Милен Гетов - свидетел на три епохи

Милен Гетов - свидетел на три епохи

1006 | 5 дек. 2018 | 06:04

На 6 декември от 14:15 часа БНТ 4 ще излъчи документалния филм, посветен на живота и творчеството му - "Живот като на кино"


На 6 декември един от ветераните на българската журналистика, кинодокументалистика и телевизия – режисьорът Милен Гетов, навършва 93 години. Повече от седем десетилетия от живота му са посветени на журналистическата професия, работил е в във всичките й жанрове – преса, радио, телевизия.

 

Първия си журналистически материал написва за вестник "Фронтовак" през 1945 г. като  участник във Втората Световна война. След завръщането си от фронта завършва  българска филология в Софийския университет, а по-късно специализира драматургия и режисура.

 

Милен Гетов е създател на повече от 1000 кинопрегледа, пътеписи и документални филми. Работата му в Националната кинематография  го среща с едни от пионерите на българското филмово изкуство: Васил Гендов, Борис Грежов, Борис Борозанов, Александър Вазов, Иван Фичев, Антон Маринович, Захари Жандов и много други.  Милен Гетов е създател на документалните филми за футболните легенди Гунди и Котков.

 

През 1968 г. започва работа в Българската национална телевизия като журналист, драматург и режисьор. Негови са документалните сериали  "История на киното", съвместно Георги Стоянов - Бигор и "България в културното огледало на Европа" по сценарий на Драган Тенев. Като режисьор и сценарист Милен Гетов снима детския сериал по произведения на Джани Родари "Разни приказки за игра",  документалната поредица "България в културното огледало на Европа' , игралния сериал по Йоханес Марио Зимел - "Признавам всичко".

 

Творческият почерк на Милен Гетов оставя трайна следа в телевизионния театър. Негови са спектаклите "Защитата на Сократ " с Иван Кондов,  "Балдуин Фландърски" и "Константин и Фружин" по поетичните текстове на Радко Радков, в които за първи път телевизионна постановка е снимана в натура – на крепостта „Бабини Видини кули“.

 

Милен Гетов е режисьор на телевизионната колекция филми по романите на Богомил Райнов: "Бразилска мелодия" (1974), "Един наивник на средна възраст" (1976), "Реквием за една мръсница" (1976), "Умирай само в краен случай" (1978), "Тайфуни с нежни имена" (1979).

Заедно с професор Драган Тенев създават телевизионното предаване "Минаха години", което близо 8 години е сред най-популярните проекти на БНТ.

 

„Не забогатях, няма да оставя на деца и внуци апартаменти, вили и автомобили, нито чекови книжки, но им оставям най-важното, което ми завеща и баща ми: доброто име и чистата съвест! Колкото и обезценени да са днес, те винаги ще останат като златно покритие на човечеството, ако иска да оцелее“, споделя в едно от своите интервюта Милен Гетов.

 

На 6 декември от 14:15 часа  БНТ 4 ще излъчи документалния филм, посветен на живота и творчеството на Милен Гетов "Живот като на кино", а на 15 декември (събота, от 15:10 ч.) и на 16 декември (неделя, от 15:15 ч.) зрителите на БНТ4 ще могат да гледат филма „Умирай само в краен случай“.

 


От категорията

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека -1544456146.jpg

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите поздрави ...

10 дек. 2018 | 17:35

Георги Йорданов за Емил Чакъров: Един пленителен диригент

Георги Йорданов за Емил Чакъров: Един пленителен диригент-1544457900.jpg

Назначението му за постоянен гост-диригент на Ленинградска филхармония „Дмитрий ...

10 дек. 2018 | 10:46

Новогодишният музикален фестивал - незабравими вълнения за столичната публика

Сътвореното от Емил Чакъров е неувяхващ пример за съвършенство, красота, родолюбие-1544457114.jpg

Емил Чакъров, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Асен Найденов, Алексис ...

10 дек. 2018 | 10:50

Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха! Може да светнат срещу 3000 лв.

Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха! -1544459760.png

Скулпторът Александър Хайтов посочва, че диодите и инженерната работа трябва да ...

10 дек. 2018 | 17:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.