Министърът на отбраната Николай Ненчев. Снимка - БГНЕС.

Гледна точка

МО не е „Раковски“ 134

9039 | 1 юни 2015 | 12:16

Министър Ненчев забравя, че армията е деполитизирана институция


Знайно е, че сегашният шеф на армейското ведомство Николай Ненчев не обича да дава пресконференции. Но ето че миналата седмица свика спешно журналисти, за да обяви патетично „фундаменталната“ новина, че писмено е наредил на служба „Военна информация“ да предаде на комисията по досиетата архивите на разузнаването. Интересно как е формулирана заповедта, след като законът е изпълнен преди 2 години.


Дадено е всичко за българските граждани - без досиетата на чуждите агенти, защото това не се иска. Вероятно министърът се справи с проблемите на войската - осигури пари за армията, намери средства за ремонт на изтребителите, пребори се за актуализация на бюджета, за да не бъдат уволнени 3600 души от отбраната, гарантира, че през ноември и декември ще има заплати. Ненчев „отметна“ тези задачки, свърши си работата, заради която му плащат да е министър, и се захвана с досиетата. Въпрос, който интересува него и още неколцина, живеещи с фобии за „неотишлия си комунизъм“.


Всеки управленец има право да си подрежда приоритетите, но когато впряга каруцата пред коня, значи нещата са зле. Едва ли „зрелището досиета“ ще даде хляб на армията. Кощунството в случая е друго. Министърът използва официалната трибуна в Министерството на отбраната (МО), за да държи политически речи. „България трябва докрай да прочете страницата с репресивните структури на комунизма. Ние трябва да продължим напред, свободни от тайни и зависимости“ - говорят ли ви нещо тези площадни изречения? Освен незнание, че от 1991 г. е в сила Законът за деполитизация на въоръжените сили. Ако някой офицер го наруши, го чака дисциплинарно уволнение. Но за министъра може, тъй като МО сега е като село без кучета.


Вероятно Ненчев се е заблудил, че говори пред земеделския митинг в негова защита пред президентството по време на КСНС преди месец. Там може да си позволи подобни волности, но в министерството, в което политпропагандата е забранена, е светотатство. А пък депутатът от РБ Мартин Димитров, който дойде във ведомството да удари рамо на Ненчев, директно обърка МО с „Раковска“ 134, горкият. Не може да е другояче, след като обяви, че „Днес (предаването на досиетата - б.а.) е исторически ден. България трябва да бъде свободна от комунизъм.“ Боже, колко неизживяна политмъка още крачи по жълтите павета.


И други шефове преди Ненчев се заиграваха политически из коридорите на родния Пентагон. Но го правеха по-фино. Докато сегашното ръководство на МО влиза директно с бутоните. Проблемът има и сериозна страна. Досиетата на чуждите агенти са елемент на националната ни сигурност. Боя се, че докато главният прокурор Сотир Цацаров и ДАНС най-сетне осмислят тази истина, ще е фатално късно. Цялата истерия около казуса е, за да си начешат някои хора егото. А и не е зле парламентарната комисия по отбрана да се поинтересува защо в сградата на МО се върши политагитация.


Още по темата

Гледна точка

Съвети към Йордан Бакалов

Йордан Бакалов-2a7b001ab3f7259b1e0a483d177bb1b4.jpg

Лъжат го за досиетата, предадени са

21 май 2015 | 12:23

В кораба на глупците

Министър Николай Ненчев самоуверено шества из телевизионните студиа и няма представа какви ги говори-1431780921.jpg

Един невеж ум не е абсолютно празен съд, той е пълен с каша от неподходяща или ...

16 май 2015 | 14:30

Гледна точка

За маршал Жуков и за министър Ненчев

Паметникът на маршал Жуков в Стрелча. Снимка - rusofili.bg.-1431599049.jpg

Политиците ни много обичат да тичат пред вятъра

14 май 2015 | 12:25