Мисля, че бяхме приятната изненада за всички, които не ни познаваха толкова добре с това, което показахме, казва тя

Министър Лиляна Павлова: България получи висока оценка за европредседателството

3554 | 7 юни 2018 | 11:30

Осъзнаваме, че 2018 г. е последната, в която така важното европейско законодателство трябва да бъде прието преди европейските избори през 2019 г., заяви Павлова


                               euro2018_btnNew


Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в интервю за Агенция „Фокус“.

 

- Г-жо Павлова, остава по-малко от месец до края на първото българско председателство на Съвета на ЕС. Каква е равносметката Ви за свършеното дотук?

 

- За изминалите повече от пет месеца работата по председателството беше изключително динамична и активна. В същия момент успяхме да докажем и покажем, че България е подготвена както професионално и експертно с ангажиментите по председателството, така и организационно и логистично. Мисля, че бяхме приятната изненада за всички, които не ни познаваха толкова добре с това, което показахме. Това е и високата оценка, която получихме за нашата и експертна, и политическа готовност, както и за нашата организация и логистика. Продължава работата на експертите. Изключително голям обем от работа беше свършен в рамките и на експертните работни групи и спомагателни органи, които ръководим и председателстваме, така и на политическо ниво. Нямаше нито една тема или досие, по която да нямаме напредък или по която да не сме работили усилено в приемане на текстове или търсене на консенсус и съгласие в Съвета, така че да вървим напред. Осъзнаваме, че 2018 г. е последната, в която така важното европейско законодателство трябва да бъде прието преди европейските избори през 2019 г. Както от гледна точка на дебата за бъдещето на Европа и бъдещия бюджет, дигиталния дневен ред, темата за сигурност и миграция, икономически и финансови измерения и банковия съюз, младите хора, темата за Западните Балкани, социалния стълб и Европа като една зона за развитие, конкурентоспособност, растеж и работни места.

 

- Успя ли страната ни да превърне заложените в председателството приоритети и теми, които да влязат трайно в европейския дневен ред? 

 

- Определено мога да кажа „да“ на едно усилие, което костваше вече повече от една година. Ако точно преди една година върнем времето и погледнем назад, когато формирахме приоритетите за председателството и когато ясно формулирахме своята амбиция и българския принос в общоевропейския дневен ред да бъде темата за мира и сигурността в Европа и интеграцията на Западните Балкани в този процес, всички бяха доста скептични дали ще успеем и можем, че това е тема, по която има разногласия и няма единна позиция. Една година по-късно можем да кажем, че успехът не само е налице като успех на Българското председателство, а темата за Западните Балкани, за тяхната свързаност, европейска перспектива, икономическо развитие на региона като цяло и за сигурността, стабилността и мира на Балканите, вече е част от европейския дневен ред. Неотменна част от общоевропейския дневен ред, планиран оттук нататък високо в дневния ред с отдадената му голяма значимост и важност в този процес. Всички адмирират нашите усилия затова, че успяхме държави, политици, партньори, които доскоро не си говореха, нямаха диалог, не стояха на една маса, да ги съберем заедно да говорят, работят и да имат преговори. Надявам се горещо до края на месеца да имаме и така желания от нас напредък в преговорите и за името на Р Македония и отношенията им с Гърция, и поканата им за НАТО, и за Македония и Албания. Надявам се на започване на преговори, като възможна перспективна и част от тази интеграция. Тя включва нещо много повече – стабилизирането на Балканите като зона за просперитет, перспектива за младите хора, стабилност, мир и икономическо развитие.

 

- По време на нашето председателство Европейският съюз бе и продължава да е изправен пред сериозни предизвикателства на местно, общностно и световно ниво. Какъв образ на председател на ЕС България успя да изгради?

 

- Въпреки че имаше скептични мнения в началото, днес те са коренно различни и много позитивни. Оценката, която получихме е, че България е надежден, стабилен и предсказуем партньор. Това е една доста висока оценка, казана от нашите европейски партньори, за които да имат срещу себе си партньор, на който могат да разчитат и който умее да бъде мост и медиатор по сложни теми, е нещо изключително важно. Те разчитат много на нас и дори в оставащите по-малко от 4 седмици до края на председателството се възлагат големи очаквания за това да проведем поредица от заседания и срещи, така че да постигнем още по-голяма част от темите и досиетата, свързани както с теми като сигурност и миграция, така и с дигиталния дневен ред, социалния стълб и по много други въпроси, по които работим, включително Енергийния съюз.

 

Кои бяха най-големите трудности и предизвикателства, пред които бяхте изправени по време на Българското председателство?

- Доста са. Мога да ги разделя в няколко категории. От една страна на най-високо политическо ниво, най-голямото предизвикателство беше провеждането на Срещата на върха в София. Де факто в София се проведоха два формата, две отделни срещи на високо ниво – едната на 16-и май, когато се проведе срещата на 28-те по изключително гореща и наболяла тема, свързана с икономическите отношения и партньорството на Европа със САЩ. От друга страна, решението на президента Тръмп за излизането от ядреното споразумение с Иран. Най-важната тема бе тази, свързана с дигиталната трансформация и всичко това, с което трябва Европа да се справи. Нашето мото се доказа като такова, което не само припознаха лидерите, но и във всяко свое изказване на тази Среща на върха лидерите започваха и свършваха с това. За да сме стабилни и сигурни, трябва да сме единни, каквото е и мото на българското председателство „Съединението прави силата“. Не беше лесно, защото дебати, по които има предизвикателства, които касаят стабилността и единството в Европа, бяха големи. Когато говорим за втората среща „ЕС-Западни Балкани“ да съберем заедно държави, които не си говорят, беше голямо предизвикателство. На по-ниско ниво, ако отидем, не беше лесно и в рамките на Съвета на ниво министри, по които ние трябваше балансирания медиатор, представляващ 28-те страни-членки на ЕС и в същия момент държахме да защитим националния интерес по теми, свързани както с превозвачите, с командированите работници и техните права да имат еднакво заплащане. Недискриминацията на българските граждани от географско или друго блокиране – една от темите, по които също работихме. Това беше голямо предизвикателство – хем да отстояваме максимално националния интерес, хем да бъдем балансьор и медиатор между 28-те.

За експертите също това беше сериозно професионално изпитание. За да бъдем толкова успешни, трябваше да бъдем не само динамични и подготвени, но трябваше да имаме готовност на момента да се предлагат нови и нови текстове и законодателни решения в търсенето на компромис. Понякога са заседавали до 3.00 часа през нощта, за да се намери баланса. Те успяха и го направиха, за да бъдат гъвкави и максимално добре, покриващи широкия спектър, върху които работим.

Не на последно място беше и предизвикателството, свързано с организация, сигурност, охрана на нашите гости и логистика в София. Благодаря на НСО, МВР и всички, които участваха в този процес. Това са хора, които остават зад кулисите, но вложиха огромни усилия, за да осигурят спокойствието и на нашите гости и делегати, така че и да осигурим спокойствието на живеещите, работещите и гостуващите на София. Вярвам, че се получи. 

 

- Споменахте и пакета за „Мобилност“. Вече бяха публикувани решенията на Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент. Какъв е Вашия коментар по тези тема, тъй като се чуха доста различни мнения?

 

- Това е една много важна, но и сложна тема. Сложна е, защото имаме 28 държави, всяка от които защитава своя собствен интерес. Държави като нашата, които са по-периферни и отдалечени имаме едни проблеми. Държави в ядрото, в центъра на Европа - имат други. Всеки гледа пречупено през интересите на своите превозвачи, граждани и фирми. Когато имаме толкова фрагментиран сектор и в същия момент всички търсим да защитим интереса, за нас е важно да започнат преговорите и е много по-добре в търсенето на компромис. От 5 наши предложения, ако са приети 4 – това вече е голям успех. Всички си даваме сметка, че няма как на 100% вероятно да бъдат приети всички наши искания, защото тук говорим за 28 държави с 28 различни мнения. Когато предлагаме решения, трябва да сме готови, за да приемат част от нашите и ние да приемам част от компромисните. Вярвам, че това, което е предложено, дава добра основа за завършване на преговорите по един компромисен начин, който да удовлетвори в максимална възможна степен заинтересованите страни.

 

- Какво предстои като работа до края на годината след Българското председателство за министерството, което оглавявате?

 

- Работим в трио, така че Министерството ще продължи своята работа, за да довършим до края на годината работата и с австрийско председателство, участвайки в различните формати. За нас е важно, че австрийското председателство обяви своите 3 приоритета, които са 3 от 4-те български приоритета. Това означава приемственост и продължение на нашите усилия. Едната тема е Западните Балкани, по която ще продължим да работим с обмяна на опит, с подкрепа. Втората тема е сигурност и миграция. България и Българското председателство предложихме нова философия и модел за справяне и реформа на модела за системата за убежище и превенция. Ще продължим да работим по този модел. Третата тема е дигиталния дневен ред, цифрова Европа и трансформацията в този спектър. Имаме и български еврокомисар, който е с този ресор. Вярваме, че България и страните в региона можем да бъдем своеобразен дигитален хъб на Европа и това е нашият потенциал за развитие. По тази тема също ще продължаваме да работим.


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


16 юни 2018 | 12:05Махнете най после тази статия от челната страница на сайта.Само вие ли не виждате колко гнусна е тази еврокрава?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


православен християнин


15 юни 2018 | 18:48Ес е олицетворение ,на предсказаното преди 2000г в книга Апокалипсис (Откровение) обединение на всички държави в една,когато над християните ще започне най свирепото повсеместно гонение.Напишете в НЕТА нов световен ред и чипиране на хора,за да видите какво са ни подготвили задокеанските господари на ЕС!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


12 юни 2018 | 00:43На 99 % от българите им дреме на дедовия за оценките на Юнкер и Туск.Над 70 % от тях гласуват срещу герб и само технологията "цветанов" за печелене на избори все още държи тази групировка на върха. Оставките на министри вече започнаха и ще продължат до пълното изтощаване на банката кадри. Ангелкова е пътник, Петкова също. Ананиев е на кантар. Цачева е пълно недоразумение. Оня вътрешния също. За финансовия може да се каже единствено, че напусна парламента през 2014 г. . за да става милионер, а сега е министър, т.е. ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Христо Ботьов


10 юни 2018 | 08:40Дейна и дебелогъзата крава


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


8 юни 2018 | 20:13Положителна оценка за всичко, което натворихте начело с премиера лакей, може да се хареса само на много пияни евробюрократи. Важното беше някой българин да ви оцени положително, но за вас това едва ли има някакво значение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


7 юни 2018 | 20:32Нека се уточним: Управляващите получиха висока оценка за европредседателството си. Българският народ все повече и повече се отдалечава от управляващите. И да наблегнем на факта, че вторите и третите парламентарни избори по време на управлението си ГЕРБ ги спечели чрез Цв.Цветанов. Този човек много има да говори как и с кои обществени групи хора той донесе победата за своите съпартийци.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.