След изборите на 14 ноември едва ли ще има различна картина в парламента

Любомир Стефанов: Мнозинствата се сформират, преди парламентът да се конституира

1992 | 16 септ. 2021 | 09:36

Шансовете следващият парламент да излъчи редовен кабинет зависят от това дали партиите са си научили уроците в настоящия


Любомир Стефанов, политолог

 

Действително за първи път се случва служебен кабинет да предаде властта на служебен кабинет. Ще бъде интересно, но пък ще обогати в крайна сметка хрониките и практиката на изпълнителната власт в България. Нищо страшно, нищо драматично. Конституцията е предвидила такива варианти, което показва, че трябва да я четем по-внимателно.

Всичко по отношение на приоритетите ще бъде същото. Едва ли президентът ще възложи някаква други извънредни задачи на правителството, тъй като то ще има хоризонт от 4-5 месеца. Затова единственото, което може да направи, е да продължи политиката на настоящото служебно правителство, която всъщност е политика на президента и е в полза на неговата кампания за втори мандат.

След изборите на 14 ноември едва ли ще има различна картина в парламента. Някакво раздвижване ще има относно парламентарните мандати като бройки. Най-голямата изненада ще бъде дали „Има такъв народ” ще успеят да задържат резултата си. Дали „Изправи се БГ! Ние идваме!” отново ще влезе в парламента, тъй като и техният резултат е граничен – може да бъде много нагоре, може да бъде и под чертата. „Демократична България“ ще запази или ще увеличи броя на мандатите. БСП също могат да поднесат изненада, те също са неизвестна с интересен характер, но обаче от втори ред.

Шансовете следващият парламент да излъчи редовен кабинет зависят от това дали партиите са си научили уроците в настоящия. Ако е вярна старата българската поговорка: един път стомна за вода, два пъти стомна за вода, трети път на парчета – едва ли, т.е. трябва да сме песимисти. От друга страна обаче, ако са си научили уроците, ако след всичките тези пререкания и размени на нелицеприятни и щърбещи ушите епитети от неприличната част на българския език, би следвало да очакваме с малко по-умерен оптимизъм, че ще се сформира някакво мнозинство.

 

Някакво, защото понастоящем няма перспектива то да бъде ясно. Надявам се в предизборната кампания, която ще предшества третите избори за тази година – втори извънредни, да чуем ясни приоритети, които да помогнат на гражданите да се ориентират кой с кого би могъл да управлява, тъй като мнозинства се сформират преди парламента, а не след като той се конституира.

Надявам се избори 2 в 1 да се отразят положително на избирателната активност. Изглежда, че президентът Радев се е насочил към това да спечели още на първи тур. Оттам би трябвало да прелее подкрепата си – институционална и лична към партиите, които го подкрепят, или инициативния комитет, включващ партии, които го подкрепят. Вярвам, че това ще доведе до по-висока избирателна активност от тази ниска, рекордна, която видяхме юли месец и ще се върнем към обичайните нива от 55 -57%, може и да ги надминем разбира се. Оттам нататък това вече е риск за класическите партии т. нар. партии, които сме свикнали да виждаме в последните десетина години, тъй като висока активност означава, че има голям шанс партии, които досега са били извън парламента да успеят да намерят представителства.

Що се отнася до това дали ще има победител още на първия тур на президентските избори, такова е желанието на президента Радев и на кандидат-президента Радев - това да се случи възможно най-бързо и възможно най-лесно, тъй като ще има умора у гражданите да отидат на балотаж. Засега това е слабо вероятно, най-малкото защото няма ясна подкрепа зад президента Радев, не виждаме някой да е застанал зад него категорично, безотказно да подкрепя неговата кандидатура, даже и БСП се разколебаха дали да го подкрепят, защото приоритетите на правителството му не били точно техните приоритети. Тук много ясно местоименията се различават. Затова е интересно доколко личностният авторитет, лидерският авторитет на президента Радев ще бъде по-голям от партийните, които ще застанат зад него.

 

Социологията казва, че понастоящем това е възможно, но една предизборна кампания си е малко или много изненада. До голяма степен зависи кои ще бъдат другите кандидати и как партиите, които ще ги издигнат или които ще подкрепят Радев, ще конструират кампанията си.

 

Източник: БГНЕС

 Любомир Стефанов: Мнозинствата се сформират преди парламентът да се конституира

Шансовете следващият парламент да излъчи редовен кабинет зависят от това дали партиите са си научили уроците в настоящия

От категорията

Проф. Герджиков: Разединението на нацията трябва да спре, защото е най-пагубното нещо! (ВИДЕО)
(Видео)

Снимки: Епицентър.БГ-1634376408.jpg

Президентът винаги може да бъде с народа си във важни моменти, може винаги да ...

16 окт. 2021 | 14:07

Сова Харис: ГЕРБ запазва първо място с 24,2%, БСП е втора с 19,01%, ПП има 14,6%, ИТН с ерозия 14,4%
(Видео)

-1634030665.jpg

Кaндидaтирaнeтo нa дoкaзaни eкcпeрти в cвoитe oблacти кaтo Aнacтac Гeрджикoв и ...

15 окт. 2021 | 09:13

Чомски: На живот и смърт – интелектуалците не могат да продължават да обслужват статуквото
(Видео)

-1590385059.jpg

Сега организираното човешко общество е „заплашено от унищожаване“ под ударите ...

17 окт. 2021 | 14:46

Вълчев до КС: Кирил Петков е бил и канадски гражданин до 20 август, правната преценка не е сложна
(Видео)

Вълчев до КС: Кирил Петков е бил и канадски гражданин до 20 август, правната преценка не е сложна-1634471043.jpg

Публикуваният от самия него документ, изхождащ от официалните власти в Канада ...

17 окт. 2021 | 14:41