Милен Керемидчиев Снимка: БНР

Процедурата за грантове и заеми среща съпротива в Европейския парламент, коментира експертът

Милен Керемедчиев: Постъпления на евросредства няма да има до следващата година

4572 | 6 авг. 2020 | 10:57

Възможността всяка една страна-членка да наложи вето или ограничения за разпределeнието на средствата става все по-голяма, каза бившият заместник-министър на външните работи


Основният въпрос е дали страната ни ще получи европейски средства, каза за БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

След срещата на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз предложението за отпускане на грантове и заеми навлезе в още една процедура за разглеждане в Европейския парламент.

"Европейският парламент е представен от много повече политически сили за разлика от избраните правителства в европейските държави, съответно там настроенията са много по-крайни и се вижда, че процедурата по одобрение на тези средства в момента буксува", подчерта Милен Керемедчиев.

Според Керемедчиев постъпления на средства няма да има до следващата година, което ще доведе до много сериозно напрежение в най-пострадалите държави и евроскептицизъм в южните страни-членки на Европейския съюз.

От много дълго време северните държави настояват върховенството на закона да бъде основен критерии за отпускане на средства, припомни Керемедчиев.

"Най-накрая това желание на северните държави беше реализирано да има много по-сериозен и строг контрол върху разпределението на средствата. Какви са техните опасения. При възникналата пандемия и при крайното ощетяване на различни икономики в страните - членки всяка една от индустриите, които са структуроопределящи се обръщат към националните бюджети за помощи, към държавните бюджети за финансиране и в момента, в който се излеят едни сериозни средства в правителства, които могат да използват тези средства за затвърждаване на своето политическо влияние или за оказване на натиск върху инакомислещи или конкуренти тогава върховенството на закона и демократичните ценности биха били погазени"

Възможността всяка една страна - членка да наложи вето или ограничения за разпределeнието на средствата става все по-голяма, каза Керемедчиев.

 


От категорията

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1600937438.jpg

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има ...

24 септ. 2020 | 11:45

Борисов за записите: Хората на Радев ме сготвиха с помощта на една госпожа, ченгеджийски номер!

Кадър: Фейсбук-1600936385.jpg

“Радев какво казва? – да дадат оставка и тогава да говориме. Ама аз като дам ...

24 септ. 2020 | 10:59

Румен Овчаров: Някой има интерес да дълбае между БСП и Радев. Изгражда се сценарий на конфликти

Снимка Кадър БТВ-1600958706.png

50-ият конгрес на БСП може да даде летящ старт за спечелване на изборите, смята ...

24 септ. 2020 | 17:59

МОН: 81 са заразените с COVID-19 ученици, учителите - 70

-1594622760.jpg

Временно е преустановен учебният процес поради карантина на образователните ...

24 септ. 2020 | 17:52