Според естонската страна задържането на дипломата е провокация

Мария Захарова: Консулът на Естония в Санкт Петербург е обявен за персона нон грата

3432 | 7 юли 2021 | 16:33

По-рано служителите на Федералната служба за сигурност задържаха Март Лятте при получаването на материали от класифициран характер от руски гражданин


Консулът на Естония в Санкт Петербург Март Лятте трябва да напусне Русия в рамките на 48 часа. Това обяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предават TACC и Агенция "Фокус".

„На 7 юли временно управляващата посолството на Естония в Русия Ула Уйбо бе призована в руското външно министерство. Руската страна изрази силен протест срещу консула на естонското Генерално консулство в Санкт Петербург Март Лятте във връзка с дейности по събиране на данни, които са несъвместими с дипломатически статут. Споменатият служител на естонската консулска служба е обявен за персона нон грата, той трябва да напусне територията на Руската федерация в рамките на 48 часа“, се казва в съобщението на дипломатическото ведомство.

„Във връзка с коментара на естонското външно министерство, че задържането на Март Лятте е „незаконно и провокативно“, а обвиненията срещу него – „неоснователни“, от МВнР на Русия посочиха недопустимостта на подобни опити да се изобрази ситуацията във фалшива светлина.

Подчертахме, че считаме позицията на официален Талин за изключително цинична, тъй като има неопровержими доказателства за незаконната дейност на този естонски „дипломат“, който, както знаете, е бил задържан по реда на получаването на класифицирани материали от руски гражданин“, се допълва в текста, разпространен от външното министерство в Москва.

По-рано служителите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) задържаха Март Лятте, естонския консул в Санкт Петербург, при получаването на материали от класифициран характер от руснак.

ФСБ подчерта, че „тази дейност е несъвместима със статута на дипломатически служител и има явен враждебен характер спрямо Руската федерация“. Към чуждестранния дипломат ще бъдат приложени мерки в съответствие с нормите на международното право.

Естонското външно министерство заяви, че смята задържането на консула на републиката за провокация.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Приключи тридневното гласуване в Русия, управляващата партия води убедително

-1616509732.jpg

“Единна Русия” води с 46% от гласовете. Втора е Комунистическата партия с 21% ...

20 септ. 2021 | 09:05

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45