Красимир Вълчев

Всички ще имат учебници за 15 септември

Министър Красимир Вълчев: Учителите ще получат по-високите заплати през октомври

590 | 14 септ. 2017 | 08:52

„Децата са различни, но не бива да се разделят допълнителни”, коментира министърът нашумелия казус с цветните и черно-белите учебници. Обществената реакция била заради рекламното послание, че те са за по-бедни и по-богати деца.


Учителите ще започнат да получават увеличените заплати през следващия месец със задна дата. Това съобщи в „Денят започва” на БНТ просветният министър Красимир Вълчев.
Парите на преподавателите бяха увеличени с 15% от 1 септември. В някои училища по-високото възнаграждение ще бъде получено още този месец.
Вълчев обясни, че министерството предвижда да се дават допълнителни средства за учителите, които работят с деца с образователни трудности, както и за екипите, които сега търсят отпадналите ученици. По системата на диференцираното заплащане учителите ще получават по-високи заплати и от следващата година.

Вълчев съобщи, че в системата не достигат около 1000 учители, най-вече по математика и физика. "Учителската професия в последните години не е привлекателна и много студенти, които завършват педагогика, се реализират в други сфери", посочи той.


Резултати от работата на екипите за връщане на децата в училище ще има на 15 октомври. Около 13% от децата отпадат предварително. Някои са в чужбина. Оказва се обаче, че една част от тях не са регистрирани в масивите на гранична полиция.
 
„Ще има учебници за всички класове”, увери министърът ден преди началото на учебната година.
Той коментира и нашумелия казус с двата варианта за учебници – цветни и черно-бели, които впоследствие бяха отменени от просветното ведомство. „Черно-белите учебници остават в наредбата. Те ще са по предмети, които не изискват цветен вариант. Не подкрепихме обаче в един и същи клас да има цветни и черно-бели книжки. Децата са различни, но не бива да се разделят допълнителни” заяви министърът. Според него това, което е предизвикало отрицателната обществена реакция беше рекламното послание, че това са учебници за по-бедни и по-богати.
Вълчев обеща, че след няколко години ще бъде възможно въвеждането на електронни варианти и в българските училища.

Той обяви, че министерството е препоръчало да се преустанови практиката да се сключват временни трудови договори с учители. Вълчев призна, че има директори, които нямат уплавленска култура и капацитет. Атестационните оценки, на които ще бъдат подложени над 4000 училищни директори започват следващата година. "Едно училище работи добре, ако директорът си върши работата", коментира министърът.От категорията

Борисов след коалиционен съвет: Нямаме търкания с Патриотите, дължа извинение на Валери Симеонов

Бойко Борисов-1506416948.jpg

Аз и Валери Симеонов бяхме цяло лято на работа, а другите бяха на почивка и ...

26 септ. 2017 | 12:06

Фандъкова прекратява договори заради неизпълнение на текущи ремонти

-1502346014.jpg

За бул. „Граф Игнатиев“ се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител и ...

26 септ. 2017 | 12:41

Минало незабравимо

„Господари на ефира“ за непреходната любов между Бойко Борисов и Волен Сидеров (видео)

Кадър: Господари на ефира-1506438616.jpg

Само преди няколко години атакистът го обиждаше най-вулгарно

26 септ. 2017 | 18:09

Слави: Преди 9 г видях един генерал - смел, достоен летец. Жалко, че днес президентът не е като него

-1500023383.jpg

Г-н президент, още с полагането на клетва в Народното събрание, вие се вляхте в ...

26 септ. 2017 | 17:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.