Обръщение към премиера: "Помогнете ни, или ще пометем всичко, засегнати са интересите на 300 000 души"

Михаил Тачев: Вече съм подарил 11 000 л мляко, но няма да го дам на изнудвачите! Пред млечна война сме!

14849 | 7 март 2016 | 21:52

Никога не е било толкова тежко, хората са на дъното и са готови на всичко, казва фермерът, който отказа да продава за жълти стотинки продукцията си. В последните дни кланиците не могат да насмогнат и да приемат животните, защото фермерите се освобождават


"Само за седмица раздадох без пари 11 000 литра мляко, защото отказвам да го давам за жълти стотинки на прекупвачите". Това заяви гневно пред "Епицентър.бг Михаил Тачев.

 

Преди броени дни фермерът обяви на своята страница във Фейсбук, че подарява по 1500 литра отлично мляко с 4% масленост. Той обвини мандрите в картел и поиска КЗК да започне проверка. До този момент това не е станало. Неговият протест прерасна в своеобразен бунт на млекопроизводителите.

 

"В момента положението на животновъдите е критично. Нямаме пари и един подир друг фалираме. Този път хората се решени на всичко. Или ще има българско производство или го затриваме изцяло, затова предприехме крайната стъпка на националната стачка”, заяви Михаил Тачев.

 

В последните дни изкупните цени са се сринали дори под 40 стотинки за литър. През миналата година по това време са били около 64 стотинки, а през 2014 г. – 74 стотинки.
В последните дни кланиците не могат да насмогнат и да приемат животните, защото фермерите се освобождават от тях. Всеки един ден повече означава допълнителни загуби и хората предпочитат да предават добитъка за клане.

 

Заради всичко това в страната се задава нов социално-икономически бунт. Този път на млекопроизводителите, които никога досега не са били така гневни, както в настоящия момент. Представители на почти всички организации от животновъдния сектор се събраха в Стара Загора и решиха: блокираме държавата на 24 март.

 

Стартът на националната стачка ще бъде даден пред сградата на Министерския съвет в София. Организирани фермери пък ще окупират митниците по границите за 24 часа, за да не може да влезе и един килограм вносни млечни продукти и суровина за преработка в мандрите.

 

По всичко личи, че в държавата започва истинска млечна война, а нейното начало ще бъде националната стачка на животновъдите.

 

Има само една единствена възможност хората да бъдат укротени – ако управляващите изпълнят нашите три искания”, допълни Тачев.

 

Първо - да започне мащабен и повсеместен ветеринарен контрол на влизащите в държавата млечни продукти и млечни суровин.

Изкупните цени на българското мляко се сринаха, защото в страната нахлуват имитиращи продукти и кондензирано мляко със съмнителни качество.

 

Второ, фермерите настояват за категоризация на млякото – то да бъде разделено в три групи според качеството.

 

Третото условие е субсидията да се дава според количеството на продукцията, а не според броя на животните.

 

Обръщам се към правителството и лично към премиера Бойко Борисов да включи в българската позиция трите предложения на животновъдите, приети на днешната среща в Стара Загора”, призова Михаил Тачев.

Ситуацията е фарсмажорна и са необходими извънредни мерки. Управляващите трябва да знаят, че са засегнати интересите на 200 000 – 300 000 души. Това са много хора, които са до стената и те ще се надигнат като вълна, която ще помете всичко, ако през следващите седмици не нестъпи коренен обрат, заяви фермерът.

 

На 14 и 15 март по време на Съвета на земеделските министри ще бъде обсъдена ситуацията в млечния сектор. Заради руското ембарго европейският пазар е затрупан от сирена и съответно цените на суровината се сринаха.

 

По време на съвета всяка страна членка ще представи предложения за спасяване на собствените си фермери.

 


Grand Energy

От категорията

Само за два месеца природният газ поскъпва с над 30% (ВИДЕО)

-1592556483.jpg

Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки ...

25 септ. 2020 | 18:04

КРИБ: Никога не сме искали национализация на нечий бизнес в България

-1601021310.jpg

Искането за национализация на т.нар. американски централи беше направено от ...

25 септ. 2020 | 11:07

Правят нова експертиза на състоянието на Аспаруховия мост

Снимка БГНЕС-1601116619.jpg

Тя ще бъде извършена следващата седмица с участието на независими експерти от ...

26 септ. 2020 | 13:36

КНСБ предлага промяна в данъчната система: Намаляване на ДДС на 15%

-1585418917.jpg

Ако получавате 1000 лв. работна заплата, ще разполагате с 986 лв, обясни Пламен ...

25 септ. 2020 | 11:41