Снимка Кадър БНТ

Брюксел приветства реформата на антикорупционното законодателство, подчертава тя

Министър Ахладова: Критиките на ЕК към България не са повече отколкото към другите

3468 | 2 окт. 2020 | 21:31

Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК, подчертава министърът на правосъдието


Твърдо застанах зад тезата, че докладът на ЕК по новия европейски механизъм е обективен.

 

Тази теза застъпи министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която бе гост в предаването "Панорама" по БНТ.

Фокусът не е върху България, в доклада са и други държави, в които има повече какво да се желае. "Не съм съгласна, че критиките към България са повече, отколкото към другите страна", обясни тя и добави: "България не е много по-различна от другите европейски държави".

 

Българското правителство благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на принципа на върховенството на правото.

 

Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК. Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова във връзка с новия доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закона.

ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, добави Ахладова.

 

По думите на министър Ахладова в доклада фокусът не е върху България, критикуват се Малта, Люксенбург, Хърватия.

В периода от 2015 година България много последователно е следвала всяка една препоръка на Венецианската комисия, каза тя.
ЕК приветства реформата, извършена в антикорупционното закодателство, цитира тя.

Проектът за нова конституция в главата за съдебната власт предвижда много важни неща, които много отдавна европейските институции ни повтарят, посочи тя.

Надявам се в хода на дебата да бъдат подкрепени промените, заяви Ахладова.

Хората в цяла Европа протестират и искат да няма корупция и това е едно демократично право и на българските граждани, каза правосъдният министър.

 

След 23 часа участници в петъчния антиправителствения протест продължиха с блокадата на задния вход на БНТ от ул. „Тулово“, като поискаха да разговарят с правосъдния министър г-жа Десислава Ахладова, споменавайки евродоклада за върховенството на закона у нас.

Орлов мост също беше блокиран от протестиращи.

 

Част от участниците в 86-я протест се отправиха след 21 часа към БНТ, където организираха „Гражданска панорама“. Събралите се пред входовете на БНТ протестиращи замерваха сградата с яйца. Призивите "Оставка!" бяха отправени и към директора на медията Емил Кошлуков. Протестиращите се заканиха, че няма да застанат пред централния вход, а ще оградят страничните, за да не може министърът да се измъкне от яйцата, които са приготвили. Представителите на гражданско сдружение "БОЕЦ" са там от рано и организираха "гражданска панорама" пред обществената медия.

 

Макар блокадата и на трите входа на БНТ, неизвестно как Ахладова е напуснала сградата. По някои сведения тя била изведена тайно с патрулна полицейска кола.

 


От категорията

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за втори мандат. Кой ще замести Ламбо?

-1632719035.png

До момента все още не са ясни кандидатите на другите партии

27 септ. 2021 | 08:02

Кристиан Вигенин: Партията на Кирил Петков е като акционерно дружество. БСП излъчва стабилност!

-1603015758.jpg

Кирил Петков и Асен Василев използваха участието си в служебния проект, за да ...

27 септ. 2021 | 08:10

Радев: Борисов да защити честта на партията си, като се кандидатира за президент

-1626516369.jpg

"След всички изговорени приказки и предизвикателства това е логичният ...

27 септ. 2021 | 10:32

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Люлин“ 2 и в.з. Калфин дол

-1590999253.png

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа ...

27 септ. 2021 | 10:11