Красимир Вълчев

Всички ще имат учебници за 15 септември

Министър Красимир Вълчев: Учителите ще получат по-високите заплати през октомври

731 | 14 септ. 2017 | 08:52

„Децата са различни, но не бива да се разделят допълнителни”, коментира министърът нашумелия казус с цветните и черно-белите учебници. Обществената реакция била заради рекламното послание, че те са за по-бедни и по-богати деца.


Учителите ще започнат да получават увеличените заплати през следващия месец със задна дата. Това съобщи в „Денят започва” на БНТ просветният министър Красимир Вълчев.
Парите на преподавателите бяха увеличени с 15% от 1 септември. В някои училища по-високото възнаграждение ще бъде получено още този месец.
Вълчев обясни, че министерството предвижда да се дават допълнителни средства за учителите, които работят с деца с образователни трудности, както и за екипите, които сега търсят отпадналите ученици. По системата на диференцираното заплащане учителите ще получават по-високи заплати и от следващата година.

Вълчев съобщи, че в системата не достигат около 1000 учители, най-вече по математика и физика. "Учителската професия в последните години не е привлекателна и много студенти, които завършват педагогика, се реализират в други сфери", посочи той.


Резултати от работата на екипите за връщане на децата в училище ще има на 15 октомври. Около 13% от децата отпадат предварително. Някои са в чужбина. Оказва се обаче, че една част от тях не са регистрирани в масивите на гранична полиция.
 
„Ще има учебници за всички класове”, увери министърът ден преди началото на учебната година.
Той коментира и нашумелия казус с двата варианта за учебници – цветни и черно-бели, които впоследствие бяха отменени от просветното ведомство. „Черно-белите учебници остават в наредбата. Те ще са по предмети, които не изискват цветен вариант. Не подкрепихме обаче в един и същи клас да има цветни и черно-бели книжки. Децата са различни, но не бива да се разделят допълнителни” заяви министърът. Според него това, което е предизвикало отрицателната обществена реакция беше рекламното послание, че това са учебници за по-бедни и по-богати.
Вълчев обеща, че след няколко години ще бъде възможно въвеждането на електронни варианти и в българските училища.

Той обяви, че министерството е препоръчало да се преустанови практиката да се сключват временни трудови договори с учители. Вълчев призна, че има директори, които нямат уплавленска култура и капацитет. Атестационните оценки, на които ще бъдат подложени над 4000 училищни директори започват следващата година. "Едно училище работи добре, ако директорът си върши работата", коментира министърът.От категорията

Владислав Горанов на разпит пред депутатите заради БАЦИС

-1477414157.png

Изслушването ще бъде на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност ...

22 ян. 2018 | 08:20

Проф. Огнян Герджиков: Сблъсък на лобита заради изтребителите?! Не видях такова нещо като премиер

-1509605177.jpg

Има известен зелен рекет и той е подпомаган отвън. Самоспънахме се в развитието ...

22 ян. 2018 | 08:43

Ивайло Московски: До края на годината трябва да бъдат погасени дълговете на БДЖ

Ивайло Московски-1516607479.png

До месец се очаква да приключат анализите на Световната банка и Европейската ...

22 ян. 2018 | 09:50

Митничари трили запизи от системата БАЦИС, щетата за бюджета вероятно е за милиарди

Митничари трили запизи от системата БАЦИС, щетата за бюджета вероятно е за милиарди-1516605496.jpg

А и ако в БАЦИС се е влизало само с една парола от всички точки на достъп, а не ...

22 ян. 2018 | 09:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018