За съветниците от БСП здравеопазването е приоритет, подчерта зам.-председателят на СОС

Милка Христова, БСП: Недоволни сме от неглижирането на дейността на долечебните заведения

1006 | 13 юни 2019 | 13:58

От Националната здравна каса постъпват единствено средства за заплати, няма дори за консумативи, да не говорим за техника, обърна внимание тя


"Общинските съветници от БСП са неудовлетворени от неглижирането на дейността на долечебните заведения."

Това обяви пред журналисти заместник-председателят на Столичния общински съвет(СОС) и общински съветник от БСП - София Милка Христова.

Коментарът й идва по повод приетите годишни финансови отчети за 2018 година на общинските лечебни заведения и на общинските търговски дружества. Според нея тази година те са по-добри от миналата.

„Резултатът е и в по-отговорното отношение от страната на Столичен общински съвет и Столична община към този важен сектор в общинската икономика. Смея да кажа, че това е принос и на общинските съветници от БСП, които винаги сме настоявали здравеопазването да се превърне в приоритетна дейност. Миналата година за тази цел са отделени около 9 млн. лв. за дейност, закупена е и апаратура, част от която постъпи от средствата от продажбата на Общинска банка“, заяви Христова.

Това, което не удовлетворява общинските съветници от БСП обаче, е неглижирането на дейността на долечебните заведения, като денталните и медицински центрове и ДКЦ-та, които имат нужда от повече подкрепа.

„Всеизвестно е, че от Националната здравна каса постъпват единствено средства за заплати, няма дори за консумативи, да не говорим за техника. Силно конкурентните условия, в които работи общинското здравеопазване в София, липсата на подкрепа от страна на Столична община и най-вече на общинския бюджет, би довела до масово затваряне на голяма част от тях“, обясни Христова.

„Смятам, че отговорност за това определено носи и Столичен общински съвет, който много дълго време неглижира проблеми, свързани с базата и кадрите в тези центрове. Поставих въпроса и за една ниша, в която ние сме длъжници на децата на София, а именно - имаме много добри профилактични програми, които са свързани с възрастното население в различни категории, но все още нямаме нито една профилактична програма, която да е свързана със здравето на децата“, поясни зам.-председателят на СОС.


От категорията

Президентът Радев катери "Кончето" в Пирин заедно с планински водачи и спасители

Президентът Радев катери "Кончето" в Пирин заедно с доброволци-1566417784.jpg

Радев ще изпълни поетия ангажимент към Асоциацията на планинските водачи в ...

21 авг. 2019 | 22:55

Деси Радева: Пишете ме отговорна за всичко - НАП, чумата, апартаментгейт и ремонта на "Графа"!

-1548679488.jpg

Ироничната публикация на първата дама е провокирана от статия, която се ...

21 авг. 2019 | 23:31

МОН: С 500 лв. повече ще получават преподавателите, ако се включат в програма „Мотивирани учители“

-1558429917.jpg

Учителите ще бъдат поощрени и ако пожелаят да работят в училища с проблемни ...

22 авг. 2019 | 14:49

Кирил Добрев: БСП ще покаже ново поколение политици на изборите! (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1566473982.png

Социалистите са в разгара на кампанията по номинации на кандидат-кметове

22 авг. 2019 | 14:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.