Махат охраната от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на НС и кмета на София

Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен живот на високопоставени политически лица

Махат охраната от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на НС и кмета на София

5272 | 23 юли 2021 | 17:41

Няма нито една смислена причина“ да бъде охраняван от НСО столичният кмет, защото общината има достатъчен бюджет да му осигурява при нужда охрана и транспорт, пишат вонсителите от ИБГНИ


Националната служба за охрана (НСО) да не пази повече конституционните съдии, зам.-председателите на парламента и кмета на София, а главният прокурор да бъде охраняван единствено при доказана необходимост. 

 

Такива промени в Закона за НСО предлагат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, като мотивите им са, че в момента дейността на службата изисква напълно неоправдан и излишен разход на пари.

По закон на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при необходимост, той се охранява и при служебно пътуване в чужбина.

Сега депутатите предлагат и охраната му в страната да е само при доказана необходимост. Предложението им е обаче охраната на конституционните съдии, зам.-председателите на парламента и столичния кмет да отпадне безусловно.

 

Според вносителите „няма нито една смислена причина“ да бъде охраняван от НСО столичният кмет, защото общината има достатъчен бюджет да му осигурява при нужда охрана и транспорт.

Следващата промяна, която предлагат е да отпадне и осигуряването на специализиран транспорт от НСО за премиерите и председателите на парламента до 4 години след освобождаването им от длъжност. Мотивите за това са, че нуждата от такъв транспорт се обосновава само от заеманата длъжност и отпада незабавно след това.

„Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице“, пишат още депутатите от ИБГНИ.

Последната промяна, която те предлагат в Закона за НСО, е в състава на комисията, която решава за вида, обхвата и срока на продължаваната охрана. В момента председател на комисията е шефът на НСО, а членове са председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. От ИНГНИ предлагат решението да се взема единствено от шефа на НСО, а в комисията да влезе вътрешният министър, но заедно с шефа на ДАНС да могат да дават единствено становища, без да имат право на глас при вземането на решение.

„Промяната в състава на комисията, взимаща решение досежно нуждата от специализирана охрана е задължителна, доколкото в този си състав взема абсолютно безконтролно решения, кого и колко дълго да охранява, което е недопустимо в демократична държава. Министърът на вътрешните работи следва да бъде член на комисията именно по тази причина – за да може да бъде упражняван контрол за целесъобразност и законосъобразност“, се казва още в мотивите на законопроекта, подписан от седмина депутати, между които са Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

-1490184562.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката-1632417725.jpg

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки увери ...

23 септ. 2021 | 20:21