Меркел преди полета за София: Западните Балкани трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си!

Никакво членство вече без ясно решени гранични споразумения, заяви канцлерът

Меркел преди полета за София: Западните Балкани трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си!

2153 | 16 май 2018 | 16:44

Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи, заяви концлерът

Меркел преди полета за София: Западните Балкани трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си!-1526478413.jpgМеркел преди полета за София: Западните Балкани трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си!-1526478278.jpg

Западните Балкани трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си, което става трудно, но става. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел пред Бундестага. Преди да отлети за София, тя обясни колко е важно перспективата пред страните от региона да не бъде оспорвана.

„Трябва да отговорим на въпроса какво ще правим със Западните Балкани. Днес летя за София, утре ще се срещнем с лидерите на страните от този регион. Това, че те имат перспектива за членство в ЕС е безспорно. Сега въпросът е как и при какви условия може да стане това, но мога само да кажа следното: Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи.“, заяви тя.

„И ако видите колко бързо припламват искрите между Косово и Сърбия, вътре в самата Босна и Херцеговина, колко е труден въпросът за решението на името на Македония, колко трудно се договарят гранични споразумения – като сега това между Косово и Черна гора – това е огромен успех! И особено, ако сравним с проблема с граничното споразумение и излаза на море между Словения и Хърватия, въпреки, че и двете са членки на ЕС. С поглед назад сега мога да кажа никакво членство вече без ясно решени гранични споразумения“, заяви канцлерката.

Трябва да решим и как ще управляваме миграционните потоци, посочи тя. Този въпрос ще ни занимава още дълги години, призна още канцлерката. „Но с 600 войници не можем да опазим външната граница на Европа. Една от големите ни задачи е да подсилим „Фронтекс“. Но и да се отцепим от света няма да помогне, ако не се борим с причините за миграция“, заяви канцлерката, при което получи силни освирквания от депутатите от популистката „Алтернатива за Германия“.

Меркел заяви обаче, че Европа досега не е направила достатъчно за решаването на тези проблеми и казвайки това, съм критична и към себе си, каза канцлерката. Тя подчерта, че е необходимо да се увеличи военния бюджет, който трябва да стига не само за адекватното оборудване на армията, но и за ангажиментите в умъния и България, както и за охраната на въздушното пространство в Прибалтика.

Канцлерката подчерта, че най-важната задача пред Германия е и дигитализацията. В речта си тя предупреди автомобилната индустрия, че е проиграла доверието към нея и трябва да направи всичко възможно, за да го възстанови. За еврозоната пък канцлерката посочи, че след излизането на Великобритания 85% от бюджета в ЕС идва от страни от еврозоната. Всички европейски лидери трябва да се погрижат да повишат конкурентоспособността на своите икономики. Това не може да е задача на еврозоната, това е национална отговорност, каза още тя.

Речта си тя завърши по доста нетрадиционен начин - с призива на словенските земеделци да се работи за решаването на проблема с измирането на пчелите и те да бъдат защитени.


От категорията

Валери Симеонов остава вицепремиер, за да не дойдат БСП и ДПС на власт (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1540302812.jpg

Стигнахме до извода, че г-н Симеонов трябва да внимава как говори, за мен е ...

23 окт. 2018 | 16:52

Тошо Тошев на премиерата на романа "Власт": Опитвам се да покажа живота такъв, какъвто го видях

Сн. Епицентър -1540312555.jpg

Представянето уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Красимир ...

23 окт. 2018 | 19:38

Проф. Александър Маринов: Управляващата коалиция упорито лети към пропастта

Проф. Александър Маринов-1498976805.jpg

В такива ситуации напрежението ескалира, защото хората се дразнят на ...

23 окт. 2018 | 23:01

Васил Василев: Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява

Васил Василев: Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява-1540317140.jpg

Само един краен мизантроп, абсолютно разлигавен от властта управник може да си ...

23 окт. 2018 | 20:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.