В момента се разглежда вариантът за продължаването на „Турски поток” през България, Сърбия и Унгария, посочва премиерът на Русия

Медведев предупреждава: Печалната съдба на “Южен поток” не бива да се повтаря!

20240 | 3 март 2019 | 20:36

Окончателното решение не зависи само от нас. Изборът между различни варианти за разклонение на „Турски поток” ще зависи до голяма степен от готовността на газотранспортната инфраструктура, казва още той


В специално интервю за "Труд" премиерът Дмитрий Медведев казва: "Печалната съдба на “Южен поток” не бива да се повтаря".


"Преживяваме доста сложен период в отношенията между Русия и Европейския съюз, в който влиза и България. Икономическите санкции и политическият натиск, който оказва Европейският съюз върху Русия, подтикван от САЩ – това е най-лошият начин за поддържане на отношения с други държави. Това не е от полза за никого", каза руският премиер в интервюто, взето в навечерието на визитата му в София.

 

Според него важното е, че дори в тези трудни условия руско-българските икономически връзки продължават да се развиват, макар и не в пълна сила. Той посочва, че през миналата година двустранният стокообмен е възлязъл на около 3,5 млрд. долара, тоест почти не се е променил, въпреки че още през 2017 г. е могъл да нарасне с 24%.

 

"При това нашият стокообмен с целия Европейски съюз активно се увеличава втора поредна година. Всички ние трябва да бъдем по-активни и заедно да търсим варианти за взаимодействие. Ние това и правим. Миналата година, след 3-годишно прекъсване, възобнови работата си руско-българската Междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Нейната задача е да събере и умножи възможностите в най-различни сфери", казва още Медведев в интервюто за главния редактор на изданието Петьо Блъсков.

"В момента се разглежда вариантът за продължаването на „Турски поток” през България, Сърбия и Унгария. Убедени сме, че сътрудничеството в газовата област между нашите страни отговаря на интересите на нашите икономики. В това число и на руската, и на българската. Пък и на европейската като цяло. Но окончателното решение не зависи само от нас. Изборът между различни варианти за разклонение на „Турски поток” ще зависи до голяма степен от готовността на газотранспортната инфраструктура. Което на свой ред зависи от заинтересоваността и конкретните действия на правителствата на съответните страни", каза още Дмитрий Медведев.


Руският премиер посочва като доказателство за българската заинтересованост към "Турски поток" факта, че неотдавна „Булгартрансгаз” успешно е приключил т.нар. процедура open season – събиране на ангажиращи заявки за бъдещи газотранспортни мощности.
И продължава: "Освен това „Булгартрансгаз” прие окончателно инвестиционно решение за реализиране на проекта за развитие и разширение на газотранспортната система. Пътят за начало на строителни работи е прокаран. Но за толкова голям и скъп проект като газопровод се нужни допълнителни гаранции. Новото разклонение не бива да повтаря печалната съдба на „Южен поток”. Така че решението за продължаване на „Турски поток” през българска територия зависи от това ще успее ли София да получи твърди гаранции, че Европейският съюз няма да възпрепятства плановете за доставки на газ по новия газопровод. Убедени сме, че строителството на още един газов коридор ще помогне за бъдещо укрепване на енергийната сигурност на Европа. Отчитайки курса за либерализация на газовия пазар, ще може по-гъвкаво да се използва съществуващата инфраструктура в зависимост от ангажиментите, конюнктурата, цената на транспорта и други пазарни фактори."

 

При предишното си посещение преди 11 години Дмитрий Медведев идва у нас като първи вицепремиер от делегацията на Владимир Путин и председател на съвета на директорите на „Газпром”. Именно тогава в София беше подписан договорът за изграждането на „Южен поток”.

Във вторник Дмитрий Медведев и Бойко Борисов ще открият туристически форум. Ще бъдат подписани и конкретни документи. Тяхното съдържание засега се пази в тайна.

 

 


От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58