Не бе извършено разследване на шкафчето на Борисов, посочва Милен Матеев.

Не бе извършено разследване на шкафчето на Борисов, посочва той

Милен Матеев, ПП: Прокуратурата е неефективна, затова искаме оставката на Иван Гешев

1661 | 14 ян. 2022 | 18:16

Държавното обвинение се е превърнало в бент, който възпира сигналите за корупция по високите етажи на властта, смята председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси


"В декларацията бяха изложени причините за искането на оставката на главния прокурор, но водещите са тези, че главният прокурор носи отговорност за ефективността, действията и бездействията на прокуратурата и понеже считаме, че прокуратурата е неефективна, особено по отношение на корупционните скандали по високите етажи на властта, затова днес призовахме главния прокурор да си подаде оставката."

 

Това заяви в студиото на "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) и председател на Комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев.

"Отделно, в обществото е ерозирало доверието в прокуратурата и Иван Гешев. За мен най-смущаващото бе, че прокуратурата се превърна в един бент, който възпираше сигналите за корупция по високите етажи на властта. Тя, например, не извърши никакви разследвания относно шкафчето на бившия премиер Борисов и не разследва ефективно фалита на КТБ и източването на банката", коментира Матеев.

Той отхвърли твърдението на главния прокурор, че му искат оставката, за да си правят кризисен пиар.

"Това не е кризисен пиар. В коалиционното споразумение е записано, че една от първите стъпки за съдебна реформа минава през оставката на Иван Гешев. Не сме оптимисти, че ще получим исканата оставка, но все пак има някаква малка вероятност, за да се развие реформата по-бързо, както иска обществото", допълни председателят на правната комисия.

По думите му се подготвят промени във ВСС и НПК, както и налагането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства по някои разследвания.

Милен Матеев посочи още, че продължава да се чака решението на Конституционният съд дали е в правомощията на правосъдния министър да инициира искане на оставка на главния прокурор пред ВСС.

Но дори министърът да има това право, ние не очакваме да има промяна при този състав на ВСС, призна Матеев.

Депутатът от ПП напомни, че в края на годината изтича мандатът на част от членовете на ВСС, които биха могли да бъдат заменени от "по-достойни и морални хора", и това също да се окаже ключово в отстраняването на сегашния главен прокурор.

При изработването на Механизма за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор, тогава също може да бъде отстранен главният прокурор, макар и временно, поясни той.


От категорията

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец-1642320997.jpg

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за ...

16 ян. 2022 | 10:11

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде
(Видео)

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде-1613576996.png

Според бившата външна министърка премиерът трябвало да изчака поне да бъде ...

16 ян. 2022 | 09:27

Масови проверки за недеклариран труд, ще инспектират и работещите вкъщи
(Видео)

В специална кампания ще се проверят и работодателите, чиито служители работят от домовете си заради пандемията-1631002385.jpg

Статистиката отчита лек ръст в последните месеци на жалбите и запитванията от ...

16 ян. 2022 | 10:07

Проф. Огнян Кунчев: Ще стигнем 70 000 новозаразени с коронавирус на ден през февруари
(Видео)

Проф. Огнян Кунчев Кадър: Нова тв-1642319744.jpg

„Мерките, които се налагаха досега, жертваха образователната система. Мисля, че ...

16 ян. 2022 | 09:54