Милка Христова

В него няма реален финансов разчет как би могъл да бъде реализиран, смята тя

Милка Христова: СОС претупа приемането на Плана за развитие на Столична община

1247 | 25 ноем. 2021 | 14:44

Като пример за това колко е нереалистична финансовата обосновка общинският съветник от БСП посочи и целта, която касае здравеопазването - за обновяването на съществуващите общински лечебни заведения са предвидени 150 млн. лева


Планът за интегрирано развитие на Столична община за периода 2021 – 2027 г. (Програма за София) във вида, в който е представен, особено в неговата финансова част, ще остане само една идея, мечта и блян как да изглежда София. В него няма реален финансов разчет как би могъл да бъде реализиран. Той беше внесен за разглеждане няколко дни след изборите и СОС е на път да претупа този важен стратегически документ в едно заседание. Това заяви заместник-председателят на групата на „БСП за България“  и на Столичния общински съвет Милка Христова по време на днешната сесия.

 

Тя изтъкна няколко конкретни факта. „Индикативната стойност на бюджета на Програмата за София е представена с три финансови прогнози. Песимистичен вариант от 5.380 млрд. лева, реалистичен – от 5.890 млрд. лева и оптимистичен – от 6, 745 млрд. лева. Дори да приемем песимистичния вариант, за да бъдат постигнати целите на Програмата тези средства трябва  да залегнат в капиталовите програми на общинските бюджети за следващите шест години. Това означава на година да бъдат планирани приблизително около 900 млн. лева за капиталови разходи, при досега обичайно планирани около 450 млн. лева, включително средства по европейски програми. А в най-добрия случай предвидените средства досега се усвояват около 60 - 70%“, обясни Христова.

 

Като пример за това колко е нереалистична финансовата обосновка общинският съветник от БСП посочи и целта, която касае здравеопазването - за обновяването на съществуващите общински лечебни заведения са предвидени 150 млн. лева и за закупуването на медицинска апаратура - 290 млн. лева. „Това са общо 440 млн. лева за общинското здравеопазване или по 70 млн. лева на година. Досега се планират по 10 млн. лева за дейностите, свързани с лечебните заведения и не повече от 1 млн. лева за закупуване на апаратура“, припомни тя.

 

По думите й Планът за интегрирано развитие на Столична община за периода 2021 – 2027 г.  е изключително важен и изисква много сериозно отношение и задълбочено обсъждане. „Документ от над 2000 страници заслужава да бъде разгледан на отделна сесия, както и на няколко заседания на постоянните комисии“, изтъкна Милка Христова и предложи да бъде отложено гласуването му и да бъде подложен на по-обстойно и задълбочено обсъждане. Предложението й обаче бе отхвърлено с 24 гласа „За“,  30 - „Против“ и един „Въздържал се“.

 

„90% от стратегическите документи, които приема СОС, си остават само на хартия“, каза от своя страна ген. Иван Мечков. Той даде пример със Стратегията по сигурността, която е била приета през 2014 г. и е била изпълнена на едва 20%.

 

„Ще приемем този План, но проблемът е дали ще се реализира“, отчете Мечков.

 

Альоша Даков обърна внимание, че липсва взаимодействие в администрацията в различните направления на Столична община. „Потърпевши са гражданите и бизнесът“, заяви той.

 

„Посочена е мярка „Преход на „Топлофикация София“ към по-висока енергийна ефективност и създаване на нова формула на услугата“, със седем годишен срок за изпълнение и бюджет от 100 млн. лева. В предишни доклади сумата е много по-голяма от тези 100 млн. лева“, аргументира се Даков.

 

Социалистът даде и друг пример от индикативния списък с важните за общината проекти, включени в Програмата за София. „В направление „Зелена система“ са посочени около 10 проекта с индикативна стойност 100 млн. лева., по които се твърди, че има проектна готовност. Прави ми впечатление, че по темата, която е изключително важна и касае всички, а именно качеството на въздуха и подмяната на отоплителни уреди с нискоемисионни такива, са предвидени едва 3 млн. лева, което не кореспондира с други мерки в Програмата“, обърна внимание Альоша Даков.


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет - финанси и международни отношения
(Видео)

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет-1637996414.jpg

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат ...

27 ноем. 2021 | 08:59

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти
(Видео)

-1584112840.png

Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на ...

27 ноем. 2021 | 19:22

Илхан Кючук поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма"
(Видео)

Илхан Кючюк поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма".-1638034120.jpg

Кючюк посети училище в квартал Чаир, Скопие, от което 5 деца са намерили ...

27 ноем. 2021 | 18:52