Всичките ни язовири са добре, в някои от тях има вода за 1 година, в други за 3, каза той

Министър Емил Димитров: Язовирите бяха пълни и преди дъждовете, но никой не иска да си го признае

3556 | 14 ян. 2021 | 10:42

Ако човек се къпе, сифонът поема водата от един бойлер, но при 160 бойлера сифонът няма да може да поеме водното количество, опита се да обясни на депутатите, защо някои реки преляха тези дни и се стигна до наводнения и частични евакуации.


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посочи, че към днешна дата вода в язоворите има.

"Всичките ни язовири са добре, в някои от тях има вода за 1 година, в други за 3", каза той по време на изслушването си в парламента.

 

Димитров обаче предупреди, че тенденцията е към тези 52 язовири да се насочат много ВиК-та, защото много от сондажите за питейна вода са пресъхнали.

"Язовирите са пълни, за този сезон учудващо пълни. Те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае. Видяхме климатичните промени как действат - за 4 часа се излива норма, която иначе за 4 месеца не се излива", каза още министърът.

Ако човек се къпе, сифонът поема водата от един бойлер, но при 160 бойлера сифонът няма да може да поеме водното количество, опита се да обясни на депутатите, защо някои реки преляха тези дни и се стигна до наводнения и частични евакуации.

Действат като буфери, обясни Димитров ролята на язовирите, събират високата вълна, задържат я, преразпределят я и я изпускат контролирано, когато речните корита са по-празни. “Неслучайно са направени. Видяхме как добре работят. Дунав е под праговете за внимание", уточни още министър Емил Димитров.

Имаме проблем с проводимостта на реките, но това е отговорност на кметовете и областните. Ние издаваме предписание, но не сме тези, които трябва да чистят реките, каза Димитров за речните разливи и снимките на преливащи от боклук реки в последните дни. Според него част от кметовете, вместо да карат боклука в регионалните депа, използват местните депа, казвайки, че там само товарят и претоварват. Той даде пример със скорошния случай в Невестино, където общината беше изхвърлила боклук в реката.


Той обясни, че в Камчия има вода за една година. Тича и Ясна поляна обаче не са се напълнили достатъчно, въпреки обилните валежи в района.

"С водите тази година, ако се управляват добре, не би трябвало да имаме проблем", заключи Димитров.

Министърът коментира, че се вижда добрата роля на язовирите. 

"Действат като буфери, събират високата вълна, задържат я, преразпределят я и я изпускат контролирано, когато речните корита са по-празни. Неслучайно са направени. Видяхме как добре работят. Дунав е под праговете за внимание", уточни още Димитров.

"Всички води, които трябваше да се излеят в Марица, бяха задържани в язовирите, за да не наводнят Пловдив. Изпускат се контролирано", каза още министърът.


От категорията

Борисов с нов призив: Радев все пак да каже какво мисли за Навални, няма да му се карат (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1611476477.jpg

"С нищо не съм засегнал Радев, че да реагира така остро на призива ми. Той ...

24 ян. 2021 | 09:38

Корнелия Нинова от Варна: 2021 е годината за възстановяване на икономиката

Снимка: БСП-1611476382.jpg

"Правителството харчи много пари, но те не стигат до фирмите и хората. ...

24 ян. 2021 | 10:18

Цветанов разкри: Горанов реди листите на ГЕРБ, Харизанов отговаря за гражданската квота

Цветан Цветанов Кадър: бТВ-1611509887.jpg

Повече с Борисов - не", категоричен бе бившият втори в ГЕРБ. От възможните ...

24 ян. 2021 | 19:37

Милен Велчев: България е на последно място по ваксиниране сред страните от ЕС (ВИДЕО)

Милен Велчев Кадър: Нова тв-1611507836.jpg

„Българи, които искат да пътуват в чужбина, може да се наложи да покажат ...

24 ян. 2021 | 19:01