Министър Аврамова: Предложението на Борисов за пътища без винетка е справедливият начин

Северната скоростна тангента в София винаги е била проектирана като скоростен път, логично е да е с винетка

Министър Аврамова: Предложението на Борисов за пътища без винетка е справедливият начин

941 | 4 ян. 2019 | 12:22

М момента искания за освобождаване на пътни отсечки от винетни такси има от жители на София, Пловдив, Асеновград и Варна.


В закона ясно е казано, че републиканските пътища, извън населените места, са платени. Това, което предложи премиерът Борисов, е справедливият начин – там, където жителите на дадена община искат пътят да е освободен от винетна такса, общината да поеме разходите по поддръжката му.

 

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Novini.bg

В последните дни се появиха искания за освобождаване на определени участъци от плащане на винетна такса.

С тази такса Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) поддържа, ремонтира и строи републиканските пътища.

Премиерът предложи на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), ако дадена община има желание определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, тя трябва да вземе решение с Общинския съвет и да бъде подадено искане към държавата, към Министерството на регионалното развитие, с което съответната общината да поеме грижата за поддръжката за определената пътна отсечка.

 

НСОРБ пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини в България и ако някоя община има желание за освобождаване на пътни участъци от плащане на винетна такса, това желание да бъде заявено по съответната процедура с решение на Общинския съвет и АПИ ще прехвърли за поддръжка на общината този път и там няма да се заплаща пътна такса, заяви Аврамова.

Северната скоростна тангента в София винаги е била проектирана като скоростен път, по който да преминава трафикът. Абсолютно логично е този път да бъде включен в платената пътна мрежа. След като има желание от Столична община и от хората в общината, тази отсечка да се ползва като булевард, при желание от Столична община и решение на Столичния общински съвет, нямам нищо против тази отсечка да премине за поддържка към Столична община, каза още регионалният министър.

И досега законът е позволявал подобна възможност. Има много общини, които са процедирали участъци, които са минали в собственост на общината, каза кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов.

Ще направим проучване, ще уведомим премиера и до няколко седмици тези общини, които желаят, ще имат възможност да подадат искания, посочи Панов. Той добави, че доколкото е запознат, в момента искания за освобождаване на пътни отсечки от винетни такси има от жители на София, Пловдив, Асеновград и Варна.

След като получаваш отсечка, която е изградена от държавата и мине в общинска собственост, естествено че общината трябва да я поддържа, подчерта Панов.

Мисля, че това е едно справедливо решение и ще разгледаме варианта, предложен от премиера Борисов, каза кметът на Варна Иван Портних.

Имаме финансова готовност да се справим с така поставените условия. Решението обаче е на Общинския съвет и то ще бъде разгледано на предстоящата сесия. Вярвам, че решението ще е в полза на варненци, заяви Портних.


От категорията

Провали се възможността Борисов да се види на четири очи с Помпео в Давос

-1545140649.jpg

Американският президент отмени изцяло пътуването на делегацията на САЩ до ...

19 ян. 2019 | 11:19

Михаил Константинов: Отпадането на забраната за публикуване на резултати в изборния ден е правилно

Проф. Михаил Константинов-1527487064.jpg

Основният проблем, който политическата класа не иска да разреши, е изчистването ...

19 ян. 2019 | 10:20

Атлантическият клуб: С F-16 България влиза в бизнес класата на НАТО

Д-р Соломон Паси, основател и президент на Атлантиеския клуб в България-1531806901.jpg

Решението на парламента за придобиване на Ф-16 блок 70 — което виждаме като ...

19 ян. 2019 | 22:50

В. Радев: Румен Радев бе фронтменът за Ф-16, не виждам аргументи за смяната на позицията му (ВИДЕО)

Валентин Радев Снимка: Канал 3-1547922556.jpg

Бившият министър на вътрешните работи и зам.-министър на отбраната смята, че ...

19 ян. 2019 | 20:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


4 ян. 2019 | 12:47Ето бе видяхте ли! Не може да сколаса човека от Банкя да надникне навсякъде къдеъто гербави калинки са налазили агенции, министерства и тям подобни хранилки на нищоправещи труженици потомствени избиратели на ГЕРБ! Те всички ТВ развлекателни предавания са окупирани от разни миски, красавици и други хрантутнички и затова гербавата администрация е окупирана от "наши" хора! Ето защо в една общинска администрация започва от "супер младши специалист" по нещо си та се стигне до "екскузивен свръх най_главен директор на някоя си там службичка" и цялата им работа е да си прехвърлят отговорностите от едната на другата "специалистка" като през останалото време разговарят по телефоните с любовниците си и за запълване на времето си палят пръднята!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.