Снимка БГНЕС

АПИ поиска прокуратурата да провери собственика на цеха, чийто отпадъци предизвикаха огненото бедствие

Магистрала „Струма” остава затворена, пожарът я повреди

1508 | 14 авг. 2019 | 17:13

Има поражения по части от мостовата конструкция. Става въпрос за колони, греди, регели и отводнителни съоръжения, които са на магистралата, заяви инж. Юлияна Божилова - директор на Областно пътно управление – Кюстендил


 

Магистрала „Струма” остава затворена. Предстои ремонт на моста край Дупница, който беше увреден сериозно от пожара във вторник. Агенция „Пътна инфраструктура“ поиска прокуратурата да провери собственика на предприятието за вторични суровини, чиито складирани отпадъци предизвикаха огненото бедствие, съобщи Нова телевизия.

 

„Още от късните вечерни часове във вторник, след потушаване на пожара, започнаха огледите на самото съоръжение. Те бяха извършени от специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ, както и от и проектантите и строителите на самото съоръжение”, заяви инж. Юлияна Божилова - директор на Областно пътно управление – Кюстендил,.

 

„Със специалистите коментирахме тяхното становище и резултатите от самия оглед. За момента движението няма да бъде възстановено. В следствие на пожара, който се разрази снощи има поражения по части от мостовата конструкция. Става въпрос за колони, греди, регели и отводнителни съоръжения, които са на магистралата. Пътната настилка няма поражения”, посочи още Божилова.

 

„Към момента специалистите правят проучвания на колоните и гредите, за да се изяснят точните поражения. С цел безопасност на пътуващите пренасочваме движението между пътен възел Дупница и пътен възел Бобошево по Е-79. Участъците са оказани с необходимата пътна сигнализация”, коментира тя.

 

Междувременно стана ясно, че три от колоните на моста на АМ „Струма” са засегнати от продължителния силен огън. От фирмата-изпълнител във вторник заявиха, че съоръжението няма да се ползва, докато не бъде гарантирана сигурността му.

 

„Налага се да се направи ремонт. Дали ще правим хамути или само замазки, утре експертите ще кажат. Ремонтът трябва да е за сметка на този, който си е позволил да сложи тук такива горими материали”, каза Симеон Пешов, президент на фирмата – изпълнител.

 

Собственикът на цеха Кольо Илиев и в сряда чистосърдечно призна, че е използвал автомагистрала „Струма” за склад, защото не е имал друго свободно пространство.

 

„Разрешения нямаме, но поради малкия терен, който притежавахме, бяхме принудени някъде да ги оставяме. Нямаше къде другаде да ги оснавяме, най-близо е това място. Тези материали са сложени от няколко години тук”, заяви Кольо Илиев, собственик на цеха.

 

И АПИ, и Община Дупница, и РИОСВ – Перник твърдят, че не е било тяхна отговорност да премахнат вторичните суровини от пространството под магистралата. Междувременно пожарът от склада осигури тежка нощ за жителите на близкото село Блажиево. Освен срещу гъстия задушлив дим, те трябваше да се изправят и срещу опасността от пожар в самото село. Огнеборците обаче се справиха със стихията.

 

Щетите от пожара тепърва ще се установяват. Частичното бедствено положение ще остане в сила до полунощ.

 


От категорията

Нинова: Щастлива съм, че пристъпваме към изпълнение на реформата в БСП!

-1573812732.jpg

Убедена съм, че няма по-справедлив, чист и демократичен избор. Решението е във ...

15 дек. 2019 | 13:44

Калоян Паргов: БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление

Калоян Паргов: БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление-1576418305.jpg

Партията не бива да допуска мислене по оста кой срещу кого е в предстоящата ...

15 дек. 2019 | 15:57

Прокурор: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Кадър: бТВ-1576431877.png

Прокурор Николай Цветков, говорител на Окръжната прокуратура в Перник, обясни ...

15 дек. 2019 | 19:43

Караянчева ще участва в церемония по връчване на Четвъртите годишни награди в туризма за 2019 г.

-1576045125.jpg

Целта е страната ни да бъде популяризирана като целогодишна туристическа ...

15 дек. 2019 | 18:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.