Мимоза Ахметай

Опитът на България в интеграционния процес към ЕС, е добре дошъл и е нужен за Косово, казва тя

Мимоза Ахметай: С посредничеството на България могат да се преодолеят конфликтите на Балканите

5806 | 12 февр. 2018 | 07:46

Високо оценяваме подписването на Споразуменията за сътрудничество между България и Македония, което отваря пътя на Македония към европейската интеграция, казва бившият министър по европейска интеграция на Косово

Мимоза Ахметай-1518382529.jpgМимоза Ахметай-1518382551.jpgМимоза Ахметай-1518382542.jpg

Мимоза Ахметай е била министър на европейската интеграция в правителството на Република Косово (февруари – септември 2017 г.), посланик на Косово в Брюксел (2013-2016), посланик на Косово в Словения (2011-2013). По време на обявяването на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г. тя е депутат в парламента на страната. По професия е лекар.

 

Антон Панчев

Специално за Епицентър.бг

 

-Г-жо Ахметай, след една седмица Република Косово ще празнува 10 години от обявяването на независимостта. Кои са основните предизвикателства пред външната политика на Вашата държава?

 

- През тези десет години на своята държавност Косово постигна серия успехи в процеса на държавно строителство, както и на международната сцена. В международен план се доказа, че независимостта на Косово е необратим процес – еднопосочен път. Подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, членството на Косово в Международния олимпийски комитет, Организацията на Франкофонията, ФИФА, УЕФА, са само няколко от постиженията на Косово през тези години. Въпреки това, Косово, по своя път към държавното строителство, все още има работа за вършене. Либерализирането на визите за нашите граждани е повече от необходимо, затова, ратифицирането на Споразумението за демаркацията на границата с Черна гора би отворило пътя на този процес по-нататък. Продължаването на диалога със Сърбия и с това постигането на споразумението, което задължава Сърбия да признае независимостта на Косово, е една от нашите цели. Също така, не трябва да се пренебрегва и признаването от петте страни членки на ЕС, членството в други международни организации, членството в ООН, напредъкът към европейската интеграция и интеграцията в НАТО представляват някои от процесите, пред които Косово е изправено.

 

-България и Косово поддържат много добри отношения. Къде виждате възможностите за развитието им?

 

- България е държава членка на ЕС и НАТО и същевременно нейната гранична линия разделя ЕС от Западните Балкани. България би могла да бъде по-активна в региона както в икономически, така и в политически аспект. Българското председателство на ЕС през първата половина на тази година е добра възможност България да засвидетелства това. Необходимо е по-голямо ангажиране на София в Берлинския процес, особено в инфраструктурните и енергийните проекти. Също така, в политическия аспект, ролята на България не може да се отрече вземайки предвид, че регионът е все още нестабилен от войните в края на миналия век и за това посредничеството на България да се преодолеят двустранните открити конфликти би допринесло за политическата стабилност и сигурността в региона. Българското присъствие в Косово е много видно и посредством българското посолство, и чрез Специалния представител на ЕС в Косово, г-жа Наталия Апостолова, която върши чудесна работа, за да приближи Косово с ЕС. Затова, опитът на България в интеграционния процес към ЕС, е добре дошъл и е нужен за Косово. България може да помогне и за признаването на Косово от Гърция, Кипър, Румъния и Словакия, които са нейни съседни страни и все още се колебаят да признаят независимостта на Косово.

 

-Сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС е интеграцията на Западните Балкани в ЕС. В кои области трябва да се концентрират усилията на българското председателство през този шестмесечен период?

 

- Това, което очаквам от България през това председателство е по-активно участие в рамките на Берлинския процес посредством инфраструктурните и енергийните проекти, също така и в политическия аспект посредством посредничеството за решаването на откритите въпроси между държавите от Западните Балкани. Високо оценяваме подписването на Споразуменията за сътрудничество между България и Македония, което отваря пътя на Македония към европейската интеграция. Приносът на България и в отношенията между Косово и Сърбия би бил толкова важен вземайки предвид геополитическата позиция, която има България и факта, че в рамките на един кратък времеви период Косово и Сърбия ще подпишат споразумението, което задължава Сърбия да признае независимостта на Косово. Остава да се види какво ще донесе Срещата в София на 17 май тази година в аспекта на политиките на за разширяване.

 

-Преди Европейската комисия дни бе публикувана Стратегията за разширяването на ЕС. Как оценявате европейската перспектива на Косово според разпоредбите на тази Стратегия?

 

-За първи път в един официален документ на ЕС ние виждаме определението държава “country” за всичките 6 държави, а не както беше досега ЕС за всички такива въпроси се опитваше да намери приемливо разрешение за всички държави от региона и от ЕС. Също така, Стратегията определя времето докога Косово и Сърбия би трябвало да постигнат взаимно споразумение. Това споразумение окончателно ще задължи Сърбия да признае независимостта на Косово, както и да открие пътя на Косово към членство в ООН. Стратегията за разширяване също така иска определянето на граничната линия със Сърбия.

 

Европейската перспектива на Косово е гарантирана, ние имаме подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, което представлява основният документ, който ръководи държавата към интеграцията. Също така, всички проучвания на общественото мнение показват, че населението на Косово е най-проевропейското в Европа. Това, което ни остава е да продължим с нужните реформи за върховенството на закона и правопорядъка, публичната администрация, икономическото развитие, регионалното сътрудничество, икономическото развитие, образованието и др. Прогресът във всички държавни сектори ще бъде гарант за успехите на Косово в интеграционния процес и би съкратил нашето пътуване към ЕС.

 

-Как смятате, какво е нужно да се промени в тази Стратегия във връзка с Косово?

 

- Стратегията с дебели линии показва за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. Ако ние напреднем в постигането на нашите цели и ситуацията в Косово по отношение на ЕС ще се промени. Косово има нужда от обединяващо послание от ЕС, а не от отделни гласове от държавите членки. Косово има нужда от подкрепата на ЕС за признаването от 5 държави, които още не са го признали и от подкрепа за реформите, които трябва да се направят.

 

-От петте страни членки на ЕС, които не са признали независимостта на Косово, само Испания има негативно отношение към включването на Вашата държава в Стратегията за разширяването и се противопоставя на нейната евроинтеграция. Може ли да се правят паралели между Косово и Каталуния, където фактически е страхът на Мадрид?

 

- Всяка държава членка на ЕС има своята важност и ние оценяваме и ролята на Испания в тази институция. Не трябва да се забравя, че Испания не е блокирала Косово при подписването на Споразумението за стабилизация и асоциация и ние непрекъснато ще разчитаме на подкрепата на тази държава. Косово е заинтересовано да изгражда партньорство и сътрудничество с всяка държава в света и особено с тези от ЕС. За разликите между Косово и Каталуния преди известно време публикувах една статия в една брюкселска медия, която има за цел да хвърли повече светлина в различията между Каталуния и Косово. (За повече вижте прикачения линк:https://euobserver.com/opinion/139340)

 

-Преговорите Косово – Сърбия с посредничеството на Брюксел са важни за европейския път на двете държави. Очаквате ли позитивни развития през тази година и трябва ли да завършат с признаването на независимостта на Косово от Белград?

 

- Диалогът е инструмент, с който Косово и Сърбия ще разрешат откритите въпроси между тях и този механизъм ще отвори пътя на Косово и Сърбия към европейската интеграция. Със сигурност очаквам 2018 г. да бъде годината, през която ще има увеличена динамика в този процес, който е към финализиране. Това, върху което трябваше да се фокусираме повече е прилагането на постигнатите досега споразумения, по начин, за да се продължи с отварянето на другите въпроси.


От категорията

Румен Радев - различният президент, който стреля с думи

Радев-1547827663.jpg

На „Дондуков“ 2 генералът от ВВС се превърна в алтернативен център на власт, ...

21 ян. 2019 | 07:31

Елми Азири: Албанците трябва да бъдат равни с македонците в нашата държава

Елми Азири, заместник-председател на партия „Съюз за албанците” -1547898637.jpg

България, като страна член на НАТО и ЕС, със своя опит играе важна роля в ...

19 ян. 2019 | 13:49

Живко Георгиев: Радев не пропуска да коригира управляващите, без да води война между институциите!

-1427719914.jpg

Къде виждате спад в рейтинга на президента?! Той е по-голям от сумарното ...

22 ян. 2019 | 14:16

Две години Румен Радев на "Дондуков" 2

Радева не само че не беше крачка назад, а редом до Радев-1548159017.jpg

Спорна бе новогодишната му реч, дала повод от ГЕРБ отново да уличат Радев, че е ...

22 ян. 2019 | 14:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


14 февр. 2018 | 21:23конфликти,които запада разпалва ли???.........докато го има запада мир няма да има никъде!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


12 февр. 2018 | 15:50Браво на госпожата. Поддържа добра европейска визия, без забрадка. Но е миловидното лице на мафията както нашата Фандъкова.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.