Със 78 гласа „за“ депутатите одобриха доклада на омбудсмана за 2018 г., започващ с девиза Няма „Не може“

Мая Манолова: Засега не съм решила да се кандидатирам за кмет на София!

1550 | 18 апр. 2019 | 13:21

За съжаление напоследък съм заподозряна в кариерни цели. Истината е, че обичам работата си, обясни пред медиите тя


Омбудсманът Мая Манолова засега не е решила да се кандидатира за кмет на София, не обмисля и политическа кариера.

Това стана ясно от нейно изявление пред медиите в парламента, където днес бе приет отчет за работата й като обществен защитник през 2018 г.

 

Журналистите я попитаха директно дали ще се яви на местните избори наесен като претендент за кметския стол в София.

"В момента не обмислям никакъв вариант за смяна на моята позиция, работя за българските граждани като омбудсман, но това не означава, че в някакъв момент не мога да го правя и от друга позиция", отговори Мая Манолова.

"За съжаление напоследък съм заподозряна в кариерни цели. Истината е, че обичам работата си", продължи Манолова и обясни тези подозрения с високия рейтинг на институцията на омбудсмана, вследствие на добрата работа и резултатите, които има.

 

"Измерването на висок рейтинг на институцията на омбудсмана в резултат на работата създава страхове и подозрения за политически планове", каза тя. "Няма как да кажа нещо, което не съм решила, ако, и каквото и да реша, ще го обява публично пред всички, така че няма как да нахраня към този момент тези подозрения", добави Манолова.

 

Тя отбеляза, че политици, организации обсъждат името й за кметския вот. Много хора правят различни номинации, предложения, всеки е свободен да подкрепя и номинира когото си иска, но тези разговори не ме ангажират по никакъв начин, което не означава, че в някакъв момент няма да реша друго и, когато го реша, първо ще информирам медиите, категорична беше Мая Манолова. И добави, че депутатското място не я интересува.

 

Запитана за парламентарния бойкот на БСП, Манолова, която бе част от тази партия, отказа коментар.


Вместо това Мая Манолова призова за подкрепа на кампанията в помощ на възрастните хора за Великден. Целта на кампанията не е да се събере някакъв голям финансов ресурс, а да привлече вниманието на обществото към проблемите на най-уязвимите - възрастните хора, да изкажем солидарност за празника, поясни Манолова.

Банките, бързите кредити, колекторските фирми и законът за частния фалит са приоритетните каузи на обществения защитник за тази година.

 

Преди да застане пред медиите Манолова отчете дейността си пред народните представители. Докладът за работата на омбудсмана бе одобрен със 78 гласа „за“, без „против“ и трима „въздържал се“.

 

„Няма „Не може“ - с тези думи започва докладът на омбудсмана за изминалата 2018 г. Омбудсманът определя 2018 г. си като година на постижения. 36 892 са гражданите и представителите на организации, получили съдействие от омбудсмана през миналата година. За сравнение през 2017 г. такава помощ са получили 34 908 граждани, а през 2015 г. 16 214 души. Жалбите и сигналите, подадени до омбудсмана са 12 890, или двойно повече в сравнение с 2015 г., когато цифрата им е 6 202. Най-много оплаквания до институцията през изминалата година постъпват от София-град – 3 109. Следват областите: Варна – 575 броя, Пловдив – 570 броя, Бургас – 463 броя, Стара Загора – 322 броя, Плевен – 316, Велико Търново – 312, Враца – 299, Благоевград – 290 и Шумен – 267.

 

През 2018 г. най-много жалби и сигнали засягат проблеми в сектора на обществените услуги, като техният дял от общия брой постъпили жалби и сигнали е 23, 34 %. Следват жалбите, свързани със засегнати или нарушени социални права – 15, 43 %. Третото място заемат проблемите на собствеността с 10, 05 %. Сред кампаниите на омбудсмана през 2018 г. са законодателство за хората с увреждания, битката с двойния стандарт при храните, подкрепата за деца, останали без един или двама родители, социална кухня и други. Преди да влезе в пленарна зала докладът бе приет единодушно от депутатите в 6 парламентарни комисии – по вероизповеданията и правата на човека, по труда, социалната и демографската политика, по образованието и науката, по въпросите на децата, младежта и спорта, по правните въпроси и по здравеопазването.

 


От категорията

Политологът Калоян Методиев е новият шеф на кабинета на президента Радев

Снимка Прессекретариат на държавния глава-1566212206.jpg

Методиев заема мястото на Иво Христов, който стана евродепутат. Политологът е ...

19 авг. 2019 | 12:58

Президентът Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Президентът Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание-1566190490.jpg

Станимир Христов поема поста на „Директор на дирекция Операции и подготовка“, ...

19 авг. 2019 | 07:53

Волен Сидеров: НФСБ и ВМРО се опитват да откраднат електората на АТАКА

-1566278726.png

Лидерът на националистите смята, че бившият заместник на Борисов ще търси реванш

20 авг. 2019 | 08:22

Екип от Сухопътните войски унищожи ръчна граната, открита е на брега на язовир Огоста

Снимка Министерство на отбраната-1566225083.jpg

Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на ...

19 авг. 2019 | 17:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Fresh


18 апр. 2019 | 14:44Ще видим, да не си смени после мнението.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


18 апр. 2019 | 13:46Пчеличката Мая не иска да изгуби благоволението на патрона си Борисов и да замени топлото местенце за ветровито......


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.