Лютви Местан вече е с обвинение за причинена смърт по непредпазливост, не може да напуска страната

Лидерът на ДОСТ е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева

Лютви Местан вече е с обвинение за причинена смърт по непредпазливост, не може да напуска страната

4043 | 15 апр. 2019 | 17:00

Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.

Лютви Местан вече е с обвинение за причинена смърт по непредпазливост, не може да напуска страната -1555352211.jpgЛютви Местан вече е с обвинение за това, че е причинил смърт по непредпазливост-1555336912.jpg

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност във връзка с кървавата катастрофа край Маказа, при която загина 6-месечно бебе.

 

Малко преди 17,30 ч. лидерът на партия ДОСТ напусна сградата на прокуратурата в Кърджали и спря при журналистите, за да съобщи, че е привлечен като обвиняем.

 

„Дойдох в прокуратурата, за да ми връчат обвинението. Съвсем отговорно казвам, че спрях на знака „стоп“, дадох мигач, огледах се и тъй като нито отляво, нито отдясно видях да идва кола, влязох в дясното платно на пътя по посока Кърджали, което се явява ляво на другия автомобил“, обясни той детайла от вчерашния инцидент с фатален край.

 

Единствената му молба към журналистите беше „да не се подвеждат по разположението на неговата кола, която вчера беше напречно на пътя, но тя не е ударена отляво, няма и драскотина“.

 

„Бях ударен челно, защо отсрещният водач беше в лявото платно, не мога да кажа. Позволих си да коментирам този детайл, защото той формира обществено мнение. Ако бях изскочил на пътя, ударът щеше да е отляво“, продължи той. Запитан с каква скорост е шофирал, Местан каза, че е била „под 100“, а и нямало как да е по-висока, тъй като не бил на основния път в онзи момент.

 

В отговор на въпрос дали смята да се кандидатира за евровота, той подчерта, че никога не е имал подобно намерение, защото в листата трябвало да има млади хора.

 

След като политикът се отдалечи от входа на прокуратурата, излезе окръжният прокурор Желязко Стефанов.

 

Според него само вещите лица, които ще извършат техническата експертиза, могат да кажат скоростта на движението на автомобила с пострадалото семейство, което изгуби бебето си.

 

От 2 до 6 години лишаване от свобода е наказанието, предвидено от закона за подобно престъпление, но взависимост от събраните доказателства, обвинението можело да претърпи изменения, включително и по отношение на друго лице.

 

Възможно било и да се окаже, че и другият шофьор е съпричинител на инцидента, но доказателствата все още се събират.

 

„По принцип тези произшествия се случват по принцип поради непредпазливост, възможно е и двамата водачи да имат принос“, уточни прокурорът.


На 14.04.2019 г. под наблюдението на Окръжна прокуратура -Кърджали е започнало разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътнотранспортно произшествие.

На 15.04.2019 г. разследването по делото е възложено на следовател от Окръжен Следствен отдел в Окръжна прокуратура - Кърджали. До момента са извършени оглед на местопроизшествие; проведени са разпити на свидетели очевидци.

Назначени са и съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат.

 

С постановление на разследващ орган, Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

 

Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.

По отношение на Лютви Местан е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

 

Взетата мярка за неотклонение е съобразена с изискванията на чл.57 от НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление.

В случая е направена преценка въз основа на доказателствата по делото, че посочената мярка за неотклонение би изпълнила тези цели.

 

На основание чл.68, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната.

 

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.

 


От категорията

Иван Гешев: Обвиняемият Божков ми прати сигнал по мейла, ще го проверим!

-1591261714.png

Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства, независимо дали ...

4 юни 2020 | 12:06

Цветомир Найденов с остри въпроси към Георги Кадиев за монопола в хазарта

Цветомир Найденов Снимка: Нова тв-1591266624.jpg

Бившият съдружник на Васил Божков пита защо не са поискани със задна дата ...

4 юни 2020 | 13:28

При спецоперация във Варненско

Разбити са наркооранжерия и печатница за балшиви банкноти

Снимки: Прокуратура на Република България-1591280011.jpg

Акцията е част от поредицата специализирани операции против битовата ...

4 юни 2020 | 17:12

Пускат ЛиЛана под домашен арест

Снимка Канал 3-1591280500.jpg

По-рано днес съдружникът на Деянова се отказа от желанието си за по-лека мярка, ...

4 юни 2020 | 16:59