Еманюел Макрон

Френският президент потвърди, че ЕС не признава изборите в Беларус

Макрон: Имаме доказателства за прехвърляне на сирийски джихадисти към Нагорни Карабах през Турция

3133 | 1 окт. 2020 | 17:44

Макрон добави, че се е договорил с президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин да обменят всякаква информация за положението в региона


Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви на влизане в Европейския съвет, че разполага с доказателства за прехвърляне на джихадисти от Сирия в района на Нагорни Карабах, предаде БНР.

„Ударите, които в неделя са нанесени от Азербайджан, според наша информация, нямат оправдание. Искам да съм много ясен - разполагаме със сигурна информация, според която сирийски бойци са напуснали театъра на военни действия на джихадистки групировки, преминали са през Газиантеп, за да се присъединят към бойните действия в Нагорни Карабах. Това е много сериозен нов факт,“ коментира френският лидер.

Макрон добави, че се е договорил с президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин да обменят всякаква информация за положението в региона и допълни, че Европейският съвет ще настоява за безусловно прекратяване на огъня.

Относно ситуацията в Беларус той се обяви за възможно най-бързо постигане на съгласие в Съвета за санкции срещу режима в Минск:

„Ние ще препотвърдим, че не признаваме резултатите от изборите в Беларус и аз съм изцяло в полза на това да пристъпим към целенасочени санкции и съответно към по-сериозен натиск от страна на ЕС, за да накараме властта възможно най-бързо да допусне посредничество на ОССЕ, да влезе в диалог с гражданското общество и да се излезе от кризата чрез преговори. Вчера разговарях по същия въпрос с президента Путин и при всички положения мога да кажа, че той също желае изход чрез преговори и с посредничеството на ОССЕ.

По повод сондажите на Турция в Източното Средиземноморие и изострянето на отношенията ѝ с Кипър и Гърция, Макрон подчерта:

„Солидарността с Кипър и Гърция - тук ще бъда много ясен, не подлежи на преговори. Когато страна-член на ЕС е нападната и заплашена, а границите на териториалните ѝ води не се зачитат, е задължение на европейците да покажат солидарност“.

„Има две възможности за отношенията ЕС-Турция“, каза на влизане в Европейския съвет председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Днес европейските лидери ще обсъждат сондажите на страната в Източното Средиземноморие:

„Има две възможности - или напрежението да нараства, което ние не искаме, или да има деескалация и да се придвижваме към конструктивни отношения, което искаме. При всички положения, ние имаме инструменти, които са на разположение на ЕС“.

В писмото покана до лидерите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че всички възможности са на масата, очевидно визирайки и налагане на санкции на Турция. На влизане в Съвета днес той заяви:

„Ние сме изцяло солидарни с Гърция и Кипър в защита на суверенните им права. Няколко възможности са на масата. Ние сме готови да се ангажираме с позитивни действия“.

 


Намери своята история

От категорията

Световната банка иска обяснение от Кристалина Георгиева

-1614419955.jpg

Кристалина Георгиева е подозирана, че като директор на Световната банка е ...

17 септ. 2021 | 09:57

Тръмп: Демократите ще унищожат САЩ напълно до 3 г., ако останат на власт

-1618132385.jpg

Бившият президент остро критикува както вътрешната политика на демократите, ...

17 септ. 2021 | 12:17

Европейският парламент: Москва да върне архивите на България

-1616655435.png

Резолюцията беше приета с огромно мнозинство: 494 гласа "за", 103 ...

17 септ. 2021 | 13:10

Макрон откри опакованата Триумфална арка: Една сбъдната луда мечта, благодарим!

Снимки БГНЕС-1631870039.png

Защитните бариери ще бъдат премахнати в събота, което ще позволи на ...

17 септ. 2021 | 12:11