Д-р Мими Виткова

Свърхпазарният уклон доведе здравеопазването до тежки диспропорции, заяви тя

Мими Виткова: Работата на здравната система не може да се сведе единствено и само до прокуратурата

5948 | 14 ян. 2020 | 19:45

Д-р Дечев е прав, има изработена система как лечебните заведения да си докарват необходимите средства - взимат се пари за неща, които не са извършени като дейност и по всякакъв начин се взимат пари от пациентите, казва бившият здравен министър


Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Скандални теми в здравеопазването и щекотливи истини бе споделена в радиоинтервю от управителя на НЗОК доктор Дечо Дечев. И ето как може да се обобщят казаните от него истини: здравната каса плаща в пъти по-скъпо на частни болници за едно и също лекарство, спрямо държавните. Пътите могат да надминат 7. Неприложима е идеята на министър Кирил Ананиев най-малко половината от приходите на болниците да отиват за заплащане на персонала, защото НЗОК няма задължения да контролира как болниците харчат приходите си. Частните болници не се отчитат как харчат парите си, за разлика от държавните. Невъзможно е обещаното от премиера изплащане на 50 милиона на медицинските сестри от НЗОК. НЗОК като институция има нужда от основен ремонт, защото не е адекватна на промените, настъпили в последните 20 години. 6 районни каси за цялата страна са напълно достатъчни, за момента те са 28. И според мен най-тревожното предупреждение гласи: изградена е организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени. Искам да кажа за пореден път тази вечер, че за чест на предаването ни, на радио „Фокус“ и на „Фокус“, тези теми ние ги повдигаме през годините във всички възможни интервюта и срещи, поставяме въпроси, слушаме нелицеприятни отговори, публикуваме ги на сайта на Агенция „Фокус“. Резултатът, за съжаление, е този, който виждате. Но трябваше да ги обобщи управителят на НЗОК преди да напусне поста си като му изтича мандатът, за да обърнат внимание и другите медии, а се надяваме и политическите сили. Но по-сериозният проблем зад широко отворените очи към тази иначе стара истина всъщност са едни пет милиарда лева здравни вноски, за които в момента има спор как трябва да се изхарчат, и претендентите са Министерството на здравеопазването и НЗОК. И така, тук въпросът, освен поредното изваждане на бял свят на истините, е: как пет милиарда лева здравни вноски повишиха тлеещото напрежение между министерството и касата. Проблемите поканихме да анализира доктор Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, с която от години насам бием камбаната за тези проблеми, бием камбаната, дано най-после някой да ги чуе, и като че ли започнаха да излизат на бял свят. Доктор Виткова, удовлетворена ли сте, че въпросите, които и вие поставяте от години насам, започват да придобиват публичност?

Мими Виткова: Аз мисля, че ние с вас доста често публично сме обсъждали тези проблеми. Въпросът е, защо никой не чува. И за мен би било много странно, ако сега те бъдат чути, изказани от директора на НЗОК, тъй като това не са проблеми само от вчера и от днес, не са проблеми само в мандата на доктор Дечев, те са проблеми във философията на изграждане на здравната система, във философията на структуриране и дейност на самата НЗОК. Разбира се, независимо от кого са казани, ако бъдат чути, е добре, и ако бъдат решени проблемите, разбира се. Защото не е достатъчно само да ги чуем, да пошумим няколко дни, както най-често се случва, и след това всичко да остане по същия начин. Проблемите наистина са много сериозни, много тежки. Бюджетът на Касата е третият по големина бюджет в държавата, след републиканския и този на НОИ. Парите не са малко и начинът, по който се управляват, е изключително важен. Аз съм озадачена, тъй като тези средства официално и по закон се управляват не от един човек, те се управляват от Надзорен съвет, в който влизат представители на работодателски организации, представители на пациентски организации, синдикални организации. Въпросът е те споделят ли тези тревоги, които сподели доктор Дечев, и всъщност чувстват ли се отговорни за това състояние на нещата към днешна дата? Тъй като управленията на средствата, това са обществени средства и те се управляват по един колективен начин и отговорността е на целия Надзорен съвет. Към днешна дата поне аз не чух никакви изявления от представители на организациите, които участват в управлението на тези обществени средства, нито пък изявление на Министерство на здравеопазването.

Водещ: Никакви няма, д-р Виткова, никакви.

Мими Виткова: Ще ми се да вярвам, че адресатът на тези споделени проблеми от д-р Дечев е управляващата политическа коалиция, опозиционните партии, които също ги няма никъде, дори наскоро, когато ние от Асоциацията на дружествата за здравно застраховане изнесохме публично адресирано нашето наблюдение, фактите, с които ние разполагаме за незаконно вземане на пари. Вие, медиите „пошумяхте“ няколко дни, след което – отново нищо. Съобщихме, че за всичко изнесено разполагаме с документи, но видно никой не се интересува от държавата от тези неща.

Водещ: Никой ли не ви поиска документите, д-р Виткова?

Мими Виткова: Абсолютно никой. Аз съм приготвила една огромна папка, защото се чувствам задължена да разполагам с тези документи, но никой, освен вас медиите, никой не се поинтересува. Още по-тревожно е, че всички телевизии тогава ме поканиха да участвам в предаване, обаче най-голямата коалиционна партия, носеща в абревиатурата си и социален елемент, въобще не прояви никакъв интерес към тези проблеми.

Водещ: Вие сте от тази партия, бяхте министър на тази партия, д-р Виткова.

Мими Виткова: Аз бях министър от тази партия, и за това си позволявам да я критикувам всеки път, защото наистина тя е изключително отговорна за тези проблеми и не чувам гласа й по тях.

Водещ: Можем ли да говорим за координирана кражба от здравните застраховки след изнесеното от д-р Дечев?

Мими Виткова: Вижте, това е истина, той е прав, това е изработена система как лечебните заведения да си докарват необходимите средства. Те са всъщност два начините – единият е, с утежняване на процедурите, които са извършени, за да се вземе по-високата цена, въртене на празни обороти за неща, които не са извършени като дейност, защото няма как да обясним иначе, че население, което е намаляло с 2 милиона, е увеличен броя на хоспитализациите от въвеждането на осигурителната система до сега 2 пъти. Освен въртене на обороти, за да се докарат средства и другият начин е с вземането по всякакъв начин на пари от пациентите. Това са формите да се заработят тези средства, и едното е укоримо, и другото е укоримо като поведение на лечебните заведения, но това са фактите.

Водещ: При положение, че българинът дава огромни лични пари за здравеопазване – къде отиват тези 5 млрд. лева? Къде? Къде потъват, те някъде потъват?

Мими Виткова: Потъват точно в неизвършени дейности. Това, което, аз за това казвам, че е сгрешено, според мен, самата философия на структуриране на функциите на здравната система. Преди двайсет и няколко години на нас всички ни обещаваха и ни уверяваха, че ако сменим модела на финансиране от бюджетен с осигурителен, и ако направим всички лекари и всички лечебни заведения търговски дружества, от това ще бъдат доволни както пациентите, така и работещите в системата. Към днешна дата виждаме, че това не е така, тоест, всички са недоволни. Разходите за здравеопазване са увеличени в пъти в сравнение с бюджетния начин на финансиране. Ефективността от дейността на системата е с обратен знак. И това не го казвам аз само, всички доклади на Европейска комисия, на Световна здравна организация потвърждават тези наши коментари с вас. Включително и последният доклад, който беше огласен миналата седмица това казва – разходите са увеличени значително, здравните показатели не се подобряват, достъпът на населението, особено на регионален принцип е ограничен, най-вече поради изискваните доплащания и на следващо място поради диспропорциите – в наличие на здравни заведения и на медицински специалисти. Това са фактите, които се виждат и от вън, както се казва, „с невъоръжено око“ . Проблемът е, какво правят нашите политици? Защо си затварят очите при тези едри, едри факти? Коя друга европейска държава е оставила болният човек да се бори, освен с болестта, и със системата – че плаща и 50% от разходите. Навсякъде в Европа тези разходи са под 20%. А виждате, когато ние изнесохме тези факти, как скочиха сдруженията на частните болници. Ние казваме, даже търсим начин да обясним нещата, като казваме обществените средства за здравеопазване са ни достатъчни, това е факт. Трябва да видим, кое колко струва в системата и начините, по които можем да увеличим обществените средства и да разтоварим джоба на пациента от тях. Частните болници излязоха с декларация, че всъщност те предлагат да се узаконят, да се регламентират тези доплащания. Няма ли някой да вземе отношение в държавата по тези остри проблеми? Това мълчание е смущаващо, меко казано.

Водещ: Здравният министър Кирил Ананиев имаше редица идеи за реформа в здравеопазването. Последната му идея – половината от приходите на болниците да отидат за заплащане на персонала, може би трябваше да спре стачките на медицинското съсловие. От тези добри намерения нещо видя ли се?

Мими Виткова: Вижте, когато системата е аритметичен сбор от търговски субекти, д-р Дечев и в това отношение е прав, министърът на здравеопазването няма как да формира индивидуалните работни заплати на работещите в нея. Не бих подкрепила становището на д-р Дечев, че всяка медицинска сестра, която си е подписала договора, е видяла, колко е ниска заплатата. Ами тя къде да отиде – другият път пред нея е да замине за чужбина. Не така се решават проблемите. Този свърхпазарен уклон и в структурата, и във функциите на здравната система доведе до тези тежки диспропорции, и до тази абсолютна безпомощност на държавата да се намеси и да регулира процесите. Тя на практика, тази безпомощност може да бъде коригирана, ако има политическа воля, но според мен липсва точно политическа воля. Даже липсва социална чувствителност у нашите политици, за да видят колко тежки са проблемите и съответно да предложат разумни решения за тях. Никъде в света никой не си е позволил да структурира здравеопазването си като пазарна система. Пазарни механизми се прилагат, да, но системата да функционира като класически пазар без всякаква намеса на държавата, без регулация от страна а държавата – това е абсурд. Ами погледнете другия делничен факт – затвори се дейността на интензивно отделение в педиатричната болница след нещастния случай, защото няма двама анестезиолози. И държавата заявява, че това е работа на ръководството на болницата, единствено и тя няма как да се намеси и не се намесва да намери двама анестезиолози за една национална, държавна болница. Каква е тази демонстрация на безпомощност, на незаинтересованост или Бог знае на какво...

Водещ: Ако позволите, д-р Виткова, това не е пазарен уклон, това е циничен рекет. Циничен рекет спрямо работещите в здравната система и циничен рекет спрямо пациентите.

Мими Виткова: Съгласна съм. Колкото и тежки квалификации да посочим, те са верни и за това смятам, че българските граждани са безкрайно търпеливи, за да могат да понасят всичко това, което се случва в здравната система.

Водещ: И пак ще ви попитам – какъв е изходът от тази моментна ситуация? Какво може да се направи? Д-р Дечев ще си хвърли оставката, по нататък какво следва?

Мими Виткова: Той му свършва мандата. Слушах интервюто внимателно, не останах с впечатление, че той категорично отказва да продължи дейността си, ако това бъде предложено. Той правилно смята, че трябва да има синхрон в дейността между министерство и каса, и работа на политиците е съответно да гарантират този синхрон. Всичките тези проблеми са въпрос на политически решения, който и да е министър, той изпълнява определена политическа воля, който и да е директор на касата, който се избира от парламента също. Така че, нека управляващата политическа коалиция да си събере двамата представители и министъра и директорът на Националната каса и съответно да намери начина, по който да регулира тези взаимоотношения и да внесе синхрон в тяхната дейност.

Водещ: Въпреки тежките проблеми стои подозрението, че дори такива несъответствия, недоразумения, не достатъчности като тези в работата между Министерството на здравеопазването и Здравната каса се използват за политически цели и политически машинации, или като политически лостове. Вие виждате ли такова нещо, имате достатъчно опит?

Мими Виткова: Имам известни подозрения в това отношение и би било много жалко, ако тези тежки проблеми на здравеопазването се използват с такива цели. Предстои вот на недоверие – ще наблюдаваме съответно подкрепата на управляващата коалиция от къде ще дойде и тогава бих била малко по-категорична в становището си, че проблемите на здравната система могат да се търгуват по такъв елементарен начин.

Водещ: Тоест, дори със здравето на хората се прави нещо като „политически карамбол“ – удряме една топка, за да удари тя третата.

Мими Виткова: Много жалко. Много жалко, защото това бездействие на управляващите, и то толкова години, последната управляваща коалиция вече 10 год. е във властта. 10 год. да не се очертаят проблемите и да не се предложат верни пътища за тяхното решаване е наистина, меко казано, безотговорно.

Водещ: Дали прокуратурата ще се задейства? От БСП вече са отправили до нея твърденията на д-р Дечев за източване на Касата?

Мими Виткова: Прокуратурата отдавна „уж“ се е задействала – като почнем от болничните листи, други проверки, които се правят. Аз, все още не съм видяла техния резултат, или поне не съм го чула публично да бъде огласен. Много тъжно е. Ако дейността на здравната система се сведе единствено и само до дейността на прокуратурата, изключително тъжно. Къде е съсловната организация на лекарите? Къде са научните дружества – във всеки профил на медицината има такива? Къде са медицинските университети? Къде са катедрите по обществено здравеопазване, които трябва да изработват модела, да отчитат недостатъците на сега действащия модел, публично да предлагат идеи за дискусии? Няма такива. Оставили сме единствено и само политиците да си правят експерименти със здравната система. Настоящият експеримент вече двайсет и няколко години е изключително негативен.

Водещ: Каква може да е тази омерта, която „връзва езиците“ на професионалното съсловие? Защо досега не са изнесени факти, къде потъват 5 млрд. лева от здравни вноски?

Мими Виткова: Вие видяхте протестите на сестрите, където имаше много справедливи искания и много справедливи оценки за негативите на системата. Техният протест се сведе и се затъмни от това, че се противопоставят сестри на лекари. Мисля, че не това беше целта на сестрите, но излязоха редица декларации, че това е бил ефектът. Самото лекарско съсловие, което естествено, логично е да бъде генератор на всички оценки и на всички идеи за промени, е така тежко разделено в тази система от категорията на заплатите, които вие медиите изнасяте на петдесет и кусур хиляди лева, като има и заплати под хиляда лева. Така че, гласът на съсловието, на лекарите не може да бъде обединен в сегашната ситуация.

Водещ: 1000 лв. трудно се обединяват с 50 хиляди.

Мими Виткова: За това става дума. И за това не можем, не виждаме и не чуваме професионални оценки за състоянието на системата и за пътища за излизане от тази ситуация.

Цоня Събчева

 


От категорията

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

-1597939100.jpg

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през ...

5 май 2021 | 13:59

Марков: Радев сбърка като не разпусна НС, не насрочи дата за вота и не назначи служебен кабинет

-1610910808.jpg

ГЕРБ ще си спести резила не по своя вина да участва в т.н. машинно гласуване, с ...

5 май 2021 | 15:59

Боян Чуков: Триморието ще има отражение и върху президентските избори

-1578822608.jpg

Ние трябва да се опитаме тази инициатива, където като много мощен спонсор са ...

5 май 2021 | 15:48

България тръгва към 12-ите избори за парламент. Повече граждани ли ще гласуват?

Народното събрание през 1990-а и през 2021 година.-1620216745.jpg

Интересът към вота за народни представители зависи не от температурните, а от ...

5 май 2021 | 15:03