Назначиха експертизи за иззети от патриотично дружество оръжия

Маринов: Извършена е операция по линия на „Европол“, касаеща трафика с културно-исторически ценности

1555 | 11 ноем. 2019 | 12:38

Ще застана зад това, което каза и главният прокурор по отношение на дейността, която дружеството „Традиция“ извършва. Наистина и в лицето на Министерството на вътрешните работи те могат да очакват единствено и само подкрепа, каза още Маринов


Извършена е операция в рамките на една международна операция по линия на Европол, наречена „Пандора“, която касае трафик и престъпления с културно-исторически ценности. И в рамките на тази операция ГДБОП съвместно със служители на Главна дирекция „Национална полиция“, специално на звената за контрол на оръжията и боеприпасите, са извършили проверка на преди това постъпвали сигнали в различни части на страната. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след среща ръководството на Национално дружество „Традиция“, предаде „Фокус“.

 

„Пак казвам, тази операция не е насочена към дружество „Традиция“, а е насочена към проверка на конкретни сигнали. Част от лицата, които са били проверявани, наистина са от управителния съвет на „Традиция“, но към момента при голяма част от сигналите не са констатирани никакви нарушения, при част от тях са иззети оръжия, които вече има назначени експертизи, които да кажат дали те попадат в обхвата на изчезнали музейни сбирки или такива, които подлежат на контрол от закона, но се съхраняват неправомерно. До този етап нямаме данни да е констатирано извършване на престъпление. Искам да обобщя: дружество „Традиция“ не попада като дружество в обхвата на проверката, проверяваме отделни сигнали за отделни лица. Заявявам отново подкрепата за дейността, която дружеството извършва, и сме насреща в предварителни срещи и разговори да не стигаме до такива ситуации“, добави още министър Младен Маринов.


„Ще застана зад това, което каза и главният прокурор по отношение на дейността, която дружеството „Традиция“ извършва. Наистина и в лицето на Министерството на вътрешните работи те могат да очакват единствено и само подкрепа. Такава сме дали и при обсъждане на промяната Закон за контрол на взривните вещества, оръжията и боеприпасите, така че да има законови разпоредби, които да им дават възможност законово да извършват своята дейност“, заяви министърът на вътрешните работи.


От категорията

Прокуратурата разпространи разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов: Първо ще бутна Влади...

-1593936843.jpg

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, ...

14 юли 2020 | 11:33

Милева: Божков и Цветан Василев са в заговор с политици и журналисти срещу прокуратурата

-1590830673.jpg

В следващите часове ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с ...

14 юли 2020 | 10:53

Спецпрокурори: Недопустимо да се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев

-1594735842.jpg

Изразяваме безпокойството си от опитите за намеса в работата на българската ...

14 юли 2020 | 17:09

Прокуратурата възложи на Танева спешна проверка за опасни препарати за растителна защита

-1592572543.jpg

Трябва да се установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на ...

14 юли 2020 | 16:50