Михаил Дженой, кмет на Крайова

Крайова е един от градовете, в който след 1990 г. са построени най-много паркове и градинки, казва градоначалникът

Михаил Дженой, кмет на Крайова: Гордея се с плана за урбанизация и нарастване на населението в града

4781 | 20 септ. 2019 | 17:23

Работим върху комфорта на населението, здравеопазването и образованието като основни фактори за раждаемостта. Привличането на младите хора в администрацията на града е наш приоритет

Михаил Дженой, кмет на Крайова
-1568989853.pngМихаил Дженой, кмет на Крайова-1568989823.jpgМихаил Дженой, кмет на Крайова-1568989815.jpg

Михаил Дженой, кмет на Крайова, участва в кръглата маса "За единни Балкани в социална Европа", организирана от Градския съвет на БСП в София. Във форуча участваха представители на Албания, Гърция, Румъния.

 

- За първи път ли сте в София?

- Идвал съм, но преди много години, тогава нямах възможност да  разгледам града. Сега съм тук, след дълги години прекъсване, и това, което ми прави впечатление е свежият въздух в София, за разлика от този в Букурещ.

 

- Да, защото сме заобиколени от планини.

- Да, разположението на града оказва своето въздействие. Тук човек се чувства по-друг начин. Усетихме го още снощи, щом пристигнахме, както и днес, когато се събудихме. Освен това центърът е чист, сградите са поддържани и систематизирани. Направи ми впечатление и циркулацията – има отлична организация на движението.

 

- С какво се гордеете като кмет на Крайова? Какво е най-голямото Ви постижение?

- Най-големият проект, с който се гордея и който ще пребъде много години, е планът за урбанизация. След 90-та година това е първият реализиран план за Крайова, който предвижда развитието на града за дълъг период. Систематизирането на града за в бъдеще ще стане на базата на този план. Оттук-насетне нищо няма се строи хаотично.

 

- Предвиждате ли разрастване на населението в този план?

- Да. Този план предвижда и едно бъдещо разрастване на града и включването в него на няколко близки села. Предвиждаме и отделянето на историческия център от настоящия център. Цялостното разделение ще бъде много красиво.

 

- До каква степен социалната инфраструктура е застъпена за разрастващото се население?

- Премислили сме всичко. Новите квартали ще бъдат по европейски облик с всички удобства – асфалтирани улици, магазини, детски градини и училища.

 

- А зелените площи?

- Ние сме един от градовете, в който след 1990 г. са построени най-много паркове и градинки. Големият парк на Крайова “Ромънеску” е над 100 хектара, проектиран от френския архитект Редон. През последните години бе извършена рехабилитация на парка с европейско кофинансиране, бяха вложени 15 милиона евро. В момента разполагаме с един страхотен парк, където 1/3 от населението на Крайова прекарва уикендите си. Освен това спазваме традицията при строене на блокове в новите квартали да оставяме и пространство за зелени площи. Потвърждение за това е, че миналата година през месец ноември Асоциацията на големите градове в Румъния присъди Първа награда на Крайова за град с най-добри инвестиции.

 

- Къде бяха насочени инвестициите?

- В зелени площи.

 

- Крайова има ли политика за повишаване на раждаемостта?

- Да, изработихме стратегия в две посоки. Първо, работим върху комфорта на населението, здравеопазването и образованието като основни фактори за раждаемостта. Второ, привличане на младите хора в администрацията на града. Миналият месец бе конституиран Общински съвет на младите в Крайова. В него се обединиха 39 неправителствени организации на младежи, всяка, от които ще даде по един представител в Съвета. Всичко, което се случва в Крайова, свързано с инвестиции, е обект на дискусии и бива веднага разпространено сред младите хора, като по този начин ги включваме в административната дейност.

 

- Ако трябва да си представите Крайова след 100 години, какъв би бил вашия град?

- Крайова не може да бъде друг, освен това, което е бил. Крайова бе градът на парите, градът с най-много богати хора.

 

- Това ли да очакваме?

- Не, след 100 години, ние мислим, че градът ще възроди старата си слава след 20 или 30 години.


От категорията

Петър Воденски: Ако ЕС силно притисне Ердоган, бежанската вълна може да стане реалност

-1552918654.jpg

В момента не виждам друг начин, освен да се договорим с Турция. Ердоган спазва ...

15 окт. 2019 | 11:24

Николай Радулов: На запад полицията масово използва изкуствен интелект, при нас липсва естественият

Проф. Николай Радулов-1558009159.jpg

У нас за анализатори се назначават хора, на които им остават 1-2 години до ...

15 окт. 2019 | 11:27

Потомствен интелектуалец поема ръководството на БНР: Много тежка работа ме чака!

Антон Митов Снимка: БНР-1571339277.jpg

Новият и.д. шеф на Българското национално радио: Ще търся вариант за диалог . ...

17 окт. 2019 | 22:07

Симеон II: София и Атина допринасят за хармонията на Балканите!

-1533023556.jpg

Връзките между нашите две страни са се увеличили и са укрепнали, заявява той ...

17 окт. 2019 | 11:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.