Снимка Пресцентър на Министерството за българското председателство

За просперитета на нашите граждани е важно в каква околна среда живеем, посочи тя

Лиляна Павлова откри дебата за кръговата икономика

1518 | 18 май 2018 | 14:10

Тя е реалност, към която трябва бързо да се адаптираме, изтъкна министърът за българското председателство

Снимка Пресцентър на Министерството за българското председателство-1526642094.pngСнимка Пресцентър на Министерството за българското председателство-1526642140.png

„Кръговата икономика е реалност, към която трябва бързо да се адаптираме. Българското председателство не случайно избра именно този подход и за лидерската среща на 16 май, за да покажем, че е важно в каква околна среда живеем“. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на първия у нас форум „Кръгова икономика и чисти технологии“.


Събитието е едно от официалните съпътстващи Срещата на върха от 17 май в София. Конференцията, организирана от „Клийнтех България“, се проведе в НДК днес под патронажа на Министерство на околната среда и водите.
Министърът за Българското председателство припомни, че европейските лидери на 28-те държави членки на ЕС седнаха за дискусия и официална вечеря в София около иновативна и рециклируема маса, която не оставя отпадъци и от която всяка част има и други приложения.

„Към този затворен цикъл трябва да стремим, ако искаме да се сравняваме с водещите икономики, когато говорим за дигитална Европа, за иновации и интелигентни технолигии, подкрепени от бизнеса и намиращи практическо измерение в бита ни“, каза още министър Павлова.
„За просперитета на нашите граждани е важно в каква околна среда живеем и теми като днешната ни показват къде трябва да бъдем утре“, допълни тя. Искаме да имаме единна, конкурентна и модерна Европа, искаме да получим обратната връзка от бизнеса и икономиката за какво трябва да направим ние политиците и институциите за това да затворим цикъла между нас и да създадем условия той да заработи и на практика, обърна се министърът към участниците във форума.


През днешния ден участниците в събитието представят своите идеи и успешни практики по време на редица специализирани панели и интерактивни дискусии. Те обсъждат и конкретни проекти и възможности за финансиране на иновативни продукти и услуги, както и стратегически мерки за намаляване на отпадъците, замърсяването на въздуха и околната среда.

 


От категорията

Павлова: Българското председателство допринася да се намери решение за сигурността на Европа

Лиляна Павлова-1520755776.jpg

Форумът в двореца "Врана" е организиран от Симеон II, темата тази ...

5 юни 2018 | 13:17

Павлова и Таяни подписаха 15 европейски законодателни акта

Лиляна Павлова и Антонио Таяни-1527699218.jpg

От 1 септември 2020 г. ще се прилага и подписания днес регламент за реформа на ...

30 май 2018 | 19:52

Министър Павлова: В края на председателството България е с променен имидж

Лиляна Павлова -1529419711.jpg

Пристигналите у нас над 30 000 делегати и журналисти вече гледат с различни очи ...

19 юни 2018 | 17:45

Павлова представи резултатите на председателството ни пред депутатите от парламентите на ЕС

Снимка: Министерство на българското председателство на ЕС-1529324360.jpg

Тя благодари на българския парламент за постигането на конструктивен диалог при ...

18 юни 2018 | 15:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.