмп рязко свива полето на дипломацията за решаване на конфликти

Любомир Кючуков: Темите за Иран и Близкия Изток излязоха преди Западните Балкани

3947 | 17 май 2018 | 11:24

Говори се вече за европейска перспектива пред страните от региона, докато стратегията на Европейската комисия от февруари много ясно казваше „членство” и „процес на разширяване”. „Процес на разширяване” отпада от европейската лексика, отбеляза дипломатът.


"Темите за Иран и Близкия Изток излязоха преди Западните Балкани. Продължава процесът на самоизолация на САЩ – след климатичното споразумение, преместването на посолството, търговската война и др. Това е една сериозна поредица, която поставя пред Европа ключов въпрос: за нейното място и роля на самостоятелен играч, не антиамерикански, в този глобален свят. Това е въпросът, който се разисква в Европа."

 

Това коментира пред БНТ Любомир Кючуков, дипломат, директор на Института за икономика и международни отношения. Темата за иранското ядрено споразумение и позицията на ЕС след излизането на САЩ от него доминираше вчера в срещата на върха в София. Думите на Доналд Туск за Доналд Тръмп, че „при такива приятели не ни трябват врагове” бяха водеща новини в международните медии.

„Това, което се случва, има ефект върху три плоскости. Първото е върху системата на международни отношения. Рязко се свива полето на дипломацията за разрешаване на конфликти.

Второ, решението на Тръмп изигра сплотяваща роля за Европа. Трето, това рязко повиши риска от изостряне на конфликтите в самия Близък Изток. На първо място между Иран и Израел, но не само. По всяка една от трети линии е важно Европа да намери свой ясен подход”, подчерта Кючуков.

 

Дипломатът коментира и срещата ЕС-Западни Балкани, която стартира в София: „Бих разделил срещата от процеса. Събитието постига възможното – ще приключи с документ, както и нормално при подобни събития. Но има огромна разлика между февруарската стратегия на Европейската комисия и това, което се очаква от декларацията тук на Съвета на ЕС. Посоката не е позитивна по отношение на Западните Балкани. ЕС залага на процеса, а постепенно отпада самото членство. Това беше основното притеснение на страните от Западните Балкани вчера. Двете основни тези, които липсват в новата декларация, е присъединяване и членство. Говори се за европейска перспектива, докато стратегията много ясно казваше „членство” и „процес на разширяване”. „Процес на разширяване” отпада от европейската лексика, което е доста показателно.”

Кючуков подчерта, че в документа има политическа част, която прехвърля основните акценти върху задълженията на страните от Западните Балкани. По думите му обаче по-важна е втората част, така нареченият Софийски приоритетен дневен ред, което дава това, което ЕС е склонен да направи за да подпомогне процеса в практически план.

Той коментира и двете важни в политически план точки за отношенията Белград-Прищина и спора за името между Македония и Гърция: „И двете са поставени като условие за разширяване на ЕС. Трябва да се намери решение на спора Белград-Прищина. Позитивно е, че се намери формулата за участие в срещата. Очевидно обаче това е процес, който няма да се реши с една стъпка в София или където и да е. Важно е процесът да продължи. Има сериозен шанс инерцията да се използва и спорът за името между Гърция и Македония да се реши в рамките на следващ период. Ако сега това времеви прозорец не се използва, очевидно проблемът ще остане за дълго”, прогнозира Кючуков.

Очаквайте подробности


От категорията

Валерия Велева: Сложната дилема на Борисов за властта. С патриотите - зле! А без тях?

-1495117440.jpg

Едно обаче е ясно - повече така управлението на държавата не може да ...

16 авг. 2018 | 18:46

Кеворк Кеворкян: Хиени фалшифицират и народа

-1460718675.jpg

Все плещят за „фалшивите новини“, все се зверят в тях – това е новата ...

15 авг. 2018 | 23:23

New Europe: Време е САЩ и Европа да се приспособят към реалността в Турция

-1526364283.jpg

Под ръководството на Ердоган баланса между властите е до голяма степен ...

20 авг. 2018 | 18:09

Борис Попиванов: Българската обществена енергия е твърде фокусирана във взаимно изяждане

-1490941413.jpg

С „Визия за България“ БСП се опитва да предложи нещо ново. Идеята е документът ...

20 авг. 2018 | 13:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.