Загиналият е 70-годишният Йордан Недев от Стамболийски

Мъж почина след разкарване из три болници за 24 часа. Разказва синът му

1546 | 22 ноем. 2020 | 17:39

На 12-ти ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване и сънна апнея, е бил откаран в тежко състояние от "Спешна помощ" първо в УМБАЛ "Свети Георги". Оттам го пренасочили за приемане в МБАЛ - Пловдив


Пациент с COVID-19 e починал след разкарване из пловдивски болници. Това е четвъртият подобен трагичен случай в Пловдив. Загиналият е 70-годишният Йордан Недев от Стамболийски, съобщи неговият син Николай в открито писмо до медиите, инфомира dnes.bg.

 

На 12-ти ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване и сънна апнея, е бил откаран в тежко състояние от "Спешна помощ" първо в УМБАЛ "Свети Георги". Оттам го пренасочили за приемане в МБАЛ - Пловдив. 

 

Според разказа на Никола, в бившата Окръжна болница обаче отказали да го хоспитализират въпреки документите, затрудненото му дишане и ниска кислородна сатурация. Върнали го у дома, където състоянието му се влошило.

 

На другия ден близките му отново викнали линейка, която го закарала в УМБАЛ "Свети Георги". Там този път му поставили диагноза коронавирус и отново го насочили към МБАЛ - Пловдив. По съвет на лекаря от "Спешна помощ" обаче роднините му го закарали до болница "Свети Иван Рилски", където пациентът починал. 

 

Ето и цялото писмо на Николай Недев, публикувано в dnes.bg.

"Казвам се Николай Недев и съм син на починалия Йордан Недев на 70 г. от Стамболийски. Баща ми имаше сърдечно заболяване и сънна апнея. Състоянието му се влоши на 12-ти ноември и семейството ни потърси "Спешна помощ". Закараха го в УМБАЛ "Свети Георги" – Хирургиите на "Пещерско шосе". Там му правиха изследвания и 2 бързи теста за коронавирус - и двата отрицателни.

 

Баща ми стоя в спешното отделение от 11:00 ч. до 18:00 ч. Майка ми е попитала какво се случва и защо толкова дълго се чака, а те са отговорили, че му търсят място къде да го приемат. От болницата, поради липса на място след разговор с Регионалния Координационен Център, го препратиха за прием в МБАЛ – Пловдив след 18:00 ч., с влошено дишане и кислородна сатурация 70%, като нормалните стойности са над 95%. Трима лекари отново започнаха да го преглеждат със слушалка.

 

Лекарка от Окръжна болница отказа да го приеме и го посъветва да си купи апарат за дишане. Тя му каза, че и да го приеме, пътеката е такава, че след четири дни ще го изпиши в същото състояние и трябва да си купи апарат за дишане. Въпреки че в документите от УМБАЛ "Свети Георги" пишеше, че е за прием, лекарката не го прие.

 

Баща ми беше върнат отново вкъщи и, разбира се, състоянието му се влоши. Обадихме се на личната му лекарка и двамата с нейния съпруг, който е кардиолог, останаха възмутени, че с такива показатели не приемат баща ми в болница. В 22:30 ч. го прибрахме вкъщи в Стамболийски.

 

Междувременно, продължи да се влошава. Баща ми можеше да живее, но лекарите не направиха нищо, а в продължение на ценните за него 24 часа ни размотаваха. На следващия ден, 13-ти ноември, викаме отново "Спешна помощ".

 

Закараха го пак в Хирургиите на „Пещерско шосе“. Оттам отказаха прием и ни дадоха документ без печат и подпис, в който пише, че е с COVID-19, а PCR -тест не са му правили. Настояха да го караме в Инфекциозна клиника. Обадихме се пак на личната лекарка, която ни посъветва: „Той няма температура, с два бързи отрицателни теста е и ако го вкарате в Инфекциозна сред заразените, ще го изтървете за часове“. Лекарят в линейката се обади в РЗИ и обясни, че баща ми е с два отрицателни теста и че на дадения документ, че е с COVID-19, няма нито подпис, нито печат. 

 

Лекарят в линейката предложи да го закараме в болница „Иван Рилски“. Там вече го приеха, но сатурацията му беше 40% и в тежко състояние. На втория ден ни се обадиха, че баща ми е починал. Нямаме претенции, даже благодарим на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги“ за отношението, но докторката в Окръжна болница носи вина за смъртта на баща ми.

 

Ако първия ден лекарката в МБАЛ - Пловдив го беше приела в болницата и му бяха оказали нужната помощ, можеше да е жив. Смятаме да се консултираме и с адвокат, а също и с Българския Хелзинкски комитет и ще заведем дело. В XXI век подобно отношение към хората е абсурдно.

 

Не може цял живот да си плащаш здравните осигуровки и да не ти окажат медицинска помощ, а да те оставят да умреш, разкарван от болница в болница. Какъв е този хаос в здравната система? Хората, които са с други заболявания и нямат COVID-19, къде да се лекуват?"


От категорията

Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове (ВИДЕО)

-1605773533.png

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. ...

23 ноем. 2020 | 17:07

Борисов e против ново пълно затваряне на страната: С мерките не бива да се прекалява! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1606140469.jpg

Много от колегите започнаха с локдауна веднага... Може да си го позволяваме ...

23 ноем. 2020 | 16:06

Д-р Александър Симидчиев: И болните са много, и здравната система изнемогва (ВИДЕО)

Д-р Александър Симидчиев Кадър: бТВ-1606151230.jpg

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше ...

23 ноем. 2020 | 19:06

COVID-19 и в Центъра за лица с деменция в Ловеч

-1540880233.jpg

Нараства и броят на починалите. За денонощието битката с коронавируса са ...

23 ноем. 2020 | 19:03