Сн. Инстаграм

На днешния 13-ти октомври се навършват 92 години от рождението на Желязната лейди

Маргарет Тачър като модна икона: Жената, която наложи консервативния стил като политическо оръжие

2077 | 13 окт. 2017 | 09:38

От дъщерята на бакалина до най-влиятелната жена в света тя не променя нищо във външния си вид. С традиционния си, но семпъл женствен вид Тачър налага консервативната мода на жената политик по цял свят

Сн. Инстаграм-1507819802.jpg-1449990705.jpg-1449990724.jpg-1449990771.jpg

На днешния 13-ти октомври се навършват 92 години от рождението на първата жена, заемаща поста министър-председател на Обединеното кралство, Маргарет Тачър. Желязната лейди остава в историята с непоколебимия си характер и силна воля, благодарение на които овладява изключително трудната икономическа ситуация вътре в страната и горещите териториални конфликти извън нея.

 

Успехът й се дължи не само на острия ум и желязна ръка, а и на безупречния й външен вид. Маргарет Тачър „говори” не само с речта си, но си с облеклото си, което превръща в политическо оръжие и налага като модел за подръжание по цял свят.

 

Консервативна до мозъка на костите си Маргарет залага на удобството и изчистения стил. „Важното е да се чувстваш добре в дрехите си и да изглеждаш уместно за случая. Хората се концентрират върху думите ти, а не върху дрехите ти, ако изглеждаш добре“, казва тя в личната си биография.

 

От дъщерята на бакалина до най-влиятелната дама в света тя не променя нищо в стила си. Залага на изчистени кройки в семпли цветове и аксесоари, които буквално никога не излизат от мода.

 

Черна лачена чанта на Asprey с правоъгълна форма е любим аксесоар на Тачър в продължение на 30 години. Тя не се разделя с нея, както при събрания на Камарата, така и при високопоставени визити в чужбина. Журналистите шегувито я наричат „страшната чанта”, тъй като при разгорещени дебати Маги често е поставяла аксесоара така рязко на масата за преговори, че събуждала страх у присъстващите. Чантата се превръща в неизменна част от образа на Тачър до такава степен, че министрите от кабинета й изпитват равно страхопочитание както към нея, така и към аксесоара. Неини колеги шегувито споделят, че при едно от заседанията на кабинета, премиерът закъснявал, но чантата била там, което било знак, че заседанието можело да започне.

 

С типичната си пестеливост Тачър запазва безупречния вид на чантата, поради това при аукцион, проведен след нейната кончина, аксесоарът е продаден за 40 хил. долара.

 

Накитите с изящни перли са верен спътник на Тачър през целия й живот. Тя никога не се отказва от този аксесоар, независимо от повода, на който присъства. Те се превръщат в неина запазена марка и прекрасно допълнение към женствения й стил.

 

Освен със стилни аксесоари, Тачър поддържа безупречния си имидж с класически костюми. Любимите й цветове са синьо и светлосиньо. Макар и рядко експериментира с жълто, розово и сиво. Дизайнът на облеклото й е семпъл. Консервативният костюм е нейната запазена марка. Залага на женствения образ, предпочитайки рокли и поли. Дължината им винаги е под коляното.

 

Тя самата признава, че мрази панталони. Избира изискани палта в същата цветова комбинация, които също са задължително под коляното. В публичното пространство винаги се появява с копринени блузи с обемиста панделка на врата. С традиционния си, но семпъл женствен вид Тачър налага консервативната мода на жената политик по цял свят. Дрескодът й може да се определени като изискван, ненатраплив, но в същото време запомнящ и открояващ се. Тя изпипва всеки детайл от прическата до върха на обувките си, с което налага статута си на държавен глава с безкомпромисен вкус.

 

Мразена и обичана Тачър разделя Великобритания в коментарите за себе си. С типичната си твърдост тя възвръща изконните ценности на британския народ, примесени с родолюбие и завиден национализъм. Политическите й симпатизанти аплодират твърдия й подход, докато опонентите й я представят като самия дявол. Това ясно личи в карикатура, направена след кончината й. На рисунката ковчегът на бившия премиер се носи от двама души в две различни посоки. Единият е закръглен и елегантен, а другият – слаб и с окъсани дрехи. Двамата олицетворяват крайностите в общественото мнение – едните искат страната да продължи в линията на „тачъризма”, а вторите, не одобряват налаганите санкции от правителството на Желязната лейди.

 

Ето и няколко цитата на Желязната лейди, които описват най-точно същността й:

- „Всяка жена, която е запозната с проблемите на едно домакинство, много по-добре разбира проблемите при управлението на една държава”

- „В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена”

- „Не следвай тълпата, остави я тя да те следва”

- „Да бъдеш властна е същото като да бъдеш дама. Ако се налага да убеждаваш хората, значи не си”

- „Всички мъже са слаби, а най-слаби от всички са джентълмените”

- „Ако една жена проявява характер, за нея казват: „Вредна жена!". А ако характер проявява някой мъж, за него казват: „Той е добро момче!"

- „Днес жените имат много възможности да проявят себе си. Някои от нас даже управляват държави. Но ако трябва да съм честна, повече ни подхожда дамска чанта, отколкото щик”

 

 

 

 

 


От категорията

Възможна е провокация, свързана с излизане от рамката

-1500918897.jpg

Номерологична прогноза за 21 октомври. Активират се пътувания, проверки и ...

20 окт. 2017 | 22:56

Една златна роза и 99 бели за дует "Ритон"
(Галерия)

Концертът „Музика и любов” - 40 години на сцената препълни Зала 1
-1508416104.jpg

Продавач пред НДК крещи „Купете си гевреци, ритонката ги е месила”

19 окт. 2017 | 15:32

Лекарка от Виена е номинирана за Будител на годината
(Галерия)

Д-р Анелия Хохвартер-1508413656.png

Инициативата "Локомат за България" - робот, който раздвижва ...

19 окт. 2017 | 14:45

Тарантино знаел за сексуалния тормоз на Уайнстийн
(Галерия)

-1508050483.jpg

Аз знаех достатъчно, за да направя много повече от това, което сторих, признава ...

20 окт. 2017 | 11:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.