12 февруари 2014 г. Ето това са хората, които ходят на "Луков марш". Снимка - БГНЕС.

Гледна точка

Маската на Луков марш

10322 | 12 февр. 2015 | 12:58

Неофашисткото сборище ще се проведе пак в събота


Преди няколко дни ми се обади на личния телефон младо момче, за да ме покани на традиционния „Луков марш“. Да съм видела, че не били лоши хора, пък дано си сменя мнението за тях. Отказах с аргумента, че хората, които ходят на това мероприятие, за мен са фашисти и колкото по-бързо им разбутат сборището, толко по-добре.

 

Последваха неприятни есемеси, последният е от онзи ден и гласи (оригиналният правопис е запазен): „Фашизма уби Михаил Стоянов. Следващия може да си ти... Ще дойдем да ви изкъртим...“

 

Михаил Стоянов е студентът по медицина, който бе убит през 2008 г. в Борисовата градина, защото на група националистчета им заприличал на гей. За случая са обвинени двама души, които 7 години по-късно още не са осъдени.

 

Лаская се да смятам, че съм един от най-гръмогласните противници на провеждащия се вече 13 години марш в центъра на София в памет на военния министър от 30-те години ген. Христо Луков. Минавала съм покрай това шествие и съм виждала озверелите физиономии на присъстващите и пълните им с омраза лозунги. Които след това по телевизионните студиа - където незнайно защо ги канят - се опитват да се изкарат патриоти, почитатели на един герой от войната, убит зверски от комунистите пред дома си, от което следва, че феновете му са и най-големите антикомунисти в страната. Кой е ген. Луков и бил ли е той фашист - не ми се спори. За мен е фашист, премам и други мнения. Но съм сигурна, че неговите почитатели са изпълнени с омраза маргинали, които нямат право да демонстрират неонацистките си изблици на центъра на столица от Европейския съюз през XXI век.

 

От 13 години граждански организации и журналисти призовават кметовете на София в различните години да се възползват от Закона за събранията, митингите и манифестациите, който дава право да се откаже провеждането на определено събитие с уведомителен режим, ако то накърнява достойноството и правата на други хора. Руското посолство у нас ни изпрати нота във вторник, в която се казва, че Русия се надява на същото.

 

Ако момчето, което ми праща заплашителни есемеси, мисли, че ме е страх от него, дълбоко греши. Единственото чувство, което предизвиква у мен, е жал. Колко тъжно трябва да е в живота му, че вместо да пише пълни с любов съобщения на някое момиче на неговите години, праща закани на непозната жена на средна възраст като мен? Освен това ми дава още един аргумент да обясня какво точно е „Луков марш“. Там не ходят патриоти, антикомунисти и почитатели на национален герой, както се опитват да ни убеждават зализаните им лидери от екраните. Там ходят фенове на убийците на един беззащитен студент по медицина. Тази събота, на 14 февруари, те пак ще се събират и ще демонстрират.


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Боби Бобев: Решението на конфликта между Сърбия и Косово е заключителен документ между тях

Боби Бобев-1618669959.jpg

"В напрежението има пресечна точка и на геополитически интереси. Русия има ...

28 септ. 2021 | 19:41

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59