Полски цветя

Поетът е една от най-удивителните творчески личности в новата история на България, смята Иван Гранитски

Метафоричните пейзажи на Николай Райнов - прозорци към скрити светове на любов,състрадание и красот

5000 | 11 юни 2018 | 10:22

Райнов създава колосално по обем творчество, което още чака своето пълно академично издание. Той е един от малкото интегрални културни фигури на своето време, който облъчва със своя талант и духовна мощ почти половин век, допълва издателят

Полски цветя-1528701920.jpgПолски цветя-1528701912.jpgПолско цвете-1528701898.jpgЦикъл Полски цветя-1528701879.jpg

Автор: Иван Гранитски

 

Николай Райнов е една от най-удивителните творчески личности в новата история на България. Ренесансово надарената му натура впечатлява, а понякога плаши съвременниците му. Поет, график, белетрист, философ, декоратор, събирач на български народни приказки и приказки от цял свят, историк на изкуството – той създава колосално по обем творчество, което още чака своето пълно академично издание. Той е един от малкото интегрални културни фигури на своето време, който облъчва със своя талант и духовна мощ почти половин век.

 

Неистовият стремеж към познанието владее още малкия Николай Райнов. Сякаш той следва съвета на великия Леонардо да Винчи – колкото повече знаеш, толкова повече обичаш. И скитайки в планините и горите със своя баща, той опознава все повече и повече българската природа. Наблюдателността му се изостря с годините и той постига удивителното качество, съзерцавайки природните феномени да разбира, че човешкото сърце и душа пулсират с един и същ ритъм, както ритъмът на Натурата. Цвят, форми, усещания, мирис, прозрение и вглъбяване – всичко това съдържа отражението на основния замисъл на Великия архитект на вселената. Цялото мироздание се оглежда дори в малката тревичка или цвете, както и в цветето и тревичката са кодирани вечните закони на мирозданието. Самият Николай Райнов заявява: „В природата и цветята, и звездите, и човекът, и снежинките, и ароматът – всичко обладава невидим скелет, облечен във видими форми. В него се крепят именно тия форми“.

 

Развивайки през годините приказно-баладичния си декоративен стил Николай Райнов отделя най-много внимание на пейзажите. Ако човек продължително време съзерцава неговите странни и екзотични пейзажи, ще бъде поразен от възвишеното съдържание и от удивителната многопластовост на внушенията. Достатъчно е тук да споменем само „Облачен ден“, „Белите облаци“, „Бялото цвете“, „Звездна нощ“ или „Пеперуди“. Най-поразяващ обаче е един удивителен цикъл с общо название „Полски цветя“. Тези пейзажи показват уникалната способност на художника изобразявайки и най-дребните детайли – венчелистчетата, тичинките, дори цветния прашец, да прониква отвъд видимото, да осъзнава, че зад видимата форма има други многобройни и различни светове. Декоративната филигранност на рисунъка е съчетана с философско съзерцание, с вслушване в неуловимото дихание на жизнената субстанция, която пронизва всичко видимо и невидимо.

 

Светлин Русев, маестрото, който притежаваше и вътрешно зрение, дадено само на малцина, ни поднася най-проникновеното наблюдение върху поетичните пейзажи и декоративни фантазии на Николай Райнов: „Николай Райнов – този самороден български аристократ и хуманист, човекът, който виждаше повече от видимото, можеше с търпението на знаещия и възторга на детето да стои пред простите билки и цветя, съчетавайки любовта си към точната истина с въображението на поета, аналитичната мисъл – с прозрението на сърцето. Един разцъфнал цвят, едно изразително в своята неповторима приказност дърво или странната красота на една златна птица – това е обикновената природа, но погледната с онзи поглед, за който зрението не е просто и само начин за информация, а проникване в сърцевината на природните форми, в онези взаимоотношения и естетически връзки, при които прекрасното се разкрива в неговия най-чист приказно-фантастичен вид – в едно колкото декоративно, толкова и емоционално смислово пространство, при което основното и второстепенното, реалното и иреалното са органично вплетени като скъпоценни камъни в един свят на слънце и красота, на изтънченост и чистота, на нега и блян по непостижимото.“

 

Поетичните пейзажи на Николай Райнов са прозорци към скритите светове на любовта, добротворството, състраданието и милосърдието, към красотата и свободата, които са кодирани във всяка човешка душа.


От категорията

Иван Гранитски: Духовното завещание на Светлин Русев

-1528990008.jpg

Художникът цял живот се стремеше към Абсолюта, макар да знаеше, че той е ...

18 юни 2018 | 14:01

Христо Стоичков рекламира Народния театър

Христо Стоичков рекламира Народния  театър-1529168655.jpg

В полувремето на мача Португалия –Испания, футболната легенда записа видео, с ...

16 юни 2018 | 22:27

Министър Боил Банов посрещна Стинг и Шаги в НДК (Снимки)

Министър Боил Банов посрещна Стинг и Шаги в НДК (Снимки)-1529321077.jpg

Британската знаменитост избра Античния театър в Пловдив за провеждането на ...

18 юни 2018 | 14:24

Министерство на културата отговори на Венци Мицов: Читалището в Шипка е частна общинска собственост

-1529314315.jpg

От ведомството уточняват, че от повече от 20 години сградата на Народно ...

18 юни 2018 | 14:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.