15 септември не просто се отбелязва, а се празнува, подчерта депутатът

Милена Дамянова: Обещахме и изпълняваме обещанията си. Образованието е наш приоритет!

985 | 14 септ. 2017 | 09:35

Учителските заплати се повишават от 1 септември, правителството на г-н Борисов пое ангажимент да няма деца, които да не са в класните стаи, заяви председателят на парламентарната комисия по образование


Обещахме и изпълняваме управленския ангажимент на ГЕРБ образованието да е приоритет в нашата политика. Това заяви от парламентарната трибуна Милена Дамянова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука. Тя прочете от името на парламентарната група във връзка с предстоящия 15 септември – първия учебен ден.

„Няма да се спускам в подробности какво и колко е свършено. Само ще спомена за повишението на учителските заплати от 1 септември, ангажиментът на правителството на г-н Борисов да няма деца, които да не са в класните стаи, възможността на учителите да работят без бюрократични спънки”, изреди Милена Дамянова.

 

Тя започна декларацията от името на ПГ на ГЕРБ с цитат от Стив Джобс. Дамянова заяви: „От нея съм научил повече, отколкото от всеки друг учител. Ако не беше тя, сигурно щях да свърша в затвора.“ Това казва Стив Джобс за учителката си в четвърти клас Аймоджийн Хил. Сигурно някои от вас, уважаеми колеги, се питат защо цитирам чужди успешни примери… Толкова ли си нямаме наши, та и за 15 септември да не ги споменем?! Нали знаете в училище стените и витрините, на които са окачени снимки, грамоти и спомени за най-най-видните ученици? Това са само част от успешните ни примери! Във всяко българско училище! От всяко време!"

И прдължи така:
"Всеки един от нас има своите учители, които са го „научили повече от всеки друг”. Всеки от нас избира или познава тези специални хора, на които да повери своите деца, племенници, внуци. В парламентарната зала, сред нас, има такива преподаватели, които са дали на своите ученици „повече от всеки друг”. В образованието голямата цел са действията. Затова ГЕРБ обещахме и изпълняваме управленския си ангажимент – образованието да бъде приоритет в нашата политика.  Няма да се впускам в подробности какво и колко е свършено, но ще спомена само за: повишението на учителските заплати с 15 на сто към момента,  ангажимента на правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ да няма деца, които да не са в класните стаи; възможността на учителите да работят без бюрократични спънки по пътя им, за родителите, които да са убедени, че училището е и тяхно. Знаем, че за децата и учениците на 21 век  светът е просто на един „клик”, но училището е мястото, в което се учат на приятелство, уважение, доверие ... Колеги, декларацията на ГЕРБ от трибуната на Народното събрание е за преклонението, вярата и надеждата. Ние сме народ, който не просто отбелязва 15 септември като начало на учебната година. Ние сме народ, който празнува този ден. Защото знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял, и е вярвал, и се е надявал, че ще му донесе просперитет. Знанието е това, което векове наред е в основата на нашата държава и народност. Да, ние спорим, дискутираме, гневим се, критикуваме и дори използваме темите за образованието за политически ежби. Впрочем, това е и най-лошото - политическият популизъм, на който често сме свидетели по темата за образованието. За съжаление, опозицията винаги използва тази тема, за да покаже уж грижа към обществото. Но насаждането на клишета и неверни твърдения, че се закриват училища, че се създават армии от неграмотни, че учителите са изоставени да се оправят сами, че новият закон е виновен за всички стари проблеми е само жалко. И друг път съм казвала, че ние не работим на инат. Предизвикателствата, които ни поставя днешният ден трябва да бъдат решавани с дискусии, но не с лъжи, да се обсъждат с аргументи, а не чрез волни съждения. Абсолютно безотговорно е да се говори, че днешните промени са причината за нивото на грамотност, за агресията, за отпадналите от училище. Правим промени, за да се справим с проблемите. Но правим промените и за да вървим напред. Няма време за политиканстване в областта на образованието!  15 септември е ден, в който трябва да си припомним, че училището винаги е било нашето национално „заедно“. Само образованите и знаещи хора могат да градят своето бъдеще и това на държавата ни.  Само образованите хора могат да превръщат мечтите в реалност, да създават, да бъдат новатори и лидери.  Затова искаме и работим за училище, което не просто дава знания, а изгражда личности. Затова искаме и работим за учителите, които възпитават новите блестящи умове на България."

 

Председателят на парламентарната комисия по образование завърши с цитат от Тодор Влайков -  „непросветеният народ колкото и каквито права да има, се самолишава от тях".От категорията

Вижте визитата на премиера Борисов при папа Франциск в снимки! (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук на Бойко Борисов-1527248010.jpg

Вярвам, че това една добра оценка за работата на България по темата Западни ...

25 май 2018 | 14:31

Борисов разговаря повече от 30 минути с папа Франциск! (ВИДЕО)

Бойко Борисов и папа Франциск разговарят на четири очи.
Снимка Валерия Велева-1527238412.png

В българската делегация са включени представители на духовенството, ...

25 май 2018 | 11:29

Нинова към жителите на Галиче: Дайте пример! Вие можете да изгоните мутрите от властта

Нинова към жителите на Галиче: Дайте пример! Вие можете да изгоните мутрите от властта-1527305235.png

В България, ако критикуваш властта, ти измислят компромати, очернят те, пращат ...

26 май 2018 | 06:26

Еврокомисията комисия изреди куп слабости на българската икономика и управление

Еврокомисията комисия изреди куп слабости на българската икономика и управление-1527279632.jpg

Ефективността на публичните разходи в България е много ниска, а реформите в ...

25 май 2018 | 23:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


14 септ. 2017 | 12:47Малеейй, ти дето съсипа средното образование , а вашето министерство направи от висшето образование парцал, имаш уста да говориш, че МОН цъфти и връзва, та дори е и ваш приоритет! Тези от ГЕРБ не видяха ли,че разсипахте всичко , до което се докоснахте, та те направиха и шеф на Комисията по образование!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018