За 1 г имаме 200% повишение на цената на газа, 150% - на тока, подчерта тя

Мариана Кукушева: Цената на хляба като пазарна стока ще продължи да расте

2157 | 12 септ. 2021 | 13:45

В момента има 20-процентна инфлация, а световната инфлация също е факт и никой не може да я пренебрегне, обясни председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите


Цената на хляба като пазарна стока ще продължи да расте. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), във връзка с увеличението на цената на хляба и хлебните продукти.

"Каква ще бъде цената – ние не можем да определим. То е забранено и по закон, а не е и във възможностите на нито един анализатор да определи цената на хляба, защото всеки производител има собствена себестойност, която се определя както от неговите енергийни, транспортни разходи, както цената, която плаща за човешкия труд, както и от факта на какъв пазар оперира той и каква дистрибуция прави, както и на какво ниво е модернизацията на производството. Единственото, което можем да потвърдим, четейки и правейки анализи, че трендът на всички компоненти, продължава да бъде обявяван за растящ", коментира Кукушева.

Тя обърна внимание, че в момента има 20-процентна инфлация, а световната инфлация също е факт и никой не може да я пренебрегне.

"За една година имаме 200% повишение на цената на газа, за една година имаме 150% повишение на цената на електрическата енергия. За една година в рамките на жътвата цената на основната суровина се увеличи с 30,5 процента и анализаторите и борсовите играчи заявяват, че тя ще продължи да расте. За същата една година транспортните разходи на фирмите се покачиха само на ниво гориво с 20%. С оглед на всички тези компоненти и най-вече инфлацията в България, това значи, че цената на хляба като пазарна стока, която има своята пазарна стойност, която е пазарно сформирана, ще продължи да расте", допълни още Кукушева.

 


ОЗК

От категорията

ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

-1618007594.jpg

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, ...

27 окт. 2021 | 16:10

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство-1635316469.jpg

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в ...

27 окт. 2021 | 09:33

Председателят на УС на КСБ честити празника на българските строители

Инж. Илиян Терзиев Снимка: КСБ-1635238297.jpg

Отминаващата година бе трудна и изпълнена с предизвикателства заради ...

26 окт. 2021 | 11:49

Стотици инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

-1505106037.jpg

Те ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на ...

27 окт. 2021 | 14:54