Минчо Минчев, гл. изп. директор на ТЕЦ-Варна: Студеният резерв може да бъде активиран всеки момент

В момента в ТЕЦ-Варна има лицензирани три блока, които са в пълна готовност

Минчо Минчев, гл. изп. директор на ТЕЦ-Варна: Студеният резерв може да бъде активиран всеки момент

13786 | 20 юни 2019 | 15:49

ТЕЦ-Варна осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система и изпълнява изключително важна роля при възникване на кризисни ситуации и повишена консумация на електроенергия.

Минчо Минчев, гл. изп. директор на ТЕЦ-Варна: Студеният резерв може да бъде активиран всеки момент -1561035671.jpgТЕЦ-Варна осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система и изпълнява изключително важна роля при възникване на кризисни ситуации и повишена консумация на електроенергия.-1561035956.jpgВ момента в ТЕЦ-Варна има лицензирани три блока, които са в пълна готовност-1561035912.jpg

ТЕЦ-Варна е основана преди 50 години – на 20.08.1969 г. Строежът й е продължил четири години.

ТЕЦ-Варна е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуоствров и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България.

В момента има лицензирани три блока, които са в пълна готовност. Сертифицирана е по ИСО 9 000, 14 001, 18 001.

Преди две години мениджърският екип взима решение горивната компонента да не се основава на въглищата и да се премине изцяло на газ. Цялото въглоподаване е обработено и изпратено за скраб. Съборена е и цялата система за подаване на въглища от пристанището.

В най-добрите си години в ТЕЦ-Варна е имало над 1 000 служители, днес в ТЕЦ-а работят 259 човека.

ТЕЦ-Варна осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система и изпълнява изключително важна роля при възникване на кризисни ситуации и повишена консумация на електроенергия.

Три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ-Варна са предназначени за студен резерв. Те се използват по искане на НЕК и се включват в случай на недостиг на електроенергия в системата.

Активирането на блоковете студен резерв става в рамките на няколко часа след разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

За това как се поддържа част от студения резерв на страната, разговаряме с главния изпълнителен директор на ТЕЦ-Варна

МИНЧО МИНЧЕВ, който вече 25 години работи в централата.

- В каква готовност са трите блока, за колко часа могат да бъдат активирани и да се включат в енергийната система на страната, г-н Минчев?

- Трите блока са в готовност, могат да бъдат активирани във всеки един момент. При миналогодишните търгове за студен резерв ние разполагахме само с 2 блока – номер 5, с който предлагаме 200 мегавата и номер 6, с който предлагаме още 200 мегавата. На търга спечелихме много по-малко количества от това, което сме заявили като възможности на двата блока. И сега сме задължени да изпълняваме договора за студен резерв с тези два блока.

- Казахте, че ще участвате и на новия търг. Какво ще предложите?
- На предстоящия търг ще заявим, че участваме с 400 мегавата студен резерв общо, който ще изпълняваме с трите блока.

- Защо се ограничавате до 400 мегавата?
- Ограничението идва от факта, че имаме газ за два блока, поради което в търговете ще участваме с два блока, а кои точно два блока ще работят, зависи от моментното състояние.

- За колко часа може да се активирате и да се включите в енергийната система на страната?
- За 8 часа и половина при пълно натоварване.

- В какви случаи се включва студеният резерв освен при зимни условия, когато се натоварва системата?
- При авария, разбира се. Например, когато има авария в „Марица изток 2” и няма откъде да се компенсира тази мощност, трябва някой да поеме дейността, за да балансира системата.

- Не си позволявате „малко налудо” през лятото?
- В никакъв случай. Нали после ще ме питат защо съм платил глоби на ИСО за неизпълнение на графика за натоварване на блока. Не мога да си позволя това! Особено, когато „Сони” е основен контрагент и ние искаме да направим всичко възможно стриктно да спазваме договора си.

- Какви са приходите ви?
- Приходите ни са нормални за това, което предлагаме като услуга. Тази услуга е реална, не е измислена, не е кражба или прочие. Поддържаме стабилен екип - само парите за заплати на месец са над половин милион.


- Имате ли програма за привличане на млади кадри?
- За момента все още нямаме система. Но сме установили тесни контакти с Катедрата по електроенергия във Варненския университет и обсъждаме такава възможност, но на този етап не сме предприели нищо. Нямаме време, опитваме се да приведем оборудването в готовност. Имаме нужда от млади кадри, но за съжаление младите искат бюро, компютър, служебна кола и поне 2 000 лева заплата, което на този етап не можем да удовлетворим.

- Кои са най-големите ви конкуренти?
- Ясна е конкуренцията – ТЕЦ „Марица-Изток 2”, централите на г-н Ковачки: ТЕЦ-Бобовдол и ТЕЦ-Русе.

- Смятате ли, че държавата има някакво специално отношение към вас, заради присъствието на г-н Доган като акционер в ТЕЦ-а?
- Не, няма такова. Чакаме по година и половина за всяко разрешение, няма никакво специално отношение към нас, заради това, че г-н Доган се официализира като собственик. Всичко е по каналния ред, всичко е в сроковете, които са зададени. Аз съм тук от 25 години, последните 10 бях изпълнителен директор и казвам, че няма специално отношение.

- А има ли по-специален контрол?
- Докато ЧЕЗ бяха собственици, имаше доста спекулации, че сме нарязали централата, че сме разпродали блоковете. Идваха на проверка от КЕВР и от Министерство на енергетиката, но констатираха, че всичко е в норма и с това нещата приключват. Нямало е специални, извънредни или тематични проверки, всичко беше стандартно.

- Използването на еко енергията е бъдещето, показват го и всички европейски директиви, но няма ли да има проблем, когато се закриват работни места със затварянето на въгледобива?
- Разбира се, но затова трябва да се гледа комплексно, не бива да се „заравя главата в пясъка” и навреме да започне да се мисли по тези въпроси. Давам пример с Гърция, която вече работи по въпроса и си е осигурила стотици милиони евро за преквалификация и затваряне на въглищните централи от другата страна на Маришкия басейн. Мисля, че този процес трябва да започне навреме и у нас. Ясно е, че всичко ново убива старото. Газта за мен е временно решение, като преходен период, всички са се втурнали съм водород, соларни и вятърни централи. Убеден съм, че поетапно ще започнат да търсят практически решения, така че всичко трябва да стана на време.


ОЗК

От категорията

НСИ: Ръст на производствените цени през октомври с 24,1% годишно заради все по-скъпата енергия

-1637176533.png

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ ускоряване на потребителска ...

30 ноем. 2021 | 11:39

Камарата на строителите: Частният капитал е важна част от нужните инвестиции в зеления преход

Снимка: КСБ-1638195365.jpg

Камарата на строителите в България е съорганизатор на форум за финансиране на ...

29 ноем. 2021 | 16:15

Ново поскъпване на природния газ! КЕВР утвърди цена от 102,33 лева за мегаватчас от 1 декември

-1633597645.jpg

От комисията уточняват, че това се дълги на нарастване на цените на ...

1 дек. 2021 | 14:58

"Топлофикация Бургас" инвестира в посока производство на чиста и зелена енергия

-1574170609.png

Всички се надяваме цената на “синьото гориво” да тръгне надолу, но използването ...

1 дек. 2021 | 13:20