Маргарита Попова: Ще бъде голям грях да натиснем копчето за Истанбулската конвенция!

"Глупост" е да се твърди, че Конвенцията няма да доведе до промяна на Конституцията, заяви вицепрезидентът

Маргарита Попова: Ще бъде голям грях да натиснем копчето за Истанбулската конвенция!

78733 | 14 ян. 2018 | 09:42

Конвенциата предвижда създаване на много сериозна институция, с наливането на огромни пари, с участието на много хора със страшно високи заплати към Съвета на Европа, снабдени с имунитет и привилегии, които ще ни дават оценка за изпълненито на Конвенцията


"Ще бъде голям грях да натиснем копчето за Истанбулската конвенция и след това да започнем да се карамеq какво точно сме подписали", това заяви в студиото на БНТ вицепрезидентът (2012- 2017) Маргарита Попова. 

 

Тя разби на пух и прах целия процес за безкритично ратифициране на Конвенцията, който се дирижира от двете министърки Цачева и  Захариева, и разкри подводвите камъни в Конвенцията, които се крият от българското общество.

 

Много е важно нашето общество да знае за какво точно става дума и още по-важно е ние да знаем, след като се ратифицира Конвенцита, ще можем ли да е изпълним. И в процеса на изпълнението на тази Конвенция пред какви проблеми ще бъде изправена нашата държава и нашето общество, и има ли ресурси и как възнамеряваме да ги решим тези проблеми”, подчерта Попова.

 

Конвенцията поставя много сложни въпроси, които трябва да бъдат комуникирани, както трябва. Ще бъде голяма грешка, голям грях утре или вдруги ден парламентът да се събере и депутатите да натиснат копчетата под натиск, или заради обещания, заради знания или незнания, заради криворазбрани страсти или пък заради лични очаквания - ние да ратифицираме Конвенцията и след това да почнем да се караме какво точно сме ратифицирали”, посочи Попова

 

Тя подчерта, че Конвенцията защитава всички права на психополово различните, че тя ще доведе до съществени изменения на българското законодателство, което в крайна сметка ще предизвика и промяна в Конституцията.

 

„Да видим какво ни казва тази конвенция? Трябва ясно да се каже, че тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но в обхвата на тази Конвенция влизат хора, които се разделят на мъж и жена по биологичен признак, наред с хората с психополови особености и с различни особености на пола, което е нещо различно от биологичния пол. А за това в нашето общество дебат не се е състоял”, заяви Маргарита Попова.

 

 Тя подчерта, че Истанбулската конвенция фактически защитава правата на всички с психополови особености, което се крие от нашето общество.

„Да твърдиш, че тази група от обществото, които имат такива особености на пола като различно социално развитие, че не са защитени от тази Конвенция, това е или неграмотност, или липса на прочит на Конвенцията или страх да излезеш пред българското общество и да кажеш, че тази Конвенция защитава и тази част от нашето общество”, заяви тя.

 

В официялния превод на Конвенцията на немски език и на английски език – навсякъде, където се говори за „социален пол”, се използва термина „джендър”, каза  Попова.

 „Нашето общество не е толкова неграмотно, ние знаем за неолибералния свят, за свободното общество, знаем за джендър-ученията още от 90-те години, когато правихме нашите закони за защита на детето. Няма как сега да излезе някой и да твърди, че когато е изведено на преден план понятието „социален пол”, това показвало само утвръдени в социалния ни свят роли между мъжа и жената, които били въприети по този начин, и нищо повече от това.

 

В немския превод много коректно в един от текстовете на Конвенцията, чл.4, параграф 3  се прави изрична разлика между биологичен и социален пол.

 

Хората в България трябва да знаят колко сериозни и обхватни мерки предвижда Конвенцията за защита на половете от дискриминация, защита на жените и децата от насилие, но не се казва какви очаквания има за създаване на нови институции.

 

Не се казва, че тази Конвенция предвижда създаване на международна група –  орган към Съвета на Европа, който на всеки две години ще идва и ще ни мониторира наравно с всички други органи, които до момента са провеждали мониторинг по тези въпроси”, разкри Попова..

Този орган предвижда създаване на много сериозна институция, с наливането на огромни пари, с участието на много хора със страшно високи заплати към Съвета на Европа, снабдени с имунитет и привилегии, които ще ни дават оценка за изпълненито на Конвенцията. Един куп неправителствени организации, които работят по тези теми, очакват да бъдат разпределени големи финансови средства, за да си изпълняват задълженията. Това ще се случи и в България.

 

Попова нарече "глупост" внушенията, които се правят от наши министри (Цачева и Захариева - б.р.), че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България.

 

Конвенцията ще иска да има гаранции, които да са еднакви за хората, които упражняват различни психополови особености и останалите, убедена е Попова

„За да сме сигурни как ще можем да изпълним Конвенцията, искам да видя автентичния превод, искам да видя всички мерки, които нашата власт предвижда в законите, включително и  в Наказателния кодекс, за да мога да преценя дали тези изменения в цялостното ни законодателство ще наложат промяна на нашата конституционна идентичност”, подчерта вицепрезидентът.

 

С изключителна аргументация Попова разказа до какви изменения в живота ни ще доведе ратификацията на Истанбулската конвенция.

 

Лековато твърдение, самонадеяност, която граничи с глупост, е да кажеш в днешния ден, че няма да се наложи да се променя Конституцията, преди да видиш целия пакет от нормативни актове, които ще изисква Конвенцията", заяви Попова.  

 

Нещо повече – в тази Конвенция изрично е записано, че когато се налага и когато е необходимо, трябва да бъдат направени промени и на конституционно, и на законодателно ниво, заяви с цялата си юридическа компетентност и държавнически опит Маргарита Попова.

 

Политическата отговорност за всичко това е на народните представители и дано те да не станат обект  на насилие, за да гласуват противно на техните виждания, посочи тя.

 

Попова заяви, че в обществото липса професионалния дебат за Конвенцията и подчерта, че е огромна политическата отговорност на депутатите в парламента, пред които тези въпроси са поставени с особена острота на масата.

 

Най-важното е, ако ратифицираме Конвенцията, как ще я изпълняваме и ще наложи ли това промяна на нашата конституционна идентичност, заключи вицепрезидентът и призова да се чуе мнението на конституционалисти, учени, юристи, социолози, политолози по темата

 


От категорията

Президентът запали основната свещ на Ханука в Централната софийската синагога (Снимки)

Нека светлините на Ханука ни напомнят, че в нас е волята да помагаме на светлината да си проправя път през мрака, каза Радев. Снимки Нова телевизия-1544373117.jpg

На церемонията присъстват и съпруга Десислава Радева, кметът на София Йорданка ...

9 дек. 2018 | 17:42

Цвета Караянчева: Каня президента Радев на кафе в парламента, но без Иво Христов

Цвета Караянчева: Каня президента Радев на кафе в парламента, но без Иво Христов-1544370547.jpg

Обидно е някак си как президента излиза, хвърля в пространството някакви ...

9 дек. 2018 | 17:48

Майката на Десислава Иванчева: Дъщеря ми знаеше, че ще я „сготвят”

Харчили сме моята пенсия и нейната заплата. Деси не е свикнала да носи пари и да харчи. Снимка bTV-1544375723.jpg

Харчили сме моята пенсия и нейната заплата. Деси не е свикнала да носи пари и ...

9 дек. 2018 | 19:14

Нинова: Властта се крепи с репресии - полицията е употребила сила срещу жени в Кресна

-1541794515.png

Борисов, авторитарната власт и полицейщината не могат да спрат гнева и ...

9 дек. 2018 | 19:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


БОГОМИЛ КОСТОВ АВРАМОВ-ХЕМИ


15 ян. 2018 | 00:56СОЦИОТО Е ДИНАМИЧНА КУЛТУРА КОЕ ПРАВИ ДА БЪДЕ ФИКСИРАНО КОНВЕНЦИОНАЛНО!?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


14 ян. 2018 | 22:28Отлично казано!!! Поклон, госпожо Попова!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


14 ян. 2018 | 19:45Точно казано голям грях което означава голямо зло. Бойко няма значение колко Църкви си построил или боядисал, ако не изпълняваш Божиите заповеди. Няма да те спасят тухли мазилки. Бог не иска красиви гробници а красиви Храмове в душите на всеки човек, а такива се построяват като следват Неговите заповеди, такива Храмове се построяват не с цимент тухли и пясък, а със любов, смирение,търпение, знания, мъдрост, целомъдрие, ревност по Божиите заповеди и разпоредби.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


14 ян. 2018 | 18:45Ето кой е българин и патриот. Ето кой трябваше да бъде вицепрезидент на сегашния президент. Но за да не погинат хората Бог винаги въздига добрия до някой не до там добър.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Elena Ivanova


14 ян. 2018 | 16:10Едно обективно, подкрепено с аргументация и реални опасности становище на компетентен, мислещ, отговорен човек!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zahari savov


14 ян. 2018 | 13:06Тази жена беше единствената умна в президентството при комсомолеца Плевнелиев!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


скучаещ


14 ян. 2018 | 12:09Одобрявам и подкрепям казаното от Маргарите Попова. Епицентър, поправете печатните грешки и имайте повече уважение към читателите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


14 ян. 2018 | 11:52Правописните грешки не са проблем. Бързане за публикуване на изказването. __________Важното е какво казва Марги ! А тя казва истината и деликатно сочи продажността на "политиците" ни, за което и казвам ОТЛИЧЕНО. __________Оня, дето е чел само Винету, дъл ще му прочетат това ? Съмнявам се.На НЕГО му четат само указанията от Брюксел.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ненчо Еремиев


14 ян. 2018 | 13:53Тиквеник


krismin


14 ян. 2018 | 10:33Пълни неграмотници сте. Статията е пълна с правописни грешки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


15 ян. 2018 | 09:58Е, това ли е най важното, не е ли по важно съдържанието .... "умнико"