Мъжът и езикът на тялото – интимно

78025 | 25 юли 2015 | 12:38

Как да тълкуваме правилно жестовете

Автор:


Когато един мъж попипва брадичката си, той е в процес на вземане на решение по някой спорен въпрос. Започне ли да гризе ноктите си (това го правят много господа), изразява несигурност. Попипва ли се по ухото или го подръпва, отново е неуверен в решенията си. Постави ли ръцете пред гърдите си, сключени една в друга, е направо завладян от недружелюбност и иска да се затвори в себе си. Това е отбранителен жест, но е така характерен за повечето мъже. Ако срещнете мъж по улицата с ръце в джобовете, с весел поглед и лъчезарно лице, бъдете убедени, че е влюбен. Това е моментът да искате нещо от него и знайте, че резултатът ще е добър.

 

Но ако е прегърбен, брадясал и намусен, има проблеми. Ако поставя двете си ръце зад гърба, сключени в лактите, е превъзбуден и агресивен. Опитва се да въздържи гнева си. При заключване на краката в глезените в седнало положение също е несигурен и с тази поза показва резервираност и съмнение. При попипване или търкане на очите, носа или ушите уважаемият господин ни демонстрира нервност и съмнение. Или просто лъже и несъзнателно се издава. Малко са измамниците, овладели до съвършенство тези жестове и не личи, когато манипулират околните.


Любимият жест на мъжете е потриването на ръцете и с него те ни демонстрират очакване на събитие, за което отдавна са се подготвяли, и то се сбъдва с положителен край. А най-любимият им жест несъмнено е, когато съберат палеца и показалеца на която и да е от ръцете си, доближат ги плътно един до друг и демонстрират броене на пари. Тогава цялото им тяло издава величие, независимо дали са в седеж, стоеж или вървеж. Когато мъжът говори разпалено и дланите му са разтворени към слушателя, той е искрен, има хъс и иска да бъде добронамерен. Но ако крие ръцете си една в друга, зад гърба си или в джобовете, е несигурен и малодушен. Ако видите мъж със свити юмруци, очаквайте скандал. Той показва, че едва спира гнева си и може всеки момент да го отприщи негативно.


Мъжете често приглаждат косите си с ръка, за да проверят дали всичко е според представите им за добър външен вид. Това е жест на несигурност и суета. Дори на липса на самочувствие и на житейска определеност. Но ако един мъж изискано наклони глава към събеседника си, за да чуе и разбере думите му, той демонстрира прекрасно добрите си маниери и интереса към срещата и разговора.


Най-добрите владетели на невербалните изразни средства са артистите, картоиграчите, мошениците, крадците и политиците.


 

 

*Милена Хлебарова, експерт по протокол и етикет

 

Човек може да контролира мислите, чувствата, словесните си изразни средства с лекота. Но за езика на тялото му се налага да положи усилия, за да има добри маниери. Жестовете говорят повече за природата на човека от собствената му уста. Всеки от нас се представя пред другите 55% визуално, 38% с глас и само 7% с думи.

 

Всяко външно действие може да бъде заучено, за да представя човек в най-добрата му светлина - да има добра стойка, да е облечен стилно. Но жестовете, невербалните сигнали, са подвластни единствено на вътрешната сила на изразността. Тази сила се мени при различните хора и овладяването й зависи от волята на отделния индивид. Когато човек осмисли и осъзнае ролята на невербалните си сигнали и влиянието им в ежедневието си, получава предимството да знае повече за себе си, за поведението и за начина си на взаимоотношение с другите хора. Езикът на тялото подсказва едни и същи знаци и при двата пола. При силната половина на човечеството особеностите във външните им прояви личи по-първичен стил и тяхното усъвършенстване не е невъзможно, но е малко по-трудно. Защото мъжете са създадени да са ловци, да носят оръжие и да владеят нещата със сила, да бъдат естествени победители. Природата е заложила в тях да искат да доминират и оттам те демонстрират снопове жестове, които показват безапелационно тези им качества.


Мъжът обича да е винаги във форма за показване на егото си. Той използва всяка част от тялото си, за да изкрещи на противника или противоположния пол невербално какво иска. На момента. 

 


От категорията

Турската мегазвезда Сибел Джан с грандиозен спектакъл "Огън и ритъм"

Турската мегазвезда Сибел Джан с грандиозен спектакъл "Огън и ритъм"-1603209797.jpg

Водят се преговори и с легендарната американска рок банда „FAITH NO MORE“ да ...

20 окт. 2020 | 19:02

Дядо Коледа: На Северния полюс няма болни, Коледата не се отменя

-1545478330.jpg

Аз също практикувам социално дистанциране, точно като и вие, пише той

22 окт. 2020 | 14:52

Астролог за 2021: Връх на политическата и икономическата криза, брат ще предаде брат си

Астролог за 2021: Връх на политическата и икономическата криза, брат ще предаде брат си -1603655045.jpg

Човечеството трябва да стъпва внимателно, когато става въпрос за финанси, а не ...

25 окт. 2020 | 21:41

Тази нощ мечтите се сбъдват! Задава се изумителен поток от падащи звезди

-1455993871.jpg

Според астролозите това е много подходящо време да си пожелаем нещо, но и да ...

21 окт. 2020 | 15:50