Любомир Кючуков

След оттеглянето на подкрепата за Бокова със сигурност няма да бъде избран българин начело на ООН

Любомир Кючуков: Това е абсурд, прецедент в световната дипломация!

18556 | 28 септ. 2016 | 12:04

Причините са тук, в София. Как живеем заедно, като толкова се мразим?


Посланик Кючуков, как ще коментирате оттеглянето на кандидатурата на Ирина Бокова от страна на българското правителство?

 

- България влезе в историята на световната дипломация с челно място в графата изпуснати възможности и неадекватни действия. Оттук нататък щетата е насена не само върху досегашната кандидатура, но и върху евентуалната нова кандидатура на страната, както и върху възможностите източноевропейската група да излъчи свой представител на поста генерален секретар на ООН.

 

Очевидно това, което се прави в момента е прехвърляне на отговорността за несвършена работа. Защото работата по кампанията на българската национална кандидатура е на държавата. Неслучайно неформалните гласувания в Съвета за сигурност на ООН първоначално не показваха движение надолу от стартовия висок резултат на българския кандидат. След това цялата еволюция на вотовете беше отражение на ефекта от дейността на правителството ни.

 

Възможен ли е този абсурд -  състезанието за генерален секретар на ООН да остане с  две кандидатури от България?

 

- Това е наистина в полето на политическите абсурди. Прецедент в световната дипломация. И поставя България като държава в едно твърде странно положение.

 

 

Какво ще се случи тогава - ще има ли оттегляне – Ирина Бокова заяви, че няма да се оттегли , ще продължат ли двете кандидатки да се състезават?

 

- Това, което е сигурно е, че българин няма да бъде избран за поста,  както най вероятно и представител на Източна Европа.

 

Как ще коментирате разпространяваната версия, че всичко се прави, за да бъде отстранена Кристалина Георгиева от финансовия ресор в Европейската комисия и така да бъде обслужен интереса на Германия и други държави на ниво Брюксел?

 

- Твърде некоректно е да се надценява ролята на който и да било комисар в Европейската комисия, за чието отстраняване се влагат усилия да бъде издигнат на друга позиция. Струва ми се, че това не почива на никакви реални аргументи и на политическа логика.

 

Тогава къде да търсим логиката?

 

- Тя е изцяло в София, не е в Брюксел, Вашингтон или Москва. Причините са у нас. Това е дълбокото разделение на българското общество, агресивната кампания срещу българския кандидат. Буквално преди няколко дни колега дипломат ме попита как живеете заедно, като толкова се мразите? Нямах отговор.

 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32