От месеци се защитават интересите на българските превозвачи

Мария Габриел: Цените на роуминга за Западните Балкани ще намалеят в пъти

1388 | 18 май 2018 | 09:23

За първи път имаме цифрова програма „Дигитална Европа” с бюджет 9 милиарда евро. С това Европа ясно казва, че искаме да инвестираме в младите хора, каза българският еврокомисар.


„Само конкретни действия с видими резултати могат да позволят и на политическите елити да продължат процеса на евроинтеграцията. Само за 2016-а по програмата Еразъм 5000 студенти от Западните Балкани са се възползвали от тази програма. Един от нашите проекти ще бъде разширение на проекта за безплатен безжичен интернет на обществени места – WiFi for you за Западните Балкани. Тя трябва да стартира до края на 2019 година. От 15 май тя стартира за ЕС”. Това съобщи в „Денят започва” на БНТ българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя обясни и идеята за намаляване на цените на роуминга за страните от региона: „Те ще бъдат в пъти по-евтини от сегашните. Още това лято операторите ще предложат пакети данни за намаляване на цените.”
По думите й, вече винаги когато се говори за инфраструктурен обект, ще става дума и за свързаност с дигитализацията.

Мария Габриел смята, че днес трябва да се работи упорито в доверието на хората в новите технологии, защото само така ще може да „имаме нашите си шампиони“.
„Още една добра новина, свързана с младите хора, е, че за първи път имаме цифрова програма „Дигитална Европа” с бюджет 9 милиарда евро. С това Европа ясно казва, че искаме да инвестираме в младите хора. Ще инвестираме в изкуствен интелект, в суперкомпютри, в киберсигурност”, съобщи Мария Габриел.

„За първи път има и толкова големи инвестиции в бюджета, свързан с програмата 2020 – 100 милиарда евро”, каза още българският еврокомисар.

Във връзка с т. нар. „пакета мобилност“, тя заяви, че от месеци се защитават интересите на българските превозвачи. „В момента тече диалог и се поставят позициите, аргументите и примерите, за да може да се подобрят правилата и да са в интерес на хората“, заяви още Мария Габриел и добави: „Европейската комисия няма как да наложи решението си. Темата не е в моя ресор, а е от работата на г-жа Виолета Булц и тя също каза, че е отворена за разговори“.
От категорията

Доц. Златогор Минчев: Невъзможно е да изчезне целият Търговски регистър!

Доц. Златогор Минчев. Снимка БНТ-1534426543.jpg

Технологично може да дефектират не 4, а 40 диска, но има решения, които да ...

16 авг. 2018 | 16:33

Доц. Михайлов: БАБХ да каже има ли чума по дребните преживни животни в Югоизточна България

Зам.-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов. Снимка АБВ-1534425465.png

Над 4000 животни са евтаназирани, няколко хиляди втори проби, снети от живите ...

16 авг. 2018 | 16:15

В 11 и 12 клас ще изучават Йордан Радичков и Петя Дубарова

Петя Дубарова-1534446388.jpg

16 авг. 2018 | 22:04

Цачева: За сигурността на Търговския регистър само през 2017 г. са дадени над 4 млн. лв. (Видео)

-1517071422.jpg

Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с ...

16 авг. 2018 | 21:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.