Първият и последен президент на СССР навършва днес 90 години

Михаил Горбачов: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в страната нямаше да се промени

5525 | 2 март 2021 | 13:44

"Дълбоко съм убеден, че перестройката беше необходима и ние я провеждахме в правилната посока. Сложихме край на тоталитарната система, на Студената война и радикално съкратихме ядрените оръжия", отбелязва той


Артьом Токарев, ТАСС

На 2 март първият и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов навършва 90 години. За това кое смята за най-важното дело в живота си, за възможностите да бъде съхранен СССР, за необходимостта от промени и любимите си книги той разказва в интервю за ТАСС.

- Какво определяте като най-важното дело в живота си?

- Разбира се, перестройката и всичко свързано с нея. Дълбоко съм убеден, че перестройката беше необходима и ние я провеждахме в правилната посока. Главното, което постигнахме вътре в страната - хората получиха свобода, сложихме край на тоталитарната система. И затова опитът страната да бъде върната в миналото - пучът на ГКЧП (Държавен комитет за извънредно положение, бел. ред.) — не успя. А на международната арена главното е краят на Студената война, радикалното съкращаване на ядрените оръжия.

- Ако можехте, какво бихте променили в своя живот, в своите решения?

- Принципни ришения съм взимал и в живота си, и в политиката. И не бих ги променил. В политиката, разбира се, днес много неща се виждат по-ясно, имаше пропуски. Знам, че ме критикуват за "доверчивостта" ми. Но ако не се доверявах на хората, на народа, то перестройката въобще не би започнала. Ругаят ме и за гласността. Но без гласност нищо в страната не би се променило.

- Наричаха Тачър Желязната лейди, Громико - Мистър Не, а как бихте искали да наричат Вас?

- Според мен тези формулировки не са съвсем точни. Така че по-добре без прякори.

- Как мислите, защо в решаващия момент министър-председателят, шефът на КГБ, министърът на отбраната и други се обявиха срещу вас, но не в открита политическа борба, а чрез създаване на ГКЧП?

- Да, в открита политическа борба реакционерите винаги губят. И назованите от вас лица имаха всички възможности да се борят, да възразяват открито. И това, че те отидоха към държавен преврат, е престъпление. Така беше определено то и в обвинителното заключение на прокуратура. Но съд нямаше, тъй като властта отиде на сделка с тях.

- Редица историци смятат, че перестройката не постигна успех заради несъгласуването на икономическата и политическата реформи. Съгласни ли сте с това твърдение?

- Ако я нямаше политическата реформа, каквито и да било опити за икономическа щяха да затънат в бюрократичното блато. Това вече е ставало в нашата история и това щеше да се повтори. Често ни дават за пример Китай. Но там бяха нужни години, за да постигнат вариант, който се наложи. На нашата страна беше необходима поетапна пазарна реформа, а не щокова терапия. Но в 90-те години надделяха радикалите и това излезе скъпо на Русия и на нейните граждани.

- Необходима ли е на Русия нова перестройка? Може ли тя да се състои? И ако да, готова ли е страната за това?

- Промени, разбира се, са необходими и не е важно как ще бъдат наречени. Реформите, перестройката — това е процес на преминаване на страната към нормален и достоен живот за всички хора. Те няма как да бъдат леки. Още повече, че всичко се усложнява заради последствията от пандемията. Но аз мисля, че хората искат промени.

- През последните години излязоха няколко произведения, посветени на живота ви - документалните филми на Херцог и Мански, както и спектакълът "Горбачов" в Театъра на нациите. Гледахте ли ги? Как се отнасяте към това, че станахте персонаж на художествени произведения? Във филма на Мански вие много цитирате Пушкин. Харесвате ли поезия, литература, кино? Може би ще назовете любимите си произведения?

- Да, гледах и филмите, и спектакъла. Знам, че към тях има огромен интерес. Навярно това е интерес и към мен, и към перестройката. Ако това е така, аз се радвам. Хората трябва да разберат перестройката. Именно така озаглавих и книгата, която издадох преди няколко години — "Да разбереш перестройката". А сега излиза и друга книга с писма до мен - от наши граждани и от чужбина. Тя се казва "Да разбереш Горбачов".

Сега, за съжаление, нямам възможност да жодя на театър, на кино. Навремето с Раиса не пропускахме нито една възможност да гледаме нова постановка, да обсъдим някой филм или книга. А това, което нося в себе си още от детството, то още е с мен. Народните песни — руски, украински. Руската класическа литература, Пушкин, Лермонтов — "Выхожу один я на дорогу"… До ден-днешен ценя Николай Островски — "Как се каляваше стоманата". Спомням си хората от моето поколение — Чингиз Айтматов, Олег Ефремов, Армен Джигарханян, други писатели, актьори, режисьори…

- Възможно ли е възстановяването на СССР в един или друг вид, необходимо ли е днес?

- Неведнъж съм казвал: Съюзът можеше да бъде съхранен. Разбира се, обновен, реформиран, с широки права и реален суверенитет за републиките. А днес вече почти 30 години съществуват независими държави. Съществуват Евразийският икономически съюз, Организацията на Договора за колективна сигурност. Ето тези организация трябва да бъдат укрепвани. И да направим всичко възможно, за да възстановим отношенията с тези републики, с които в момента сме в раздор. Такава програма е необходима.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05