Кирил Петков

Министърът отговаря на въпроси на граждани във фейсбук страницата на МС, стартира Рубриката „Властта говори! Открито“

Кирил Петков: Не мога да намеря смислена причина защо се строи небостъргача „София Тех Парк”

6872 | 23 юли 2021 | 08:54

Икономическият министър посочи, че се подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”. Да сложим 190 млн. в една сграда, един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, каза той.


За мен е важно да отговоря на всичко за това какво свърши служебното правителство към края на мандата му, заяви във фейсбук министърът на икономиката Кирил Петков.

Днес във фейсбук страницата на Министерски съвет стартира Рубриката „Властта говори! Открито“. В нея членове на служебното правителството ще отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на фейсбук страницата на Министерския съвет.

"Когато говорим за инвестиции, трябва да следим ситуацията", заяви той. Според него е изключително важна и темата за корупцията.

Петков е категоричен, че най - важното е нито едно правителство да не се меси на частния бизнес.

Икономическият министър посочи, че се подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”. „Не мога да намеря смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в една сграда, един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, каза той.

„Начинът, по който беше възложен беше странен, защото 190 млн. е сумата, която държавата е предвидила за този небостъргач. От тези средства една фирма, без търг или поръчка - „ин хаус”, е спечелила този търг. ДКК е дала 100% аванс на фирма „Монтажи”, а тя е предплатила 50% аванс на една външна фирма, която без търг или конкурс е спечелила този договор. Странното е, че той включва три неща - да се проектира, строи и да се направи надзор”, каза още Петков.

"Идеята е била в небостъргача да се преместят министерства", разкри той. Петков заяви, че е интересно какво е щяло да стане със сградите в центъра. "Дали не е имало идея да бъдат продадени?",зачуди се министърът. "Надявам сме да не е имало", каза той.

 

Не разбирам защо Държавната петролна компания трябва да съществува. Аз бих я затворил, каза днес в първото от поредица интервюта на министри по въпроси на граждани служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той смята, че сега държавният резерв не работи оптимално и от него изтичат пари.

За Кирил Петков решението е да се отвори Държавният резерв, като се работи на много по-конкурентен принцип и повече участници да могат да участват. "Вместо да продаваме огромни количества, така че само няколко фирми да могат да си купят, да направим много по-чести търгове, за много по-малки количества и програма за обновяване на това гориво, така че търговците на петрол да имат достъп до това нещо. Така имаме един ефикасен държавен резерв", поясни той.Дъpжaвнaта пeтpoлнa ĸoмпaния (ДПК), която e c пpинципaл миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa, беше създадена през миналата година. Една от целите на дружеството е поддържането на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти, както и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

Според правилника за дейност на ДПК тя не е търговско дружество, не формира и не разпределя печалба. Основната и цел обаче е да продава горива с минимална надценка, като така дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите подобни обекти.

Идеята беше съобщена от тогавашния премиер Бойко Борисов през май 2020 г., а през юли депутатите приеха създаването на компанията.
Тогава Борисов поясни, че ако държавата има около 100 бензиностанции в областните градове, във времена на криза правителството ще има инструмент за защита на населението, така че да не може никой да постави държавата на колене с цените на горивата. Изграждането на първите обекти трябваше да започне през март, но за момента няма данни да се работи в тази посока.

Πpeз 2021 г. издpъжĸaтa нa нoвocъздaдeнaтa Дъpжaвнa пeтpoлнa ĸoмпaния e пpeдвидeнo дa струва 50 млн. лв. През следващите години нейният бюджет ще е 30 милиона на година.

Държавата да продаде акциите си в ПИБ

На друг въпрос Кирил Петков обяви, че държавата трябва да продаде акциите си в Първа инвестиционна банка (ПИБ), веднага след като за тях може да получи толкова или повече, от колкото е платила за тях. Министърът е на мнение, че докато това стане, държавата трябва да има свой представител в ръководството на банката. "Задачата на държавата е да излезе от това си участие по начин, по който не губи пари", обобщи Петков.

Преди малко повече от година държавата, чрез Българската банка за развитие (ББР), придоби 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка на проведения от нея аукцион. Става дума за акции за около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%. Общо увеличението на капитала беше за 200 млн. лв. и се наложи заради установения при проверка от ЕЦБ от 2019 г. капиталов недостиг. Този ход на държавата беше атакуван в съда, но Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането за спиране на предварителното изпълнение на решенията на Министерския съвет за участие на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД.

Големи инвеститори ще дойдат, ако няма корупция
Големи инвеститори могат да дойдат в страната само ако има нула корупция и работеща съдебна система, каза Петков в отговор на въпрос. "Един от големите страхове на всеки инвеститор е какво ще стане, ако ми поискат едни пари, или някакви хора трябва да назнача в моята компания или някакви политици ми създават пречки. Как управлявам този риск", посочи министърът. Като друг риск той посочи какво се случва при евентуални съдебни дела и местните съдилища не дадат най-честният отговор на някой спор.

"Докато България не изчисти тези два риска, шансът да привлечем големи инвеститори в България, въпреки другите стимули, е малък", поясни Кирил Петков. Според него при създаването на служебното правителство президентът Румен Радев е поставил спирането на корупцията като основна задача. Освен това поискал спиране на кражбите от държавата и по възможност връщане на част от откраднатите пари, като те се използват за подпомагане на хората в нужда. Друга цел била отвореност към бизнеса. В отговор на въпрос, Петков каза, че за времето, откакто е министър, Радев не му е казал да направи или да не направи нещо.

Министърът изрази мнение, че ако бъде преизбран настоящият президент, той би могъл да бъде човекът, на когото бизнесмените, сблъскали се с корупция, да се оплачат.

Санкциите "Магнитски" се отразили положително на имиджа на страната
Според министър Петков санкциите по закона "Магнитски", които бяха наложени на трима български граждани и десетки свързани с тях лица и фирми, са се отразили положително на имиджа на България пред международните инвеститори.

 

"Така че пак България и корупция през "Магнитски" се свързаха в главите на хората по света, но това не беше ново свързване. Може би това беше началото на края на този модел, от който всички се страхуваха да инвестират в България", каза Кирил Петков.

 

Коментирайки инвестицията на германската компания за електромобили Nеxt.е.GО, в отговор на въпрос, Кирил Петков каза, че участието на братя Домусчиеви в проекта е само със земята, на която ще бъде завода. "Фирмата си избра и града - Ловеч и терена", уточни министърът и допълни, че мажоритарна собственост на фирмата е германска.

През плана за възстановяване ще се развиват изостаналите райони
В отговор на въпрос министърът каза, че изостаналите райони на страната могат да бъдат развити с пазарни методи. За целта държавата е предвидила пари от Плана за възстановяване и развитие, да се дават за изграждане на инфраструктура около обекти на инвеститори клас А. Актуализираният план беше представен в началото на седмицата. Той ще разполага с 12.6 млрд. лева европейски пари за седем години, като за момента е планирано през него да се финансират 57 инвестиционни проекта и 43 реформи.

"Ако се направи една голяма инвестиция във Видин, например, държавата ще изгради около завода индустриална зона", даде пример Петков. Той допълни, че за партньор е избрана Европейската централна банка, "за да не се крадат средствата".

Според Кирил Петков единственият начин България да стане богата страна е да инвестира в иновативни компании. Държавата трябва да ги стимулира, като не е задължително стимулите да са финансови, каза той. Петков допълни, че е нужна промяна в мисленето и на учените, които да започнат да продават своите изобретения на бизнеса и от фирмите, които да търсят решения на проблемите си в университети. "Иновациите трябва да решават реални проблеми на бизнеса. Фирмите да си кажат проблемите на учените, а учените да работят по тях", допълни той.

Министър Петков смята, че агенцията за иновациите трябва да е към Министерството на икономиката, където да се възползва от услугите на Българската банка за развитие, Българската агенция за експортно застраховане, Агенцията за малки и средни предприятия и т.н. Според него така цялата екосистема ще започне да работи за финансирането на иновативни компании.Кирил Петков каза, че има идея за създаване на общ борд по иновациите към Министерствата на образованието и икономиката, в който да влизат хора от чужбина, с познания в областта на развитието на иновативни компании и те да "навигират накъде да се насочват тези средства и накъде да е посоката на иновациите в България". "Ако това стане, няма да има значение кой е министър и системата ще работи", е неговото мнение.

Според министъра на икономиката, като малка страна България не може да си позволи да има евтина работна ръка.
Министър Кирил Петков отговаря на въпроси НА ЖИВО

Икономическият министър посочи, че се подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”. Да сложим 190 млн. в една сграда, един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, каза той.

От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите
(Видео)

-1631791516.jpg

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се ...

16 септ. 2021 | 14:24

Афганистанци и българин със семейството му бяха успешно евакуирани в нашата страна
(Видео)

Снимки: МО-1631790806.jpg

Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, ...

16 септ. 2021 | 14:12