Това е инициатива, за която сме ангажирани да работим, каза още специалният пратеник

Матю Палмър: САЩ напълно подкрепят „Малкия Шенген“

1305 | 8 ноем. 2019 | 17:02

Според него структурата на инициативата е отворена, като има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово


“Малкият Шенген” е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, заяви днес специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър в Женева, съобщава БГНЕС.

„Европейската перспектива на Западните Балкани, която беше основа за ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, каза Палмър.

"Ето защо неспособността на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова дълбоко разочароваща. Но с това нещата не свършват. Надяваме се Европейският съвет да успее да преразгледа проблема и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб, да намери необходимия консенсус, да започне този важен процес и да изпрати важен сигнал до региона“, добави той.

„ Междувременно САЩ поемат по-голяма роля на Западните Балкани и има опасност в ЕС да се създаде усещането, че се оттегля, и самият регион поема инициативата. Ангажиментът на Сърбия, Албания и Северна Македония да подобрят сътрудничеството чрез инициативата „Малък Шенген“ е демонстрация на това как лидерите поемат отговорност за собствената си съдба и контрол върху собственото си бъдеще“, заяви американският представител.

Според него структурата на инициативата е отворена, като има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

“Това е инициатива, която обещава, има нашата подкрепа и за която сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък”, каза Палмър.

Сръбският президент Александър Вучич, заедно с премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама подписаха в Нови Сад инициатива за създаване на такава зона миналия месец, а други страни в региона се призовават да се присъединят.


От категорията

Пентагонът: Най-малко 14 руски военни самолета в момента се намират в Либия

-1469183410.jpg

Москва отрича да е замесена в конфликта в Либия, а по-рано министърът на ...

27 май 2020 | 10:02

Тръмп в конфликт и с Twitter

-1590041099.jpg

Той пък написа, че гласуването по пощата води до фалшифициране на изборните ...

27 май 2020 | 09:08

Расте броят на политически мотивираните престъпления в Германия

-1590568222.jpg

Според информацията през 2019 г. броят на престъпленията, извършени по ...

27 май 2020 | 11:27

Разследването продължава

Арестуваха гълъб в Индия - бил пакистански шпионин

-1568472860.jpg

Причината била, че имал пръстен на крака си, на който били изографисани цифри

27 май 2020 | 11:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.