Мълния! Валери Симеонов е подал оставка!

Оставката е депозирана пред премиера в 16 часа, след разговор с Каракачанов (ВИДЕО)

Мълния! Валери Симеонов подаде оставка! Не искал да тежи на кабинета. "Победа!", скандират майките

26505 | 16 ноем. 2018 | 19:26

Оставката е депозирана пред премиера в 16 часа, след разговор с Каракачанов, който започнал в 14.30. Решението било лично на Валери Симеонов, разказаха пред Епицентър.бг източници от МС. Волен Сидеров не знаел.


Мълния! Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е подал оставка!

 

Това научи Епицентър.бг от правителствени източници.

 

В 19.55 часа Валери Симеонов лично съобщи пред медиите в Министерски съвет, че депозира оставката си:

"Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството", заяви вицепремиерът Валери Симеонов. 

"По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той пред спешно извиканите репортери.

 

„Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, допълни той. 

 

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, подчерта той. 

 

"Става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тя удря върху правителството и се превръща в пречка за управлението. Това аз не мога да си го позволя. Това управление е изключително успешно и аз не мога да си позволя да му тежа", каза Симеонов и продължи: "Не ми е детската мечта да съм вицепремиер. Приех, защото настояваха моите партньори. Никога не съм поставял условията, да бъда назначаван за такъв. Най-правилната постъпка и от морална гледна точка е,  да не създавам проблем на правителството на ОП и ГЕРБ..

 

"Моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание, поне частично. Хайде сега да видим, дали ще продължават тези протести. Знам, че не съм приет в общественото пространство, защото човек трябва да казва истината, да е активен, каза Симеонов на 26-тия ден от протестите. Той поясни, че решението  го е взел днес, като се е консултирал с негова парламентарна група и с Каракачанов.

 

След като направи равносметка на направеното от него през периода му като вицепремиер, в типичния си брутален стил Симеонов завърши с думите: "Борбата продължава! Основание за радост от моите противници няма!"

 

Оставката му е депозирана пред премиера в 16 часа, след разговор с Каракачанов, който започнал в 14.30. Решението било лично на Валери Симеонов, разказаха на Епицентър.бг източниците. 

 

"Вече съм контрапродуктивен, не искам да преча", казал Валери Симеонов на Каракачанов. "Първо на теб го съобщавам, защото ти не ме предаде като Волен", казал Симеонов на Каракачанов. Двамата говорили близо час и половина, след което решили да отидат при премиера да го информират. По това време Борисов се намирал в резиденция "Бояна", току що се завърнал от чужбина, и веднага ги приел.

 

Оставката на Симеонов вече е била написана, когато двамата с Каракачанов влезли при Борисов.

Премиерът останал изненадан, но му казал: "Чест ти прави, разумно решение си взел, благодаря ти, че си взел такова решение".

Борисов поискал от Валери Симеонов предложение за човек на неговото място в състава на правителството. Симеонов не бил готов: "Не съм решил още, ще помисля".

 

След изявлението, оставката на Валери Симеонов беше потвърдена официално и от пресслужбата на Министерския съвет.

 

Волен Сидеров научи от медиите за оттеглянето на Симеонов като вицепремиер, което той искаше отдавна.

 

Докато Валери Симеонов даваше брифингв МС майките на деца с увреждания протестираха за четвърта седмица под прозорците на властта с искане на оставката му. 

Веднага след като стана ясно, че Симеонов е подал оставка протестиращите жени на "Орлов мост" започнаха да скандират "Победа" и да играят хоро.

 

Оставката на Валери Симеонов идва след масово народно недоволство от думите му за "едни кресливи майи на уж болни деца", които изправиха кабинета на Борисов пред мини правителствена криза и предизвикаха повече от три седмици гневни протести.

 

Решението на вицепремиера да депозира оставка идва само ден след като неговият съпартиец Петър Петров, депутат от НФСБ, в интервю за "Дарик" наля масло в огъня със заявлението, че децата с увреждания трябвало да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

 

Само преди ден премиерът Борисов обясни, че оставката на Валери Симеонов "не стои на дневен пред ГЕРБ". "Тя може да бъде поискана от неговите коалиционни партньори в рамките на Патриотичния фронт, както е според коалиционното споразумение, а не от ГЕРБ. Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт, ако Волен Сидеров или Красимир Каракачанов я поискат. Аз имам коалиционно споразумение с Патриотичния фронт“, припомни Борисов.

 

Близо месец майките на деца с увреждания протестират срещу изказване на Валери Симеонов миналия месец пред телевизия СКАТ, в който той предизвика обществено възмущение като ги нарече "кресливи жени с уж болни деца". Впоследствие Симеонов поднесе извинения. То обаче не удовлетвори майките на деца с увреждания и те продължиха протестите. 

 

Очаквайте подробностиМълния! Валери Симеонов подаде оставка! Не искал да тежи на кабинета

Оставката е депозирана пред премиера в 16 часа, след разговор с Каракачанов, който започнал в 14.30. Решението било лично на Валери Симеонов, разказаха пред Епицентър.бг източници от МС. Волен Сидеров не знаел.

От категорията

Нинова: Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия. Това е абсурд!

-1638448660.png

В проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира, ...

6 дек. 2021 | 17:57

"Продължаваме промяната" искат да имат политкомисари във всяко министерство (ВИДЕО)

Даниел Лорер Кадър: бТВ-1638807120.jpg

"Ние сме на второ място по смъртност в света. Това е потресаващо. Аз съм ...

6 дек. 2021 | 18:08

Вадят "Вера Су" на сух док във военния кораборемонтен завод "Флотски арсенал" във Варна

-1634574739.jpg

Преди да започнат ремонтните дейности по корпуса на кораба, представители на ...

6 дек. 2021 | 22:20

Десислава Атанасова: Всяка намеса на полицията в българска медия е недопустима
(Видео)

Десислава Атанасова Кадър: бТВ-1638813650.jpg

Служебният министър на културата, който доскоро разнасяше ковчег по улиците на ...

6 дек. 2021 | 19:58