Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла, обяви той

Министър Ангелов: Лично подписах препоръката за сваляне на задължителната карантина на Радев (Видео)

4825 | 21 окт. 2020 | 16:57

Здравният министър обяви, че всички директори на РЗИ в цялата страна са с правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област


Лично подписах препоръката за сваляне на задължителната карантина на президента Румен Радев. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов и добави, че в рамките на три дни държавният глава е дал няколко отрицателни PCR теста

 

Тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Това са обсъждали експертите на среща в Министерството на здравеопазването. Все още се изяснява как ще изглеждат текстовете. Санкциите обаче може да стигнат и до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи министър Костадин Ангелов.

 

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, обяви още проф. Ангелов.

 

Освен това е решено, че болниците ще бъдат глобявани, ако откажат лечение на пациент с COVID-19. 

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че всички директори на РЗИ в цялата страна са с правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област.

 

Той обясни, че с тази насока всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка, според преценката на собствените си експерти, за да се отговори максимално добре на нуждите на обществото и здравната система.

 

Директорите на РЗИ са здравните министри на място. Няма да има директор на РЗИ, който да не е разбрал. Те могат да направят всичко, което може и министърът на здравеопазването в дадената област“, каза министър Ангелов.

 

Той обяви още, че разкриването на нови легла за лечение на COVID-19 не е проблем на този етап, а проблем е медицинският персонал, който е изтощен по думите му, а новите ограничителни мерки целят да не изваждат повече медици от здравната система.

 

Проф. Ангелов припомни, че до края на деня ще са разписани ясни правила за въвеждането на задължителни маски на открито, като подчерта, че те няма да включват случаи, в които човек излиза от дома си, за да изхвърли боклука, а по-скоро ще са насочени към местата, където има струпване на хора - пред магазини, държавни институции и медицински центрове и лаборатории.

 

Към момента няма директен отказ от лечебни заведения, да откриват COVID-легла. Имаме няколко писмени опасения, че някои заведения нямат специалисти, които да обслужват тези легла. След окончателното решение по този въпрос, ще оповестим въпросните лечебни заведения“, каза на свой ред д-р Данчо Пенчев - директор на столичното РЗИ..

 

Главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев, пък потвърди, че държавата няма да ограничава раздаването на направления за PCR тестове, като на местата, където има проблеми, вече са предприети съответните мерки, за да не спира този процес. Той посочи, че до момента само в столицата са издадени 12 хил. подобни направления.

 

Очаквайте подробности!

 

">

 


От категорията

Борисов: Искам да кажа на моите опоненти, че не хвърляме парите от джипката (Видео)

Боросов, Нанков и Ананиев са на проверка-1606572192.png

"Мудис" ни вдигна кредитния рейтинг, снощи "Стандарт енд ...

28 ноем. 2020 | 16:02

Лек спад, но високите ковид-нива остават! Нови 3 327 случая на заразени, 151 са починали

Лек спад, но високите ковид-нива остават! Нови 3 327 случая на заразени, 151 са починали-1606517853.jpg

Хоспитализирани са 6 647 души, 436 са в интензивно отделение.

28 ноем. 2020 | 00:55

По-малко заразени с коронавирус у нас - 1792, но при значително по-малко тестове, 69 са починали

По-малко заразени с коронавирус у нас - 1792, но при значително по-малко тестове, 69 са починали-1606603348.jpg

Заболелите у нас вече достигнаха 141 747, активните случаи са 90 219. ...

29 ноем. 2020 | 00:41

Андрей Ковачев: С лъжите си Мицкоски руши бъдещето на македонците

-1558342493.jpg

Твърдението му, че България иска да разпарчетоса Македония, с което плаши ...

29 ноем. 2020 | 00:12