Месо фламбе

11606 | 23 март 2015 | 18:14

Гуна Иванова: Обичам песни, които стоплят душите на хората

-1427127402.jpgГуна Иванова-1427127421.jpg

Автор:


„Море сокол пие“, „Катерино моме“, „Земи огин, запали ме“ - с тези вечни песни и още много бисери от фолклорната съкровищница свързваме името на Гуна Иванова. Обичаната певица изпълнява автентични народни песни от всички области, а също така и авторски композиции на фолклорна основа. Тя е и изтъкнат вокален педагог и художествен ръководител на няколко детски и женски формации в София и Перник. Като изпълнител има много награди и шест издадени албума, а през тази година ще излезе и най-новият й албум - „Зайди, зайди, ясно слънце“. В него Гуна Иванова пее заедно с младите надежди на народната музика - внучките й Ива и Велислава Костадинови, за които тя е духовен и житейски учител. Триото съвсем скоро ще зарадва своите почитатели с ново видео, а Гуна Иванова вече обмисля нови проекти - както самостоятелни, така и съвместни с внучките. Двете медногласи момичета най-добре познават не само певческите и педагогическите способности на баба си, но и кулинарната й дарба - колкото и да е ангажирана, певицата радва роднини и приятели с вкусни гозби. Идеи за тях черпи от близки и далечни страни, но най-много от българската традиционна кухня.

 

Месо фламбе

 

Необходими продукти

 

500 г месо без кости (телешко или дивеч)

2 моркова

50 г мек ароматен колбас

1/2 кг гъби

1 глава лук

1 глава чесън

2-3 зърна бахар

10 зърна черен пипер

1 к.ч. ром или коняк

1 чаша бяло вино

 

Начин на приготвяне

 

1. Месото се нарязва на хапки в отделен съд. В други съдове се нарязват на кубчета морковите и лукът.

2. Дълбок съд с мазнина се загрява на котлона и в него се запържва леко лукът, а след това се изважда. По същия начин се запържват и морковите. Леко се запържва и колбасът.

3. Накрая и месото се запържва до златисто от двете страни. Добавят се морковите, лукът и колбасът.

4. В съда, още докато е на огъня, се сипва 1 кафена чаша коняк или ром и се разбърква, докато изгори целият алкохол.

5. След това се добавят гъбите, чесънът, бахарът и черният пипер, както и 1 чаша бяло вино. Налива се вода, докато покрие ястието, и се оставя да къкри на тих огън. Ако изври, се добавя топла вода.

6. Когато стане готово, може да се поднесе с картофено пюре, гарнирано с индийско орехче, или със зелена салата.


Още по темата

Телешки кюфтенца със сметанов сос

-1424708413.jpg

Милена Поптолева: Обичам импровизациите в готвенето

23 февр. 2015 | 18:19

Телешко с манатарки и боровинков сос

-1424793343.jpg

Румяна ПОПОВА: Музиката е моя страст, пея и докато готвя

26 февр. 2015 | 06:53

Винен кебап

-1424274791.jpg

Силви Басева: Готвя, както рисувам - с вдъхновение

18 февр. 2015 | 17:50

Спагети с телешки кюфтенца

-1421685349.jpg

20 ян. 2015 | 10:00

Свинско филе с грейди сос, гарнирано с картофено пюре

-1424882142.jpg

25 февр. 2015 | 18:34

Скалопине с бяло вино

-1423071777.jpg

Джузепе ЛОМУШО: В кулинарията няма рецепти, има точното съчетаване на продуктите

5 февр. 2015 | 07:40

Свинско вретено с дижонска горчица, спанак и гъби

-1422895011.jpg

Анислава ДИМОВА: Експериментирам в кулинарията, като съчетавам техники и ...

3 февр. 2015 | 07:30

Печени свински пържоли

-1419949866.jpg

30 дек. 2014 | 10:06