Светът е изправен пред години на високи цени на енергията, твърди доклад на МАЕ

Нарастващото търсене през следващите 3 години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара

МАЕ: Светът е изправен пред години на високи цени на енергията

1155 | 14 ян. 2022 | 17:53

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва "впечатляващ ръст", производството на електроенергия от въглища и природен газ достига рекордни нива, се посочва в доклада на организацията


Светът е изправен пред още години на високи цени на енергията и високи нива на емисиите, ако електроенергийният сектор не се промени по-бързо, след като миналата година търсенето достигна рекордни стойности, заяви Международната агенция по енергетика.

Икономическото възстановяване от пандемията, съчетано с необичайните метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електроенергия с повече от 6% през 2021 г. - най-голямото увеличение от 2010 г. насам, заяви МАЕ.

В абсолютно изражение увеличението от над 1500 тераватчаса е най-голямото досега, заяви базираната в Париж агенция в своя шестмесечен доклад за пазара на електроенергия. Това е довело до повишаване на цените до безпрецедентни нива, като емисиите от електроенергийния сектор са се увеличили със 7% през 2021 г. - исторически максимум, след като през предходните две години бяха намалели.

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва "впечатляващ ръст", производството на електроенергия от въглища и природен газ достига рекордни нива, се посочва в доклада.

"При липса на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара и до запазване на високите нива на емисиите", заяви МАЕ.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че емисиите от електроенергия трябва да намалеят с 55% до 2030 г., ако светът иска да постигне целта за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

"Но при липса на сериозни политически действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат приблизително на същото ниво през следващите три години", каза Бирол в изявление. "Това не само показва колко далеч сме от пътя към нулеви нетни емисии до 2050 г., но и подчертава мащабните промени, необходими на електроенергийния сектор, за да изпълни критичната си роля в декарбонизацията на по-широката енергийна система."

Бирол също така предупреди, че високите цени на електроенергията "причиняват затруднения за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение".

На Китай се пада около половината от световния ръст на търсенето на електроенергия през миналата година. Страната се сблъска с прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на въглища - проблем, с който се сблъсква и Индия. /БГНЕС, АФП


ОЗК

От категорията

България няма да успее да построи еврокоридорите си до 2030 г.

България няма да успее да построи еврокоридорите си до 2030 г., заяви министър Караджов-1642182061.jpg

Причините са комплексни - липса на готови проекти, отчуждителни мероприятия, ...

14 ян. 2022 | 19:38

Изчезна пътната карта за Турски поток, ДАНС и МВР не могат да я намерят, "Газпром" не дава копие

-1641552404.jpg

Александър Николов съобщи още от парламентарната трибуна, че работата по ...

14 ян. 2022 | 15:27

Хиновски: Парното в София щеше да е евтино с геотермална вода

Хиновски: Парното в София щеше да е евтино с геотермална вода-1551683629.jpg

Преди 8 години правихме проучване с една германска компания за подобна ...

15 ян. 2022 | 09:02

Министърът на енергетиката: „Булгаргаз“ се отказал от евтиния азерски газ

Министърът на енергетиката: „Булгаргаз“ се отказал от евтиния азерски газ-1642104421.jpg

Азерският газ може да се доставя и по друго трасе, не само по междусистемната ...

13 ян. 2022 | 22:05