Милка Христова: Смяната на името на „Чистота Искър” не спря източването на средства

Тя припомни, че лично тя и групата на БСП са поставили въпроса за редица незаконни търговски практики

Милка Христова: Смяната на името на „Чистота Искър” не спря източването на средства

2148 | 23 юли 2021 | 16:37

В началото на 2021 г. общинското дружество беше преименувано в „Софекострой“ АД, за да се изчисти имиджа му, но се оказа, че продължава да е удобна трансмисия за източване на средства, заяви общинският съветник от „БСП за България“


В годишния си финансов отчет за 2020 г. „Софекострой“ АД отчита приходи в размер на 20,7 млн. лева, от които 9,7 млн. лева, или 95%, са за дейности които са му пряко възложени от Столична община, без провеждане на конкурси за обществени поръчки. Това съобщи общинският съветник от „БСП за България“ Милка Христова.

 

„От тези средства 4,7 млн. лева са за почистването на районите „Красно село“, „Красна поляна“ и „Люлин“ до месец април 2020 г., 7,5 млн. лева са за поддържане на паркови и градини, а около 930 хил. лева за строително-монтажни работи (СМР) за детски градини“, обясни тя.

 

„Разходите на дружеството за разглеждания период са в размер на около 20 млн. лева, като забележете - над 11 млн. лева са за външни услуги“, заяви Христова.

 

Тя добави, че най-скандалното е, че по добре познатата практика на „Чистота Искър” около 9,657 млн. лева са за „наета техника”.

„След като договорите не са с подизпълнители, а са за наем на техника, кой работи с нея, защото в „Софекострой” няма толкова работници с нужните качества“, попита Христова и допълни, че е получила объркани и неубедителни отговори.

 

„На практика имаме фиктивни, фалшиви договори за наем на техника, които прикриват забраненото превъзлагане на дейности на външни подизпълнители, когато си получил парите без конкурс”, каза общинският съветник от „БСП за България“.

 

Изключително притеснителен е фактът, че от получените 7,5 млн. лева от Столична община за поддържането на паркове и градини дружеството с новото име „Софекострой” е изразходвало за „наем на техника” почти цялата сума.

 

Милка Христова припомни, че лично тя и групата на БСП са поставили въпроса за посочените, а и редица други незаконни търговски практики на „Чистота Искър” още през 2019 г.

 

„За тези нарушения дирекция „Вътрешен одит” на Столична община извърши проверка и изготви доклад, който кметът Фандъкова удобно скри от общинските съветници и софиянци, изпращайки го в прокуратурата. Сега, след 2 години, се оказа, че новото име на дружеството е само смокинов лист, зад който продължава използването му като трансмисия за насочване на общински средства към външни подизпълнители, заобикаляйки конкурсните процедури“, каза в заключение Милка Христова.


От категорията

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за втори мандат. Кой ще замести Ламбо?

-1632719035.png

До момента все още не са ясни кандидатите на другите партии

27 септ. 2021 | 08:02

Кристиан Вигенин: Партията на Кирил Петков е като акционерно дружество. БСП излъчва стабилност!

-1603015758.jpg

Кирил Петков и Асен Василев използваха участието си в служебния проект, за да ...

27 септ. 2021 | 08:10

Радев: Борисов да защити честта на партията си, като се кандидатира за президент
(Видео)

Кадър: Нова тв-1632728445.jpg

Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е ...

27 септ. 2021 | 10:32

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Люлин“ 2 и в.з. Калфин дол
(Видео)

-1590999253.png

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа ...

27 септ. 2021 | 10:11