Фермерът, който се опълчи срещу прекупвачите, ще прави своя мандра

Михаил Тачев: Правя кашкавал само от най-хубавото мляко

33249 | 28 апр. 2016 | 17:30

Стопаните трябва да се отърват от всички хитреци, които печелят на гърба им, да произвеждат сами млечните продукти, за да достигнат до потребителя с качествена стока на достъпна цена


Михаил Тачев е собственик на ферма със 140 крави край Нова Загора. Вече 16 години произвежда качествено мляко, но това не го предпази от тежката криза, в която изпадна секторът през последната година.
Когато изкупните цени се сринаха катастрофално, а в същото време се разбра, че преработвателите са внасяли нискокачествено мляко и са го бъркали с растителни мазнини, Тачев обяви, че няма да им даде и грам от своята продукция.
Дни наред той подаряваше по 1500 литра и пред млекомата му в Нова Загора през целия март имаше опашка.
Пред Епицентър.бг той разказа, че се впуска в ново предизвикателство. От млякото на собствената си ферма е започнал да прави кашкавал и сирене. Без никакви примеси и добавки. С онзи стар позабравен вкус от детството.


-Как се прави истински кашкавал, коя е тайната?
-Много е лесно – просто трябва да имаш хубаво, качествено мляко. Около 9 литра от него ще са необходими за един килограм кашкавал, за сиренето са достатъчно 5,6 - 5,7 литра.

-Защо взехте това решение и започнахте сам да произвеждате млечни продукти?
-Защото вече 16 години имам отлична кравеферма, добивам качествено мляко и го давам на други, за да станат хубави млечни продукти. За съжаление, те бъркат суровината с какво ли не, за да им излезе по-добре сметката.
И ситуацията в страната е подходяща, за да има пазар за подобни ментета. Разбирам, че хората нямат пари и търсят евтиното. Но най-важното е производството на качествени храни. Фактът, че българите са бедни, не означава, че те трябва да бъде унижавани и унищожавани с вредни храни.

-Знам, че вашата ферма зарежда и млекомат в Нова Загора. Какви количества се продават там?
-От шест години имам този млекомат. Досега там съм продал близо 500 тона. Дневно минават най-малко по 200 човека. Постоянно има хора, идват пускат левчето и си наливат литър. Това е цената с ДДС, има и касова бележка. Кажете ми, къде в София литър мляко се продава за лев?Имам си цел и си я преследвам.


-Каква ?
Идеята ми е да произвеждам няколко вида продукти – освен прясното мляко за директна консумация, планирам да пусна линия за кисело мляко, а от остатъка ще правя сирене и кашкавал. Всички тези продукти ще бъдат с най-високо качество, защото суровината ми е такава вече 16 години.

-Къде правите кашквала?
-В една мандра на 4 км от Нова Загора. Сключил съм договор на ишлеме и с изричното условие да преработват само моето мляко. Обикновено всеки ден във фермата получавам около 1600 литра и 1200 – 1300 л се преработват на млечни продукти.

 

Сега планирам изграждането на хладилна камера и помещение за разфасовка. На следващия етап ще създам малък цех за кисело мляко и за сирене. У нас се произвеждат вече мобилни мандри за фермери с моя капацитет. И това ще направя. Вече правя сметки как това да се случи във времето.
Истината е, че щом произвеждам мляко, трябва да правя и млечни продукти, за да достигна до крайния потребител.

-Как ще се преборите с големите производители, чиито стоки са бурно рекламирани и са навсякъде на щандовете, включително и в големите търговски вериги?
-С качеството, което предлагам. При него няма компромис. А за цената, хората ще преценят: кашкавалът излиза от нас по 9,60 лв. за килограм с ДДС. При по-дребните разфасовки е около 10 лв. Задължително е отлежал поне 60 дни.

 

Сиренето узрява за минимум 45 дни, излиза по около 6,20 лв. за килограм с ДДС. Засега директно зареждам малки магазини. Много хора, които ме познават, ме търсят, обаждат се, да им изпратя стоката в дома.

-И всичко това го правите с едничката цел да се отървете от прекупвачите?
-Да. В много тежко положение изпаднахме всички ние, които произвеждаме краве мляко. Кризата е невиждана.
Но пък си казвам: по-добре, че се случи. Така фермерите се осъзнахме, че е необходима промяна. А правилното решение е, че който произвежда суровината, той трябва и да си я преработва, за да излиза на пазара с качествена стока.

Тогава, питам аз, кой ще си позволи да вкара в мандрата некачествено мляко и палмово масло? Ами той ще има интерес да вложи собствената си суровина.
Обръщам се към всички колеги фермери, които днес се чудят как да оцеляват. Правете, струвайте, но трябва да се отървете от всички хитреци, които цял живот искат да печелят на нашия гръб. Когато достигнем директно до потребителя и за него ще е по-добре. Ще има много качествена храна на достъпна цена.


Grand Energy

От категорията

Теменужка Петкова: Българските потребители плащат справедлива цена на газа (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1601400081.jpg

"Може би проблемът с фактурите, които „Топлофикация“ беше издала на своите ...

29 септ. 2020 | 20:19

Специални предложения от магазини ЗОРА

Специални предложения от магазини ЗОРА-1601330257.jpg

29 септ. 2020 | 00:57

От 1 януари 2021 г.

БНБ вади хартиените двулевки от употреба

Снимка: Дарикнюз-1601389287.jpg

След тази дата банкнотите ще се обменят на касите на Българската народна банка ...

29 септ. 2020 | 17:20

Кристалина Георгиева: Пандемията ще ликвидира икономическия напредък в Източна Европа

-1580020812.jpg

Според прогнозите на световната организация загубите от кризата ще превишат 13 ...

29 септ. 2020 | 08:16