Красимир Вълчев

Всички ще имат учебници за 15 септември

Министър Красимир Вълчев: Учителите ще получат по-високите заплати през октомври

663 | 14 септ. 2017 | 08:52

„Децата са различни, но не бива да се разделят допълнителни”, коментира министърът нашумелия казус с цветните и черно-белите учебници. Обществената реакция била заради рекламното послание, че те са за по-бедни и по-богати деца.


Учителите ще започнат да получават увеличените заплати през следващия месец със задна дата. Това съобщи в „Денят започва” на БНТ просветният министър Красимир Вълчев.
Парите на преподавателите бяха увеличени с 15% от 1 септември. В някои училища по-високото възнаграждение ще бъде получено още този месец.
Вълчев обясни, че министерството предвижда да се дават допълнителни средства за учителите, които работят с деца с образователни трудности, както и за екипите, които сега търсят отпадналите ученици. По системата на диференцираното заплащане учителите ще получават по-високи заплати и от следващата година.

Вълчев съобщи, че в системата не достигат около 1000 учители, най-вече по математика и физика. "Учителската професия в последните години не е привлекателна и много студенти, които завършват педагогика, се реализират в други сфери", посочи той.


Резултати от работата на екипите за връщане на децата в училище ще има на 15 октомври. Около 13% от децата отпадат предварително. Някои са в чужбина. Оказва се обаче, че една част от тях не са регистрирани в масивите на гранична полиция.
 
„Ще има учебници за всички класове”, увери министърът ден преди началото на учебната година.
Той коментира и нашумелия казус с двата варианта за учебници – цветни и черно-бели, които впоследствие бяха отменени от просветното ведомство. „Черно-белите учебници остават в наредбата. Те ще са по предмети, които не изискват цветен вариант. Не подкрепихме обаче в един и същи клас да има цветни и черно-бели книжки. Децата са различни, но не бива да се разделят допълнителни” заяви министърът. Според него това, което е предизвикало отрицателната обществена реакция беше рекламното послание, че това са учебници за по-бедни и по-богати.
Вълчев обеща, че след няколко години ще бъде възможно въвеждането на електронни варианти и в българските училища.

Той обяви, че министерството е препоръчало да се преустанови практиката да се сключват временни трудови договори с учители. Вълчев призна, че има директори, които нямат уплавленска култура и капацитет. Атестационните оценки, на които ще бъдат подложени над 4000 училищни директори започват следващата година. "Едно училище работи добре, ако директорът си върши работата", коментира министърът.От категорията

Цветанов, депутати и кметове разтоварват дарена бяла техника за пострадалите в Полски извор

Цветанов, депутати и кметове разтоварват дарена бяла техника за пострадалите в Полски извор-1511010126.jpg

Общо 419 са ел. уредите, които ще бъдат разпределени на всичките 187 ...

18 ноем. 2017 | 15:00

Почина Наим Сюлейманоглу, олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести

Почина Наим Сюлейманоглу, олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести-1511008852.jpg

Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран за ...

18 ноем. 2017 | 14:39

Кристиан Вигенин: Отстраняването на Главчев е политическа победа за БСП

Снимка "Канал 3"-1511024352.jpg

Истинската победа ще е ако ГЕРБ са осъзнали същината на проблема, каза ...

18 ноем. 2017 | 18:57

Мая Манолова пусна фотосесия с внука си Максим

Снимка Фейсбук на Мая Манолова-1511022874.jpg

"Събота с баба" - с този коментар тя придружи фотосите във фейсбук

18 ноем. 2017 | 18:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.