От месеци се защитават интересите на българските превозвачи

Мария Габриел: Цените на роуминга за Западните Балкани ще намалеят в пъти

1271 | 18 май 2018 | 09:23

За първи път имаме цифрова програма „Дигитална Европа” с бюджет 9 милиарда евро. С това Европа ясно казва, че искаме да инвестираме в младите хора, каза българският еврокомисар.


„Само конкретни действия с видими резултати могат да позволят и на политическите елити да продължат процеса на евроинтеграцията. Само за 2016-а по програмата Еразъм 5000 студенти от Западните Балкани са се възползвали от тази програма. Един от нашите проекти ще бъде разширение на проекта за безплатен безжичен интернет на обществени места – WiFi for you за Западните Балкани. Тя трябва да стартира до края на 2019 година. От 15 май тя стартира за ЕС”. Това съобщи в „Денят започва” на БНТ българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя обясни и идеята за намаляване на цените на роуминга за страните от региона: „Те ще бъдат в пъти по-евтини от сегашните. Още това лято операторите ще предложат пакети данни за намаляване на цените.”
По думите й, вече винаги когато се говори за инфраструктурен обект, ще става дума и за свързаност с дигитализацията.

Мария Габриел смята, че днес трябва да се работи упорито в доверието на хората в новите технологии, защото само така ще може да „имаме нашите си шампиони“.
„Още една добра новина, свързана с младите хора, е, че за първи път имаме цифрова програма „Дигитална Европа” с бюджет 9 милиарда евро. С това Европа ясно казва, че искаме да инвестираме в младите хора. Ще инвестираме в изкуствен интелект, в суперкомпютри, в киберсигурност”, съобщи Мария Габриел.

„За първи път има и толкова големи инвестиции в бюджета, свързан с програмата 2020 – 100 милиарда евро”, каза още българският еврокомисар.

Във връзка с т. нар. „пакета мобилност“, тя заяви, че от месеци се защитават интересите на българските превозвачи. „В момента тече диалог и се поставят позициите, аргументите и примерите, за да може да се подобрят правилата и да са в интерес на хората“, заяви още Мария Габриел и добави: „Европейската комисия няма как да наложи решението си. Темата не е в моя ресор, а е от работата на г-жа Виолета Булц и тя също каза, че е отворена за разговори“.
От категорията

Борисов: Реакторите не са домати и краставици! В музей ли да ги държим? (ВИДЕО)

-1525411948.jpg

Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският ...

23 май 2018 | 12:13

Борисов се срещна с еврокомисаря по миграцията

Снимки: Правителствена информационна служба-1527059938.jpg

Двамата обсъдиха напредъка в областта на миграционната реформа, както и борбата ...

23 май 2018 | 10:18

Бойко Борисов: Добре е, че Радев бе в Русия. Аз пък ще отида в Украйна!

-1525080027.jpg

Премиерът ще наблюдава финала на шампионската лига по футбол между ...

23 май 2018 | 13:46

Крум Зарков: Радев отдавна обеща, че ще извади отношенията с Русия от „ледниковия период"!

-1502948167.png

БСП винаги е подкрепяла изграждането на втората атомна електроцентрала и не е ...

23 май 2018 | 13:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018