Любомир Кючуков

Политическата ситуация в страната е парадоксална, коментира той

Любомир Кючуков: За първи път в историята на Германия може да има управление на Тройна коалиция

3813 | 27 септ. 2021 | 13:20

Левицата постепенно излиза от политическия ступор, в който беше изпаднала в резултат на поредицата от кризи в Европа, но е твърде рано да се говори за лява вълна в Европа, обясни анализаторът


За първи път в историята на Германия може да се наложи управление на Тройна коалиция. Това коментира международният анализатор и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

„Двете големи партии – социалдемократите и християндемократите, се умориха от съвместното съжителство в управлението. Голямата коалиция изглежда изчерпана на този етап да се възпроизведе отново и като възприемчивост вътре в партиите, и като подкрепа в държавата, което поставя Германия в една много парадоксална ситуация. Зелените и Свободната демократична партия, т.е. третата и четвъртата партия, изглеждат по-сигурни като участници в бъдещото правителство, отколкото първите две, защото едната от тях най-вероятно ще остане в опозиция, и се очертават два паралелни процеса на преговори, които социалдемократите и християндемократите ще водят, всяка от тях поотделно със зелените и либералите“, отбеляза Любомир Кючуков.

Анализаторът направи уточнението, че резултатите от изборите в Германия са предварителни. Той посочи, че в избирателната система на Германия дори броят на депутатите не е фиксиран, а зависи от резултатите на партиите по отделните области, което прави всеки анализ условен.

Той посочи, че левицата постепенно излиза от политическия ступор, в който беше изпаднала в резултат на поредицата от кризи в Европа, но е твърде рано да се говори за лява вълна в Европа. След като, Португалия, Испания, Италия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, се управляват от леви партии, ако и Германия се присъедини към тях, това вече би дало едно доста сериозно натрупване в полза на левицата, отбеляза анализаторът.

„Ако трябва да се направи една предварителна оценка за представянето на отделните партии в Германия, започвайки с Германската социалдемократическа партия, аз бих казал, че това беше реанимация на ГСДП, която буквално месеци преди изборите се беше сринала до безпрецедентно ниски нива, до трето място в прогнозите. От друга страна, наблюдаваме пост-Меркел откат на гласоподавателите от дясната коалиция ХДС-ХСС“, посочи Любомир Кючуков.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37