В България има клетки на терористични организации, твърди журналистът

Мажд Алгафари: Охранителни фирми у нас обучават бойци от чужбина

2483 | 13 февр. 2018 | 14:44

Как така регистрираме хора, които влизат нелегално на територията на ЕС с имена, посочени от тях, и гражданство, посочено от тях, пита той


В България има клетки на терористични организации. Това мнение изказа пред БНР журналистът и преводач Мажд Алгафари.

 

В България има фирми, които се занимават с охранителна дейност и обучение на охранители. Под това прикритие те обучават и бойци от чужбина. Идват, обучават ги тук и след това заминават или за Европа, или за Арабския свят. И службите го знаят, но просто нищо не могат да направят, защото тези, които пребивават тук и се обучават, са редовни граждани, заяви Алгафари.

 

По повод хванатия в страната ни мароканец, издирван от Интерпол за тероризъм, журналистът коментира: "Ние хванахме този, а другите? Не е само той единствен, който е влязъл и е част от терористични групировки, било то ИДИЛ или някоя друга, и продължил към Западна Европа. Когато се хване бежанец, той отива в лагера и представя документите си, които подлежат на проверка. Но ако няма документи, той може да каже, че е всеки, а от Интерпол издирват лицето Х и никога няма да го открият."

 

Според Алгафари, ако задържаният мароканец не беше дал документите си, можеше да каже, че е всеки и никога нямаше да се разбере, че Интерпол издирва точно него.

Журналистът попита: "Как така регистрираме и продължаваме да регистрираме хора, които влизат нелегално на територията на ЕС с имена, посочени от тях, и гражданство и всичко? Докато не се установи категорично самоличността на дадено лице, това лице не трябва да излиза от затворения тип лагер. Това е проблем, който се задълбочава с всеки изминал ден".

 

Алгафари подчерта, че е променен каналът за трафик: "Преди година основният канал беше Турция – България – Сърбия. Сега каналът е Турция – България – Гърция и после или Македония, или Албания. Каналите си вървят". Журналистът посочи и друг проблем: "МВнР преди няколко месеца издаде промени в преводите и легализациите на документи. Вече документите, които идват от чужбина, като се преведат, преводачът си заверява подписа при нотариус и край – автентичността на документа вече не се проверява. Един от документите в мароканеца – някакво удостоверение за семейно положение, родствени връзки, което е фалшиво – този път сме го хванали, че е фалшиво. Но ако този човек беше дошъл в България и го беше дал на преводач да го преведе, той щеше да си завери подписа при нотариус и той ще отиде с този документ в общината или на друго място и ще го регистрират. Това трябва да се промени в Наредбата за преводите и легализациите – документите, идващи от чужбина да не минават през консулския отдел – това е най-голямата грешка, която може да се направи спрямо националната сигурност на страната".

 


От категорията

Земетресение от 4.6 по Рихтер събуди тази нощ Асеновград

Проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН -1519280431.jpg

Земният трус е регистриран в 01.41 часа тази нощ на около 2 километра от ...

22 февр. 2018 | 07:43

Ще продължи да духа вятър

Студено, облачно, с превалявания от дъжд и сняг

Студено, облачно, с превалявания от дъжд и сняг-1519278703.jpg

Минималните температури ще са между 0 и 5, максималните между 1 и 6, в ...

22 февр. 2018 | 07:50

Гроздан Караджов: При този монолитен парламента няма изгледи за предсрочни избори

Гроздан Караджов: При този монолитен парламента няма изгледи за предсрочни избори-1519281883.jpg

Лидерският проблем продължава да се замита – никой не смее да изрече в какво ...

22 февр. 2018 | 08:41

Мая Манолова: Нископлатеният труд в България е престъпление срещу бъдещето на нацията

-1513665472.png

Не работя за рейтинг, не се състезавам, защото мога да пипна успеха от моята ...

22 февр. 2018 | 08:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018