За съветниците от БСП здравеопазването е приоритет, подчерта зам.-председателят на СОС

Милка Христова, БСП: Недоволни сме от неглижирането на дейността на долечебните заведения

2401 | 13 юни 2019 | 13:58

От Националната здравна каса постъпват единствено средства за заплати, няма дори за консумативи, да не говорим за техника, обърна внимание тя


"Общинските съветници от БСП са неудовлетворени от неглижирането на дейността на долечебните заведения."

Това обяви пред журналисти заместник-председателят на Столичния общински съвет(СОС) и общински съветник от БСП - София Милка Христова.

Коментарът й идва по повод приетите годишни финансови отчети за 2018 година на общинските лечебни заведения и на общинските търговски дружества. Според нея тази година те са по-добри от миналата.

„Резултатът е и в по-отговорното отношение от страната на Столичен общински съвет и Столична община към този важен сектор в общинската икономика. Смея да кажа, че това е принос и на общинските съветници от БСП, които винаги сме настоявали здравеопазването да се превърне в приоритетна дейност. Миналата година за тази цел са отделени около 9 млн. лв. за дейност, закупена е и апаратура, част от която постъпи от средствата от продажбата на Общинска банка“, заяви Христова.

Това, което не удовлетворява общинските съветници от БСП обаче, е неглижирането на дейността на долечебните заведения, като денталните и медицински центрове и ДКЦ-та, които имат нужда от повече подкрепа.

„Всеизвестно е, че от Националната здравна каса постъпват единствено средства за заплати, няма дори за консумативи, да не говорим за техника. Силно конкурентните условия, в които работи общинското здравеопазване в София, липсата на подкрепа от страна на Столична община и най-вече на общинския бюджет, би довела до масово затваряне на голяма част от тях“, обясни Христова.

„Смятам, че отговорност за това определено носи и Столичен общински съвет, който много дълго време неглижира проблеми, свързани с базата и кадрите в тези центрове. Поставих въпроса и за една ниша, в която ние сме длъжници на децата на София, а именно - имаме много добри профилактични програми, които са свързани с възрастното население в различни категории, но все още нямаме нито една профилактична програма, която да е свързана със здравето на децата“, поясни зам.-председателят на СОС.


От категорията

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

-1593499740.jpg

Министър-председателят разпореди главният секретар на МВР и председателят на ...

11 юли 2020 | 13:50

Орбан поздрави Борисов за ERM II: Европа оценява усилията ти да поставиш страната си в нова посока

-1572949630.jpg

Министър-председателят е категоричен, че повече от всякога Европейският съюз ...

12 юли 2020 | 00:08

Каракачанов към протестиращите: Не провокирайте полицаите! Не си играйте с огъня!

-1591275039.png

Президентът излезе от ролята, която му е отредена. Той трябва да е глава на ...

11 юли 2020 | 23:46