Това е инициатива, за която сме ангажирани да работим, каза още специалният пратеник

Матю Палмър: САЩ напълно подкрепят „Малкия Шенген“

1053 | 8 ноем. 2019 | 17:02

Според него структурата на инициативата е отворена, като има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово


“Малкият Шенген” е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, заяви днес специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър в Женева, съобщава БГНЕС.

„Европейската перспектива на Западните Балкани, която беше основа за ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, каза Палмър.

"Ето защо неспособността на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова дълбоко разочароваща. Но с това нещата не свършват. Надяваме се Европейският съвет да успее да преразгледа проблема и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб, да намери необходимия консенсус, да започне този важен процес и да изпрати важен сигнал до региона“, добави той.

„ Междувременно САЩ поемат по-голяма роля на Западните Балкани и има опасност в ЕС да се създаде усещането, че се оттегля, и самият регион поема инициативата. Ангажиментът на Сърбия, Албания и Северна Македония да подобрят сътрудничеството чрез инициативата „Малък Шенген“ е демонстрация на това как лидерите поемат отговорност за собствената си съдба и контрол върху собственото си бъдеще“, заяви американският представител.

Според него структурата на инициативата е отворена, като има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

“Това е инициатива, която обещава, има нашата подкрепа и за която сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък”, каза Палмър.

Сръбският президент Александър Вучич, заедно с премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама подписаха в Нови Сад инициатива за създаване на такава зона миналия месец, а други страни в региона се призовават да се присъединят.


От категорията

ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция

-1558762797.jpg

ЕС подписа конвенцията на 13 юни 2017 г., а седем държави от Общността още не ...

22 ноем. 2019 | 12:46

Руски експерти потвърдиха подводния ядрен взрив в Южнокитайско море

Ядрен взрив-1574433587.png

Мощната експлозия е била с капацитет до 20 килотона според американски ...

22 ноем. 2019 | 16:39

Путин: Подготовката на нова програма за въоръженията на Русия ще започне от следващата година

-1571648199.jpg

Приближаването на военната инфраструктура на НАТО към нашите граници, както и ...

22 ноем. 2019 | 16:28

Двама от най-издирваните европейски престъпници са били задържани в Кот д‘Ивоар

Снимка: Европол-1574432612.jpg

Измамниците Жан-Клод Лакот и партньорката му Хилде ван Акер бяха издирвани за ...

22 ноем. 2019 | 15:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.